Δευτέρα, Ιουνίου 29, 2015

Ολα τα έκτακτα μέτρα στις τράπεζες, τι προβλέπει η ΠΝΠ - Εκτακτη σύσκεψη υπό τον Ολάντ για το “ελληνικό πρόβλημα”

Δημοσιεύθηκε λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls.

Όπως προβλέπει, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές έως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου. Στα 60 ευρώ ημερησίως το όριο συναλλαγών από τα ΑΤΜ, ανά κάρτα. Χωρίς περιορισμούς οι συναλλαγές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και οι συναλλαγές από απόσταση στο εσωτερικό. Εξαιρείται των περιορισμών η καταβολή συντάξεων. Χωρίς ΑΤΜ τη Δευτέρα μέχρι 12 το πολύ ώρες.

Ειδικότερα, η ΠΝΠ προβλέπει ότι η χρονική περίοδος από 28 Ιουνίου έως και 6 Ιουλίου κηρύσσεται τραπεζική αργία και ότι η ως άνω χρονική περίοδος δύναται να συντμηθεί ή να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται, “κατά την τραπεζική αργία τα ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό και θα έχει πρόσβαση σε αυτά μόνον το προσωπικό που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή της παρούσας πράξης και την προετοιμασία για την επανέναρξη των συναλλαγών με το κοινό μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας”.

Στην ΠΝΠ ορίζεται ότι “η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς τραπεζικών συναλλαγών της παρούσας” και ότι “οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους τα οποία θα λειτουργήσουν για τον σκοπό αυτό”.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η ΠΝΟ, κατά την τραπεζική αργία δύνανται να πραγματοποιούνται:

α) Αναλήψεις μετρητών από τις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές, υποκείμενες σε ημερήσιο όριο ανά κάρτα το οποίο ορίζεται σε 60 ευρώ, δυνάμενο να τροποποιείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Οι αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές θα λειτουργήσουν εντός το πολύ δώδεκα (12) ωρών κατά την πρώτη μέρα ισχύος της παρούσας

β) Συναλλαγές άνευ περιορισμών, πέραν αυτών που ίσχυαν πριν την έκδοση της παρούσας με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα

γ) Πληρωμές με τη χρήση προπληρωμένων καρτών αποκλειστικά έως του ποσού που εμφανιζόταν ως υπόλοιπο πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας. Νέες προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να εκδοθούν

δ) Συναλλαγές από απόσταση (ηλεκτρονικής τραπεζικής, Web Banking ή συναλλαγές διά της τηλεφωνίας), για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στηνΕλλάδα.

ε) Αναλήψεις μετρητών μέσω καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό από τις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές. Περιορισμοί στα όρια ανάληψης αυτών των καρτών δύναται να καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Η ΠΝΠ ορίζει ότι “κατά την τραπεζική αργία δεν μπορεί να διενεργηθεί καμία άλλη τραπεζική εργασία” καθώς και ότι “με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύνανται να εξαιρούνται και άλλες κατηγορίες συναλλαγών”.

Ορίζει ακόμη ότι τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται στις εξής περιπτώσεις:

α. Συναλλαγές με την Τράπεζα της Ελλάδος

β. Διασυνοριακές εντολές πληρωμών που αφορούν αποκλειστικά στην πίστωση ενός λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα

γ. Εκκαθάριση συναλλαγών, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στα οικεία κεντρικά συστήματα πληρωμών(TARGET2−GR, EURΟ1, ∆ΙΑΣ) και διακανονισμών, ενδεικτικά όπως Κεντρικό Αποθετήριο Αθηνών και Σύστημα 653 654, Παρακολούθησης Συναλλαγών επί Τίτλων με Λογιστική Μορφή/ΑϋλοιΤίτλοι, πριν τη θέση σε ισχύ της παρούσας Πράξης

δ. Συγκεκριμένες συναλλαγές, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες με απόφαση της Επιτροπής της επομένης παραγράφου, και

ε. Συναλλαγές της Ελληνικής ∆ημοκρατίας.

Η ΠΝΠ προβλέπει ακόμη ότι συγκροτείται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Επιπρόσθετα, ορίζεται ότι δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας για τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας σε ό,τι αφορά απαιτήσεις που καθίστανται απαιτητές κατά τη διάρκειά της και ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων και αναστέλλονται οι δικαστικές προθεσμίες.

Τέλος, προβλέπεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επιβάλλει στα πιστωτικά ιδρύματα για κάθε παράβαση της παρούσας πρόστιμο ύψους έως του ενός δεκάτου του ποσού της αντίστοιχης συναλλαγής. Επιπλέον, το πιστωτικό ίδρυμα υποχρεούται να καταγγείλει την σύμβαση εργασίας ή έργου του προσώπου που ευθύνεται για την παράβαση.

Δείτε>> εδώ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

πηγή: mignatiou.com


Εκτακτη σύσκεψη υπό τον Ολάντ για το “ελληνικό πρόβλημα”

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα συγκαλέσει σήμερα Δευτέρα, το πρωί στις 9:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) στο προεδρικό μέγαρο ένα υπουργικό συμβούλιο σε περιορισμένη σύνθεση που θα είναι αφιερωμένο στην κατάσταση της Ελλάδας, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από τη γαλλική προεδρία.

Νωρίτερα γάλλοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, επέμειναν ότι εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος για την επίτευξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της.

Το εν λόγω υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο πρόκειται να συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Αρλέμ Ντεζίρ, προγραμματισθηκε ενώ η ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει το υφιστάμενο επίπεδο των έκτακτων δανείων που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες, αφήνοντας εκ των πραγμάτων την πόρτα ανοικτή για μια πολιτική λύση ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, θα εκπροσωπηθεί από τον διευθυντή του γραφείου του.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί επέμεινε πως η πόρτα εξακολουθεί να είναι ανοικτή για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

“Προς αυτούς που αναρωτιούνται τι μέλλει γενέσθαι”, έγραψε στο Twitter, “1. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ· 2. Η πόρτα εξακολουθεί να είναι ανοικτή για διαπραγματεύσεις πάνω στις τελευταίες προτάσεις της Επιτροπής”.

Το σχόλιό του απηχεί σχόλια του Μισέλ Σαπέν, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μοσκοβισί ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, καθώς και σημερινά σχόλια του γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.


REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mignatiou.com

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More