Τετάρτη, Απριλίου 10, 2024

Το Αιγαίο φλέγεται: Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία η Τουρκία – ΣΥΡΙΖΑ: Μικροπολιτική διαχείριση από την κυβέρνηση


 

Θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών θέτει εκ νέου η κυβέρνηση Ερντογάν, με αφορμή την ανακοίνωση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης της πρόθεσης να δημιουργηθούν δύο θαλάσσια εθνικά πάρκα, σε Αιγαίο και Ιόνιο. 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το πρωί της Πέμπτης θα συγκληθεί, υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να επιστρέψει δριμύτερη, καθώς η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το ζήτημα, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας προς αυτό, καθώς επαναφέρει την θεωρία «των γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει:

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη άμβλυνση των σχέσεών μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα αυτή τη φορά.

Συνιστούμε στην Ελλάδα να μη χρησιμοποιήσει τα προβλήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες.

Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., να μη γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα».

Η τουρκική πλευρά επισημαίνει επίσης πως:

«Από την άλλη, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες και, στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να επισημάνουμε ξανά ότι δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται.

Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο».

Το θαλάσσιο πάρκο το οποίο προκάλεσε την νέα… μετεκλογική έκρηξη της τουρκικής ηγεσίας είναι αυτό του Αιγαίου. Έχει σχεδιαστεί να εκτείνεται από την θαλάσσια περιοχή της Μήλου (και τις νήσους Βελοπούλα και Φαλκονέρα) στα δυτικά έως εκείνη της Νισύρου στα ανατολικά και περιλαμβάνει ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες καθώς και τις θαλάσσιες περιοχές τους. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για το πάρκο αυτό, όπως ανακοινώθηκε με αφορμή την διοργάνωση της  9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” 2024, είναι η δημιουργία ενός «καταφυγίου» για τα θαλασσοπούλια και τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά.

Σημειώνεται πως η επίκληση από πλευράς της Τουρκίας του διεθνούς ναυτικού δικαίου δεν είναι τυχαία, δεδομένου του γεγονότος ότι η Άγκυρα προσπαθεί να πείσει πως η ίδια με αυτή την ανακοίνωση δρα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, παρά το γεγονός ότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS).

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ  απάντησε η ελληνική πλευρά με δική της ανακοίνωση η οποία αναφέρει πως:

«Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική».

ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσει την μικροπολιτική διαχείριση η Αθήνα

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ενώ παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την μικροπολιτική διαχείριση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία ευθέως, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου.

Η απαράδεκτη αυτή ανακοίνωση, παραβιάζει εκ νέου το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών και ακολουθεί την πάγια τουρκική τακτική περί επιλεκτικής ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ακολουθώντας το δόγμα της υποβάθμισης των τουρκικών προκλήσεων, η κυβέρνηση συνεχίζει την επικοινωνιακή, μικροπολιτική διαχείριση των ελληνοτουρκικών, όπως προκύπτει και από την σχεδόν απολογητική ανακοίνωση – απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά.

Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στην γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κυρίως καλούμε την κυβέρνηση να προωθήσει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο προτάσεων που έχουμε καταθέσει, αντί να τις διαχειρίζεται με μικροπολιτική, επικοινωνιακή λογική και το βλέμμα στα εσωκομματικά της.»


=> www.documentonews.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More