Δευτέρα, Αυγούστου 03, 2020

Γεμίζουν τα πλοία, επιβάλλουν τις μάσκες παντού...

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης στο Μαξίμου για την αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων αναφορικά με την πανδημία.

Ο Στέλιος Πέτσας, αφού επανέλαβε το μόνιμο κυβερνητικό αφήγημα ότι ο εχθρός είναι «εσωτερικός» και δεν προέρχεται από τον τουρισμό, δήλωσε ότι τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας και στον συγχρωτισμό στα αστικά κέντρα.

Παρουσιάζοντας τις αποφάσεις της σημερινής τηλεδιάσκεψης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι

  • επιβάλλεται μέχρι και τις 18 Αυγούστου η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων
  • παρατείνεται έως τις 18 Αυγούστου που προβλέπει ότι οι αλλοδαποί εργάτες γης που φεύγουν από την χώρα μας δεν θα έχουν δικαίωμα εισόδου ξανά.

Υπενθυμίζεται ότι παρά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και την αντίθετη άποψη της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση της πληρότητας στα πλοία.

Σήμερα, άλλωστε, ο υπουργός Ναυτιλίας παραδέχθηκε ότι το μέτρο αυτό σχετίζεται αποκλειστικά με την κάλυψη της ζήτησης για την τουριστική περίοδο.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι οι έλεγχοι θα είναι ακόμη πιο εκτεταμένοι κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση, ενώ δεν παρέλειψε να πετάξει ξανά το μπαλάκι των ευθυνών στους πολίτες επισημαίνοντας ότι η τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό πρέπει να γίνει «δεύτερη φύση για όλους».

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν τοπικά lockdown, αλλά και περιορισμοί στο ωράριο των μπαρ και των εστιατορίων, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

 

Ν. Σαντορινιός: Χωρίς σχέδιο και ενάντια στην προστασία της δημόσιας υγείας

Για το θέμα της ακτοπλοΐας εξέδωσε ανακοίνωση ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν βάζει σε προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων.

 

Αναλυτικά


Η πρόσφατη ανακοίνωση της αύξησης της πληρότητας στα πλοία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πραγματικότητα της αύξησης των κρουσμάτων και αποτελεί μια επικίνδυνη για την δημόσια υγεία απόφαση. Η επιλογή να μετατοπιστεί η υποχρέωση προστασίας από τον ιό στους επιβάτες και οι προσβλητικές, για τη χώρα, σκηνές που έχουμε δει τις τελευταίες μέρες πάνω στα πλοία, καταδεικνύουν απόλυτα την ανικανότητα της Κυβέρνησης και την παντελή έλλειψη σχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας στον τομέα της ακτοπλοΐας και της διασύνδεσης των νησιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την αρχή της πανδημίας είχε ζητήσει από το Υπουργείο να προχωρήσει σε έναν σοβαρό ανασχεδιασμό των δρομολογίων, με επιδότηση νέων γραμμών και πλοίων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που σήμερα προκύπτουν, να μην κινδυνέψει με κανένα τρόπο η συνδεσιμότητα των νησιών και να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας των ναυτικών. Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα σχέδιο για την αύξηση των δρομολογίων ανά προορισμό, ώστε να αντιμετωπιστεί με επάρκεια η αυξημένη ζήτηση προς τους νησιωτικούς προορισμούς, με σεβασμό στη Δημόσια Υγεία, αποφάσισε, πέρα από κάθε λογική και ενάντια στα αναγκαία μέτρα προστασίας, την αύξηση του ποσοστού πληρότητας των πλοίων σε 80-85%.

Για μια ακόμα φορά η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αποδεικνύουν ότι οι προτεραιότητες τους δεν είναι η προστασία της υγείας των κατοίκων. Καλούμε έστω και τώρα την Κυβέρνηση να προχωρήσει με άμεσες διαδικασίες στην αύξηση των πλοίων εξυπηρέτησης των γραμμών με επιδοτήσεις και να επαναφέρει το ποσοστό πληρότητάς στο 60-65%. Αυτές τις ώρες, η κοινωνία, η ακτοπλοΐα και οι επισκέπτες που εμπιστεύονται τη χώρα μας, απαιτούν σοβαρότητα και  υπευθυνότητα.


Πηγή: efsyn.gr - Aug 03, 2020

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More