Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022

Τι συμβαίνει με τον ρωσικό τουρισμό εντός και εκτός Ρωσίας


 

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, ο Ρωσικός τουρισμός στο εσωτερικό της χώρας καταρρέει όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις, ενώ οι Ρώσοι αναζητούν πτήσεις για να πάνε διακοπές εκτός της χώρας τους.

 

«Βουτιά στο κενό» για τον εισερχόμενο διεθνή τουρισμό στη Ρωσία, που μετρά ανεπανάληπτες απώλειες, ενώ ήδη εκφράζονται φόβοι για το αν θα μπορέσει να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα. Την ίδια ώρα οι Ρώσοι τουρίστες αναζητούν εναγωνίως πτήσεις για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, έστω προς στις ελάχιστες χώρες που επιτρέπεται.

Οι τουριστικοί πράκτορες της Ρωσίας δηλώνουν ότι πρακτικά δεν υπάρχουν ξένοι τουρίστες στη Ρωσία αυτή την καλοκαιρινή περίοδο, τόσο γιατί δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου πτήσεις, όσο και για άλλους λόγους, όπως οι περιορισμοί στην έκδοση βίζα, την αδυναμία πληρωμής με τραπεζικές κάρτες κ.α. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού τύπου για τη θερινή περίοδο του 2022, η ροή των τουριστών στα κλασικά αξιοθέατα θα μειωθεί περισσότερο από 95% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Εκπρόσωπος του tour operator Intourist δήλωσε ότι η ζήτηση εισερχόμενου τουρισμού στη Ρωσία από οργανωμένους ταξιδιώτες και μεμονωμένους τουρίστες από τις κύριες εισερχόμενες αγορές, που είναι οι χώρες της Ευρώπης, η Κίνα, η Ιαπωνία και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής, έχει ουσιαστικά σταματήσει.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα της Ρωσίας από τον τουρισμό το 2019 ανήλθαν σε πάνω από 11 δισ. δολάρια, ενώ οι εκτιμήσεις για φέτος κάνουν λόγο για 2 δισ. δολάρια. Αντί για ξένους τουρίστες, τα ξενοδοχεία της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, θα υποδεχθούν τουρίστες από τις περιοχές της Ρωσίας, οι οποίοι όμως προτιμούν χαμηλής και μεσαίας τιμής καταλύματα, κυρίως ξενοδοχεία 3 αστέρων.

Οι Ρώσοι τουρίστες ταξιδεύουν

Οι Ρώσοι τουρίστες ταξιδεύουν κυρίως προς την Τουρκία αυτό το καλοκαίρι, αν και η ροή το Μάιο ήταν μειωμένη κατά 62,4% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ρώσικης ένωσης των tour operator ΑΤΟΡ.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι αφίξεις από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν σημαντικά, προσεγγίζοντας τους όγκους πριν από την πανδημία στα θέρετρα της Τουρκίας. Το Μάιο που μας πέρασε την Τουρκία επισκέφτηκαν 3,8 εκατομμύρια τουρίστες, μόλις 5% λιγότεροι σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του ’19.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ρώσοι που πήγαν στην Τουρκία διακοπές το Μάιο ήταν 362.676, αντί 963.000 το Μάη του 2019 και βρέθηκαν στην 3η θέση, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 9,48% της συνολικής ροής ξένων τουριστών. Η ATOR υποστηρίζει ότι ο κύριος λόγος για αυτήν την κατάσταση δεν είναι η μείωση της ζήτησης για την Τουρκία από τη Ρωσία, αλλά η έλλειψη των αεροπορικών μεταφορών.

Οι Ρώσοι πράκτορες τώρα εκτιμούν ότι τον Ιούνιο, η τουριστική ροή προς την Τουρκία από τη Ρωσία θα είναι ακόμα καλύτερη από ότι τον Μάιο. Ο αριθμός των πτήσεων από ρωσικές πόλεις έχει αυξηθεί και ο κατάλογος των περιοχών που αναχωρούν έχει διευρυνθεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς και σύμφωνα με τα προγράμματα πτήσεων, η Ρωσία μπορεί, έως τα τέλη Ιουνίου, αν όχι να ανακτήσει την ηγετική της θέση στον τουρκικό τουρισμό, αλλά σίγουρα να εκτοπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο και να πάρει τη δεύτερη θέση μετά τη Γερμανία στη λίστα με τις βασικές αγορές εισόδου της Τουρκίας.

Εντωμεταξύ, αναστάτωση προκλήθηκε πρόσκαιρα όταν ανακοινώθηκε από το ελληνικό Προξενείο στη Μόσχα, ότι ακυρώνεται λόγω τεχνικών προβλημάτων η έκδοση βίζας στους Ρώσους. Την επόμενη μέρα το Προξενείο ανακοίνωσε ότι τα κέντρα έκδοσης βίζας της χώρας θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά από τις 27 Ιουνίου.

 

Βίκυ Βαμιεδάκη 

Νεότερες ειδήσεις -->> news247.gr 

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More