Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2020

Χάλκη: Βγαλμένη από παραμύθι [Videos]

Οφείλει το όνομά της στα ορυχεία χαλκού που υπήρχαν εδώ. Από το 1983 έχει χαρακτηριστεί και «Νησί Ειρήνης και Φιλίας» των νέων όλου του κόσμου και προσφέρει ποιοτική παραμονή και θαυμαστή γαλήνη. Άκμασε μετά τα τέλη του 19ου αι., όταν οι Χαλκίτες ανέπτυξαν ναυτιλία και εμπόριο κυρίως σφουγγαριών.


H Xάλκη ακολούθησε την ιστορική πορεία της Ρόδου κι ενώθηκε οριστικά με την Eλλάδα το 1948. Έχει έκταση 28 τ. χλμ., μήκος ακτών 34 χλμ. και 430 κατοίκους. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά (220 ν.μ.) και την Κάμειρο της Ρόδου (10 ν.μ.).

Το Νημποριό

Κτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από την πεντακάθαρη κρυστάλλινη θάλασσα, το Νημποριό, πρωτεύουσα της Χάλκης, διατηρεί αρχοντική ομορφιά, γραφικά σοκάκια και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών: είναι ένας από τους ομορφότερους νεοκλασικούς οικισμούς της Ελλάδας! Η παλιά πρωτεύουσα του νησιού ήταν το Χωριό, χτισμένο δίπλα στο πανίσχυρο κάστρο των Ιπποτών της Ρόδου. Όταν οι κάτοικοι ξεπέρασαν τον φόβο των πειρατών, ίδρυσαν τη Χάλκη ή Νημποριό (1850-1870), που γέμισε αρχοντόσπιτα, τα οποία διατηρούν έως σήμερα τις μνήμες από τα χρόνια της ακμής. Η Χάλκη είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός.




Αξίζει να δείτε 

  • Τον επιβλητικό πέτρινο πύργο του ρολογιού, μπροστά από το νεοκλασικό Δημαρχείο.
  • Τον ναό του πολιούχου Αγίου Νικολάου (1861) με το ψηλότερο καμπαναριό των Δωδεκανήσων και το όμορφο ασπρόμαυρο βοτσαλωτό μωσαϊκό στον περίβολο.
  • Το Χωριό (2,5 χλμ. Δ), που ήταν η παλαιά πρωτεύουσα του νησιού, αλλά εγκαταλείφθηκε οριστικά τη δεκαετία του 1960. Τα πέτρινα σπιτάκια είναι χτισμένα με αρχαίο υλικό, κάτω από κάστρο που έχτισαν οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη σε εκπληκτική θέση με υπέροχη θέα. Αξίζει να δείτε, ακόμα, την Παναγία του 16ου αι.
  • Τα μοναστήρια του Ταξιάρχη Μιχαήλ (5 χλμ. ΒΔ) , με ωραία εικόνα του αγίου και του Αϊ-Γιάννη Αλάργα, με το πανύψηλο κυπαρίσσι, στη δυτική άκρη της Χάλκης.
  • Τον Καμένο Σπήλιο, στη θέση «Αμιγλάι», στη ΒΔ πλευρά του νησιού.


Πηγή: tvxs.gr - Aug 07, 2020

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More