Πέμπτη, Οκτωβρίου 22, 2020

Φυλάκιση για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής


 




(Videos) Αναστολή στην εκτέλεση ποινών δόθηκε μόνο σε όσους έλαβαν ελαφρυντικά. Αντίθετα, η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής οδηγείται στις φυλακές. Παραδόθηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης. «Περήφανος» δήλωσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Σε ποιες φυλακές πάνε, με τι καθεστώς. -

Στη φυλακή οδηγούνται, προκειμένου να εκτίσουν την ποινή που τους επιβλήθηκε για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Ιωάννης Λαγός, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Χρήστος Παππάς.

Αναστολή δόθηκε μόνο σε 12 από τους 51 κατηγορούμενους, στους οποίους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.  Μεταξύ αυτών είναι και η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια και οι πρώην βουλευτές Δημήτρης Κουκούτσης, Μιχάλης Αρβανίτης, Χρήστος Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Στην φυλακή οδηγείται και ο Γιώργος Ρουπακιάς ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που πήραν αναστολή εκτέλεσης των ποινών τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της καταβολής εγγύησης 20.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, καθώς και της εμφάνισης στα αστυνομικά τμήματα των περιοχών όπου κατοικούν κάθε 1η και 16η του μήνα. Περιοριστικοί όροι επιβλήθηκαν και στους άλλους 7 που έλαβαν αναστολή. 

Συνολικά καταδικάστηκαν 57 άτομα.

Επτά από τους καταδικασθέντες έχουν κριθεί ένοχοι για πλημμελήματα και γι' αυτούς δεν προβλέπεται φυλάκιση πριν το Εφετείο. Από τους υπόλοιπους 50 καταδικασθέντες στη φυλακή οδηγούνται οι 38.

Αναστολή εκτός από τους πέντε πρώην βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του 2012, πήραν οι Γ. Σκάλκος, Γ. Δήμου, Κ. Αντωνακόπουλος, Θ. Μαρίας, Κ. Παπαδόπουλος, Αρ. Δασκαλάκης, Καστρινός.

Οι Γ. Δήμου και Γ. Σκάλκος καταδικάστηκαν για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Οι Θ. Μαρίας και Κ. Παπαδόπουλος καταδικάστηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών και του έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό

Οι Κ. Αντωνακόπουλος και Ι. Καστρινός έχουν καταδικαστεί για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Ο Αρ. Δασκαλάκης καταδικάστηκε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Συλλήψεις

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Νίκος Μιχαλολιάκος, βγήκε από το σπίτι του, δήλωσε ότι «είναι περήφανος που πάει φυλακή για τις ιδέες του» και επέστρεψε στο σπίτι του συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ελένη Ζαρούλια.

Πέντε από τους καταδικασθέντες για την Χρυσή Αυγή έχουν παρουσιαστεί στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους μέχρι στιγμής, μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μην δώσει αναστολή στις ποινές των περισσοτέρων.

Πρόκειται για τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα Ραφήνας, τον Γιώργο Πατέλη και τον Γιάννη Καζαντζόγλου, οι οποίοι παραδόθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους στη Νίκαια, τον Γιώργο Τσακανίκα, στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής και τον Μάρκο Ευγενικό στο Α.Τ. Περάματος.

'Αλλοι δέκα συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στα δικαστήρια, όπου είχαν μεταβεί αναμένοντας την απόφαση και θα οδηγηθούν κατευθείαν στο Τμήμα Μεταγωγών απ' όπου θα μεταχθούν στις φυλακές.

Όλοι οι καταδικασθέντες, που θα φυλακιστούν σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είτε παραδοθούν είτε συλληφθούν, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες θα οδηγηθούν στην ΓΑΔΑ, όπου έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για την κράτηση τους στον 7ο όροφο και στη συνέχεια στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη σήμανση τους και στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών στο Εφετείο, ο οποίος θα ορίσει και το σωφρονιστικό κατάστημα όπου θα κρατηθεί ο καθένας.

Αμέσως μετά θα οδηγηθούν στο Τμήμα Μεταγωγών για τη μεταγωγή τους στις φυλακές.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ηγετική ομάδα, εκτός απροόπτου, θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού, ενώ οι υπόλοιποι θα μοιραστούν στις ίδιες φυλακές καθώς και στα καταστήματα κράτησης Μαλανδρίνου και Τρικάλων, εκτός και είναι διαφορετικές οι αποφάσεις του αρμόδιου εισαγγελέα.

Πάντως όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρμόδιος παράγοντας της ΕΛ.ΑΣ, η Ασφάλεια είναι πανέτοιμη να προχωρήσει στην εκτέλεση των συλλήψεων και τη διεκπεραίωση των διαδικασιών.

Για το σκοπό έχουν συσταθεί 20 ομάδες συλλήψεων, οι οποίες είναι στα σημεία που βρίσκονται οι καταδικασθέντες, προκειμένου αν δεν παρουσιαστούν αυτοβούλως, να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει αρκετές ώρες δεδομένου ότι για κάθε σύλληψη πρέπει να υπάρχει εισαγγελέας, καθώς οι περισσότεροι είναι στα σπίτια τους.

Στις φυλακές όλοι οι καταδικασθέντες θα παραμείνουν για 14 μέρες σε καραντίνα λόγω Covid-19, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και στη συνέχεια στα κελιά τους. 

