Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019

Ισχυρός σεισμός ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 9:23 το πρωί, μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, που έγινε αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα αλλά και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε μέγεθος 6,1 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ν. των Αντικυθήρων και σε βάθος 70 χλμ.

Το ίδιο μέγεθος εκτίμησε, μετά την αναθεώρηση, και το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, αναφέροντας πως ο σεισμός είχε επίκεντρο 84 χλμ δυτικά των Χανίων και εστιακό βάθος 55 χιλιόμετρα.

«Η Εφ.Συν.» μίλησε με τον δήμαρχο Κισσάμου Γιώργο Μυλωνάκη ο οποίος τόνισε ότι έχουν σημειωθεί ζημιές σε εγκαταλελειμμένα κτίρια σε διάφορους οικισμούς, κυρίως στα Χαιρετιανά, αλλά και στο κτίριο του λυκείου, ωστόσο όπως είπε, η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Ο ίδιος πήρε την απόφαση, για προληπτικούς λόγους, να μην λειτουργήσουν τα σχολεία της περιοχής.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές, ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, επειδή το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, έχουν σπεύσει σε σημεία της παράκτιας ζώνης» δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης, τονίζοντας ότι ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα.

«Καμιά σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας»

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως ο σεισμός σημειώθηκε πάνω στο ελληνικό τόξο, με ενδιάμεσο βάθος και εξήγησε ότι συνήθως δεν ακολουθείται από μεγαλύτερους σεισμούς ή ακολουθία σεισμών. Επιπλέον, τόνισε ότι «η σεισμικότητα αυτή δεν έχει καμιά σχέση με αυτά που συμβαίνουν στην Αλβανία».

«Είναι σεισμός ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους του -περίπου 70 χιλιόμετρα- δεν θα έχει καμία συνέχεια», ξεκαθάρισε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης. «Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν. Επίσης λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους τους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση» ανέφερε ο κ. Τσελέντης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έκλεισαν τα σχολεία στα Κύθηρα

Στα Κύθηρα τα σχολεία έκλεισαν, όπως επιβεβαίωσε στην ΕΡΤ ο Γ. Κομηνός, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κυθήρων.

Στο Ηράκλειο, όπου έγινε αρκετά αισθητός ο σεισμός, οι μαθητές παραμένουν στις αυλές των σχολείων. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κώστας Θεοφάνους, στα σχολεία ενεργοποιήθηκε το σχέδιο σεισμού και οι μαθητές παραμένουν στις αυλές των σχολείων, ενώ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης εξήγησε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Πολιτική Προστασία του Δήμου και της Περιφέρειας , χωρίς μέχρι στιγμής πάντως, να έχει καταγραφεί κάποια ζημιά ή τραυματισμός από τον σεισμό.

efsyn.gr - Nov 27, 2019

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More