Τετάρτη, Απριλίου 10, 2024

Το άλμα της Ρόδου στο μέλλον και τα «αγκάθια»



Γιώργος Μανέττας - Από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο - 


Η «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού ήταν -και επεδίωκε να είναι- πάντοτε στην πρωτοπορία 

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια σημαντική πρωτοβουλία. Στο άκουσμα και μόνο η ιδέα να καταστεί η Ρόδος ο πρώτος βιώσιμος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως δεν μπορείς παρά να την επικροτήσεις.

Η «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού άλλωστε ήταν -και επεδίωκε να είναι- πάντοτε στην πρωτοπορία.

Εξού και η τεράστια φήμη που απέκτησε και συνεχίζει να απολαμβάνει σε παγκόσμια κλίμακα.

Ωστόσο, για όσους γνωρίζουν καλά το νησί και τις αδυναμίες του, -γιατί υπάρχουν και μάλιστα πολλές- το όλο εγχείρημα φέρνει ένα ελαφρό μειδίαμα στα χείλη.

Και εξηγούμαστε, για να μην παρεξηγηθούμε.

Οι προθέσεις -και δεν έχουμε λόγο να τις αμφισβητήσουμε- μπορεί να είναι καλές. Η όλη προσπάθεια μοιάζει με ένα… άλμα στο μέλλον. Γιατί εκεί οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια, ας μην γελιόμαστε.

Ωστόσο, κάπου εδώ μπαίνει ένα μεγάλο αλλά.

Και αυτό γιατί επιχειρείται ένα φιλόδοξο project, τη στιγμή που δεν έχουν λυθεί βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τις δημόσιες υποδομές.

Από το οδικό δίκτυο μέχρι την διαχείριση των απορριμμάτων η εικόνα που παρουσιάζουν δεν είναι κολακευτική. Και σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των εκατομμυρίων επισκεπτών που φιλοξενούνται κάθε χρόνο στο Σμαραγδένιο νησί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της υστέρησης των δημόσιων υποδομών είναι το γεγονός πως οι δημοτικές ενότητες Αφάντου και Αρχαγγέλου στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού δεν έχουν ακόμη… βιολογικό καθαρισμό! Πρόκειται για δυο πόλεις με πανω από 5.000 μόνιμους κατοίκους, έκαστη και χιλιάδες επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα λύματα εν έτει 2024 μεταφέρονται με βυτιοφόρα σε κοντινό προορισμό, όπου και εναποτίθενται προκειμένου να υποστούν την κατάλληλη επεξεργασία προτού καταλήξουν στην θάλασσα.

Πολλές φορές μάλιστα, αυτό γίνεται μπροστά στα μάτια των έκπληκτων τουριστών που απορούν με το όλο θέαμα.

Καλοδεχούμενα τα μεγάλα οράματα, και μάλιστα με πράσινο «πρόσημο» έστω και εάν συνοδεύονται από πομπώδεις εξαγγελίες (έχουμε χορτάσει από αυτές).

Καλύτερη όμως η επίλυση προβλημάτων που αφορούν στα στοιχειώδη. 

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και φυσικά για ανάπτυξη που στηρίζεται σε στέρεες βάσεις…


Γιώργος Μανέττας

Πηγή: www.ot.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More