Σημειώνεται ότι έχει προβλεφθεί να μην έρχονται σε επαφή με άλλους κρατουμένους, αλλά και μεταξύ τους όσοι βρίσκονται σε διαμάχη, για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με τη διαδικασία είτε παρουσιαστούν από μόνοι τους είτε συλληφθούν θα οδηγηθούν στη ΓΑΔΑ και από εκεί παραπέμπονται στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών.

Μάγδα Φύσσα: Δικαίωση για τον κόσμο που αγωνίστηκε

Κατέρρευσε η Μάγδα Φύσσα στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, που στέλνει τη φυλακή τους βασικούς συνεργούς της δολοφονίας του γιού της και τη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Η κ. Φύσσα ξέσπασε σε αναφιλητά μόλις η πρόεδρος ανακοίνωσε τις φυλακίσεις, πλαισιωμένη από συγγενείς, από φίλους του Παύλου Φύσσα, αλλά και τους δικηγόρους της οικογένειας, που επί 5,5 χρόνια παραστάθηκαν αφιλοκερδώς σε αυτή τη δίκη, όπως και όλη η Πολιτική Αγωγή.

Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η μητέρα του Παύλου δήλωσε:

«Μπήκαν φυλακή οι εγκληματίες. Θέλω να ευχαριστήσω την πολιτική αγωγή για τον αγώνα που έδωσε, όπως και όλο αυτόν τον κόσμο που μας στήριξε. Δεν ξέρω αν ο Παύλος δικαιώνεται. Μακάρι να ήταν εδώ να το έλεγε ο ίδιος. Δεν είναι όμως εδώ ο Παύλος. Άρα δεν νομίζω πως υπάρχει δικαίωση για τον Παύλο.

Δικαίωση είναι για εμάς, για όλο αυτόν τον κόσμο που αγωνίστηκε για να αποδείξει πως ήταν μια εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος. Θέλω να ευχαριστήσω για πολλοστή φορά την πολιτική αγωγή, γιατί χάρη στη δική τους δουλειά, τη δική τους προσπάθεια, αποδείχθηκε πως ήταν εγκληματική οργάνωση. Μιλάω για τους δικηγόρους, αλλά και όλον αυτόν τον κόσμο που μας στήριξε όλα αυτά τα χρόνια. Να είναι καλά».

Έξω από τη δικαστική αίθουσα, δεκάδες πολίτες, που είχαν συγκεντρωθεί, υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα την απόφαση, αλλά και δίνοντας συγχαρητήρια στους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, ενώ φώναζαν «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».

Πολιτική Αγωγή: Ιστορική μέρα η 22 Οκτωβρίου 

«Ιστορική» χαρακτηρίζει ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, τη σημερινή ημέρα καθώς το δικαστήριο έβαλε «οριστική ταφόπετρα» στην «προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού και νομιμοποίησης της ναζιστικής βίας».

«Η 22α Οκτωβρίου 2020 μένει στην ιστορία σαν μια ημέρα δικαιοσύνης, είναι η μέρα που τελείωσε η δίκη της Χρυσής Αυγής, μετά από 5,5 χρόνια και δύο μέρες, μετά από 465 συνεδριάσεις», δήλωσε, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για μη παροχή αναστολών στους περισσότερους καταδικασθέντες.

Ο κ. Παπαδάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το Εφετείο Αθηνών, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο έπεσε αυλαία στη δίκη, τονίζοντας πως το «δικαστήριο απέδωσε δικαιοσύνη και αποφάσισε για το ανασταλτικό, ανάλογα και δίκαια, σύμφωνα με τη βαρύτητα των εγκλημάτων, σύμφωνα με την επικινδυνότητα των δραστών, σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση που έκρινε 50 κατηγορούμενους ενόχους για εγκληματική οργάνωση».

« 

Η προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού και νομιμοποίησης της ναζιστικής βίας δεν πέρασε στην Ελλάδα γιατί το δικαστήριο, με ισχυρή και την παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος, έβαλε οριστική ταφόπετρα».
Σχολίασε, ακόμη, τα διάφορα αιτήματα που είχαν απευθυνθεί από τους κατηγορουμένους τις τελευταίες ημέρες και τα όσα ισχυρίστηκαν οι συνήγοροί τους για να λάβουν τις αναστολές, κάνοντας λόγο για «παραμύθι μίας οργανωμένης κλάψας».

«Φεύγουμε από τη δίκη με το κεφάλι ψηλά. Απέναντι στην κοινωνία, στη Μάγδα Φύσσα και τα θύματα της Χρυσής Αυγής», δήλωσε, ενώ συνέχισε αναφέροντας πως ανοίγει πλέον ο δρόμος για την αποζημίωση των θυμάτων της εγκληματικής οργάνωσης.

«Είναι η ώρα να αποζημιωθούν οικονομικά τα θύματα», δήλωσε, χαρακτηριστικά, ζητώντας να υπάρξει μία νομοθετική πράξη επί του ζητήματος που θα απαλλάξει τις οικογένειες από μία μακρά και πολυδάπανη διαδικασία και θα αποδείξει το αληθές των αντιφασιστικών μηνυμάτων που στέλνει η πολιτική σκηνή με αφορμή τη δίκη.

 

Εύα Καραμανώλη 

e.karamanoli@euro2day.gr

Πηγή& νεότερα: euro2day.gr - Oct 22, 2020 

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More