Δευτέρα, Ιουνίου 29, 2015

H χαμένη ευκαιρία για ενότητα και ομοψυχία - Του Μιχάλη Ιγνατίου


Οταν διάβασα πως η πλειοψηφία των πολιτικών ταγών της χώρας βρέθηκαν στις Βρυξέλλες τις κρίσιμες ημέρες για την πατρίδα μας, από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή, αναθάρρησα, πιστεύοντας πως ήταν μία οργανωμένη «κάθοδος» των Ελλήνων πολιτικών για να στηρίξουν την (όποια) εθνική προσπάθεια.

Βεβαίως οι ελπίδες μου διαψεύστηκαν στην πράξη, καθώς ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι ηγέτες συνάντησαν τους πάντες, αλλά απέφυγαν να συναντηθούν μεταξύ τους. Αν δε πιστέψω το πολιτικό κουτσομπολιό, στο μενού των συναντήσεών τους ήταν και η αλληλοκριτική. Αλλωστε, «τα είπαν» και δημόσια. Φαντάζεστε τι εκστόμισαν στις ιδιωτικές τους συζητήσεις.

Οι πολιτικοί ηγέτες απώλεσαν μία μοναδική ευκαιρία να δείξουν ενωμένο μέτωπο και να στηρίξουν τις προσπάθειες του κ. Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και αν δεν συμφωνούν απόλυτα μαζί του. Οταν η χώρα διαπραγματεύεται για το μέλλον της, οι πάντες αφήνουν κατά μέρος τα κομματικά καπέλα. Βεβαίως, οι της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι δεν κάνουν τίποτα διαφορετικό απ’ ό,τι έπραξε ο σημερινός πρωθυπουργός όταν δεν κυβερνούσε. Και ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να ανταπαντήσει ότι οι προηγούμενοι δεν τον κάλεσαν ποτέ για ενημέρωση. Είναι όμως σοβαρή αντιμετώπιση ενός εθνικού προβλήματος;

Η Ελλάδα πάντα είχε το μειονέκτημα της ανικανότητας του πολιτικού της προσωπικού. Περισσότερο παρά ποτέ αυτή η έλλειψη φαίνεται τώρα. Οι Ελληνες ηγέτες έχουν κυριαρχηθεί από το μίσος και δεν θα μονοιάσουν ούτε την ώρα της καταστροφής, την οποία όλοι ευχόμαστε και ελπίζουμε πως θα την αποφύγουμε. Γενικά, ο τρόπος συμπεριφοράς των πολιτικών μας ήταν πάντα απαράδεκτος και προκλητικός. Το χειρότερο όλων που συμβαίνει με τους περισσότερους είναι η ροπή στο κάθε είδος διαφθοράς. Οταν όμως τα παραπάνω συμβαίνουν σε περιόδους εθνικών κρίσεων, ο λαός πρέπει να τα καταγράψει και να μην τα ξεχνά.

Στις αρχές του χρόνου ένας Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε τη γνώμη ότι εάν αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον ακολουθήσει (στην εξουσία) η ναζιστική Χρυσή Αυγή. Θεώρησα τη γνώμη του εξωπραγματική και προβοκατόρικη. Είναι το πιο τρομακτικό σενάριο που θα μπορούσε να γραφτεί για την Ελλάδα. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να συνέλθει. Οι αλληλοκατηγορίες δεν ωφελούν και τρέφουν την άνευ προηγουμένου κρίση που ενέσκηψε στην Ελλάδα. Αφού αδυνατούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους, ας σταματήσουν να σπέρνουν και να καλλιεργούν τη διχόνοια. Ο μόνος τρόπος να αντέξει η χώρα τη λαίλαπα είναι η ενότητα και η ομοψυχία.


Μιχάλης Ιγνατίου
June 29, 2015
Από το mignatiou.com (Μέσω τουίτερ)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More