Κυριακή, Απριλίου 14, 2024

Μέση Ανατολή / «Παιχνίδια» πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ - Τα σενάρια για την επόμενη μέρα...


 

Από μια κλωστή κρέμεται η τύχης της Μέσης Ανατολής μετά το ιρανικό μπαράζ επιθέσεων κατά του Ισραήλ - Φόβοι για ευρύτερη κλιμάκωση τις επόμενες μέρες - 


Δραματικές είναι οι εξελίξεις μετά το άνευ προηγουμένου χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ με 300 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια αεροσκάφη φορτωμένα με εκρηκτικά, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα στρέφει με αγωνία το βλέμμα της στις επόμενες κινήσεις των εμπλεκόμενων. 

Οι υπουργοί του Νετανιάχου αποφάσισαν να λάβουν σχετικές αποφάσεις για την απάντηση του Ισραήλ σήμερα, Κυριακή, σε έκτακτη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκανζ, αντίπαλο του Νετανιάχου που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Τα τρία αυτά πρόσωπα αναμένεται να αποφασίσουν το επόμενο βήμα, με την τύχη της περιοχής να βρίσκεται πλέον στα χέρια τους. 

Στις κρίσιμες ώρες που προηγήθηκαν, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησαν τηλεφωνικά για 25 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση. 

Ο Μπάιντεν εξέδωσε δήλωση λίγα λεπτά μετά το τηλεφώνημα, στην οποία αναφέρεται ότι δεν έδωσε ρητές συμβουλές στον Νετανιάχου, αλλά σημείωσε πως με τη βοήθεια των ΗΠΑ «σχεδόν όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι» είχαν καταρριφθεί. Αυτή η «αξιοσημείωτη» αμυντική ικανότητα, υποστήριξε ο Μπάιντεν, ήταν από μόνη της «ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του Ισραήλ ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του κράτους». 

«Έχετε μια νίκη. Κρατήστε τη» φέρεται να είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Σύμφωνα δε με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, που επικαλείται η ιστοσελίδα Axios, ο Μπάιντεν διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε επιθετικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν και δεν θα υποστηρίξουν τέτοιες ενέργειες. 

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε το Σάββατο με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκαλάντ, και ζήτησε από το Ισραήλ να ενημερώσει τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε απάντηση κατά του Ιράν. 

Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις

Σύμφωνα με το BBC, στο τραπέζι του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου και του Ισραηλινού στρατού βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα εξής σενάρια: 

Πλήγματα στις ιρανικές βάσεις απ’ όπου εκτοξεύτηκαν τα drones και οι πύραυλοι 

Πλήγματα σε μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές. Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει. «Η αντίδρασή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη στρατιωτική ενέργεια της περασμένης νύχτας, αν το Ισραήλ απαντήσει με αντίποινα κατά του Ιράν» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπαγκερί. 

Καμία προσώρας απάντηση επί του πεδίου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, βρισκόμαστε τώρα στο «μεσαίο σκαλοπάτι» μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης, με τις κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή να κρατούν την αναπνοή τους καθώς περιμένουν να δουν την έκταση και τη σφοδρότητα της υποσχόμενης απάντησης του Ισραήλ.


Φωτο: EPA/ABIR SULTAN - ΑΥΓΗ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More