Τρίτη, Αυγούστου 28, 2018

Η Ryanair υπέγραψε την πρώτη συλλογική σύμβαση με τους πιλότους

Την πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας υπέγραψε επιτέλους η Ryanair στην Ιταλία, έπειτα από οκτώ μήνες συγκρουσιακής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο σωματείο των πιλότων και τη διοίκηση της εταιρείας.

Όπως σημειώνει το σωματείο Anpac πρόκειται για «ιστορική εξέλιξη για τον ιρλανδικό αερομεταφορέα αφού η συλλογική σύμβαση στην Ιταλία είναι επίσης η πρώτη για το ιπτάμενο προσωπικό σε όλη την Ευρώπη». Επιπλέον υπογράφτηκε και εγκρίθηκε «κατά ευρεία πλειοψηφία», απ' τους τουλάχιστον 300 συνεργαζόμενους πιλότους.

Μετά την αναγνώριση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων η Ryanair αναγνωρίζει επίσης τα δικαιώματα που απορρέουν για τους εργαζομένους της απ' την ιταλική νομοθεσία, σε ό,τι αφορά την καταβολή αποζημίωσης, το επικουρικό ταμείο ασφάλισης και την συμπληρωματική ασφάλιση υγείας, καθώς και πλήρη αναγνώριση της κοινωνικής προστασίας για τη μητρότητα και πατρότητα.

Το σωματείο εξηγεί πάντως ότι θα χρειαστούν περαιτέρω ενέργειες σχετικά με το δημοσιονομικό σχέδιο, που θα πρέπει να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα, με την παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης. Η παρέμβαση αυτή μέσω των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών αφορά την οριστικοποίηση της καταβολής φορολογικών εισφορών από την Ryanair στην Ιταλία αντίθετα με όσα συμβαίνουν σήμερα, λόγω της εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας και Ιρλανδίας, η οποία υποχρεώνει τον αερομεταφορέα να καταβάλει στην Ιρλανδία φορολογικές εισφορές που καταβάλλονται σε εργαζόμενους που εργάζονται Ιταλία.

Η πολιτική της Ryanair έχει προκαλέσει γενικευμένες αντιδράσεις στο προσωπικό της σε διάφορες χώρες. Μέσα στον Αύγουστο έγινε άλλη μια γενική απεργία απ' τους πιλότους της εταιρείας σε Ιρλανδία, Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία, με αίτημα την αύξηση μισθών και βελτιωμένες συνθήκες εργασίας.


Πηγή: efsyn.gr - Aug 28, 2018

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More