Τετάρτη, Απριλίου 26, 2023

Η ΝΔ «έκοψε» τις γρήγορες βίζες από Τουρκία




Μέτρο με θεαματικά αποτελέσματα, κυρίως για Χίο και Λέσβο που υπολείπονται κατά πολύ σε Ευρωπαίους επισκέπτες και ειδικά για τη Χίο. 

Το χειρότερο για τον ασθμαίνοντα τουρισμό στο Βόρειο Αιγαίο το κρατούσε για το τέλος η απερχόμενη κυβέρνηση. Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες στήριξης, αρνήθηκε οριστικά την επανέναρξη του πιλοτικού προγράμματος ταχείας έκδοσης επταήμερης βίζας για Τούρκους επισκέπτες, που ίσχυε μέχρι το 2019 και για τα νησιά όλου του Ανατολικού Αιγαίου από Ρόδο μέχρι και Λέσβο. 

Μέτρο με θεαματικά αποτελέσματα, κυρίως για Χίο και Λέσβο που υπολείπονται κατά πολύ σε Ευρωπαίους επισκέπτες και ειδικά για τη Χίο όπου οι Τούρκοι σχεδόν «μονοπωλούν» το τουριστικό προϊόν του νησιού, αποτελώντας το 95% των επισκεπτών. 

Απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική αναφορά του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Γιάννη Μπουρνού, με την οποία ζητούσε την επανέναρξη του ευεργετικού αυτού μέτρου, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών, επικαλέστηκε αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έθεσε με τη σειρά της θέματα ασφαλείας. 

«Το 2019, ο τότε αρμόδιος επίτροπος ενημέρωσε ότι ήταν η τελευταία χρονιά που η Επιτροπή δεν φέρει αντίρρηση για τη συνέχιση του προγράμματος, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η σχετική νομική βάση στον νέο Κώδικα Θεωρήσεων (έναρξη ισχύος 2.2.20), με την επίκληση ζητημάτων εσωτερικής ασφάλειας. Το πιλοτικό πρόγραμμα εξυπηρετούσε τους ταξιδιώτες “τελευταίας στιγμής”, συνήθως χαμηλού εισοδήματος, που βρίσκονταν στα παράλια της Τουρκίας και επιθυμούσαν να ταξιδέψουν με ημερόπλοια στα ελληνικά νησιά. 

Ωστόσο, οι απλοποιημένοι έλεγχοι δημιουργούσαν ερωτηματικά και ανησυχίες στους εταίρους μας και επιπλέον φόρτο εργασίας στα συνοριακά σημεία εισόδου» αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Βαρβιτσιώτης. Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στην αύξηση του προσωπικού στα προξενεία ώστε οι βίζες να εκδίδονται με ταχύτερους ρυθμούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα αυτά είχαν αποτέλεσμα την αύξηση των θεωρήσεων, που από τις 40.122 το 2019 έφτασαν τις 44.568 το 2022. 

Ας σημειωθεί, πάντως, πως μόνο στη Χίο, στην προ κορονοϊού περίοδο, οι Τούρκοι επισκέπτες έφταναν στον αριθμό-ρεκόρ των 120.000 επισκεπτών, ενώ σταθερή αύξηση παρουσίαζε συνεχώς ως προορισμός και η Λέσβος, που προσέγγιζε ή και ξεπερνούσε τους 30.000 επισκέπτες. 

«Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η απερχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη επιφυλάσσει για τη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μονάχα τον ρόλο του δεσμοφύλακα για πρόσφυγες και μετανάστες, αδιαφορώντας πλήρως για την αναπτυξιακή προοπτική μας. Η γειτνίαση των νησιών μας με τις τουρκικές ακτές δεν χρειάζεται να είναι μόνο πηγή εντάσεων και προβλημάτων, μπορεί να είναι και εφαλτήριο σημαντικής τουριστικής ανάπτυξης για τον τόπο μας. Και θα γίνει, με μια νέα προοδευτική κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας» σχολίασε ο κ. Μπουρνούς. 

=> www.efsyn.gr



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More