Παρασκευή, Ιουλίου 10, 2020

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, σε κρίση το ΚΙΝΑΛ

«Ναι» επί της αρχής είπαν 187 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής και την Ελληνική Λύση. Ηχηρές διαφοροποιήσεις στο ΚΙΝΑΛ. Μπρα ντε φερ μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Μέσα σε κλίμα έντονης πόλωσης - και με διαφοροποιήσεις από το ΚΙΝΑΛ- ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. «Ναι» επί της αρχής είπαν 187 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής και την Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν 101 βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

Τα «φώτα» έπεσαν στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη να πει «ναι» επί της αρχής προκάλεσε  ρήγμα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο Γιώργος Παπανδρέου και  ο Χάρης Καστανίδης στις τοποθετήσεις τους διαφώνησαν με το νομοσχέδιο και δεν προσήλθαν στην ψηφοφορία.

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σε δήλωση της αναφέρει πως «συγκαλώ αύριο Παρασκευή την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής με θέμα τα όσα συνέβησαν στην σημερινή Κοινοβουλευτική διαδικασία».

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης υπήρξε πολιτική σύγκρουση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. «Επιστρέφω τη θρασύτατη κριτική περί αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων από εκείνους που συστηματικά αποδόμησαν τους θεσμούς. Αυτούς που εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των μαγαζιών τους» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να επισημάνει πως «το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο», μιλώντας ταυτόχρονα και για «το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «μαύρη ημέρα για την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία» και έκανε λόγο  για «αντιδραστική τομή που καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε από τη μεταπολίτευση».  Εξαπέλυσε βέλη στην κυβέρνηση για επαναφορά «διαταγμάτων της Χούντας» λόγω «φόβου» απέναντι στις επικείμενες αντιδράσεις της κοινωνίας.

Μία «παράλληλη» μάχη δόθηκε στην Ολομέλεια μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Φώτης Γεννηματά, με στόχο το κεντροαριστερό ακροατήριο. «Έχετε  βάλει μεγάλο στίγμα στην Αριστερά, που θα κάνει χρόνια να φύγει από το χώρο» είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής  και σημείωσε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχετε το πολιτικό και ηθικό ανάστημα να μου κουνάτε το δάχτυλο».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Τσίπρας καυτηρίασε τη στάση του ΚΙΝΑΛ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. «Είναι διπλή ντροπή να το ψηφίζετε εσείς, κυρία Γεννηματά» είπε, τονίζοντας ότι «ίσως κάποιοι ζήλεψαν την πορεία του κ. Χρυσοχοΐδη».

Σε υψηλούς τόνους ήταν η κριτική στο νομοσχέδιο  τόσο από το ΚΚΕ όσο και από το ΜέΡα 25. Για «κατάπτυστο νομοσχέδιο» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας πως «ο λαός θα το ακυρώσει στην πράξη».

Η ένταση στην Ολομέλεια κορυφώθηκε λίγο πριν από την ψηφοφορία, καθώς έξω από τη Βουλή σημειώθηκαν επεισόδια. «Υπήρξε  μια μεγάλη συγκέντρωση με 6.000 -7000 διαδηλωτές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της  αστυνομίας» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Εν μέσω έντονων διαμαρτυριών από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ανέφερε πως περίπου 1.000 άτομα επιτέθηκαν εναντίον των δυνάμεων της αστυνομίας, έριξαν 15 μολότοφ και τους απώθησαν προκειμένου να μην τραυματιστούν άνθρωποι και να μην γίνουν ζημιές σε περιουσίες. Όπως είπε «έγιναν εννιά συλλήψεις σε όσους επιτέθηκαν με μολότοφ  κατά των αστυνομικών και  οκτώ προσαγωγές»  και τόνισε πως «όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση δεν θα αφήσουμε ούτε άνθρωποι να τραυματιστούν, ούτε να γίνουν ζημιές στις περιουσίες».

«Όσα είπατε είναι εκτός πραγματικότητας» είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «εάν σας έχουν υπερβεί τα γεγονότα τότε να παραιτηθείτε». Μάλιστα σημείωσε πως «υπάρχει φωτογραφία, δυστυχώς, ανθρώπου ο οποίος ήταν στον περίβολο της Βουλής, εξ όσων μου κατατέθηκε, ντυμένου όχι με αστυνομικά, ο οποίος με walkie talkie είχε κατευθείαν επαφή πιθανότατα και ενδεχόμενα με άτομα τα οποία έκαναν αυτές τις όποιες έκνομες ενέργειες ανάμεσα σε αυτό το μπλοκ».


Πηγή: euro2day.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More