Κυριακή, Μαΐου 06, 2018

Περισσότεροι οι τουρίστες, τσιμπημένες οι τιμές στα ξενοδοχεία

Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη -

"Τσίμπησαν” φέτος οι τιμές των ξενοδοχείων, τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσο και στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, ακολουθώντας -όπως εξηγούν στελέχη της ξενοδοχειακής αγοράς- την αύξηση της ζήτησης που καταγράφεται αυτή τη σεζόν, αλλά και τη συνεχή άνοδο των τελευταίων πέντε χρόνων στον αριθμό των τουριστών από το εξωτερικό που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Στο μηνιαίο στατιστικό δελτίο Απριλίου 2018 του SETE Intelligence για τον ελληνικό Τουρισμό και την οικονομία, έχει προστεθεί ενότητα με στοιχεία για την ζήτηση υπηρεσιών για ξενοδοχειακά καταλύματα σε συνεργασία με την Trivago, όπου γίνεται σύγκριση ανάμεσα στις τιμές των ξενοδοχείων σε Αθήνα και στους βασικούς ανταγωνιστές- Βαρκελώνη, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη- και σε αντίστοιχα ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και ευρωπαϊκούς προορισμούς. Σε όλες τις κατηγορίες, οι τιμές των ελληνικών καταλυμάτων είναι υψηλότερες σε σύγκριση με πέρσι. Το ίδιο παρατηρείται σε Μύκονο, Σαντορίνη και δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς.

Το Μάρτιο την υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων κατέχει η Βαρκελώνη με 245€, ενώ στη Ρώμη η τιμή ανέρχεται στα 239€. Στην Αθήνα η τιμή ανέρχεται στα 182€ και στην Κωνσταντινούπολη στα 110€. Η Ρώμη και η Βαρκελώνη παρουσιάζουν μείωση τιμών σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017, ενώ η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη αύξηση.

Στην κατηγορία 4 αστέρων η τιμή κράτησης για τη Βαρκελώνη ανήλθε στα 128€ έναντι 125€ το Μάρτιο του 2017, στη Ρώμη στα 120€ και στην Αθήνα στα 103€ έναντι 84€ την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Στην Κωνσταντινούπολη η τιμή κράτησης φτάνει τα 62€.

Ανάλογη είναι η σύγκριση για τις τιμές των ξενοδοχείων στη συμπρωτεύουσα. Την υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων κατέχει η Μπολόνια και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 160€. Στη Σμύρνη η τιμή ανέρχεται στα 98€ από τα 105€. Στην κατηγορία 4 αστέρων η τιμή κράτησης για τη Θεσσαλονίκη ανήλθε στα 85€ , στην Μπολόνια στα 182 € και στη Σμύρνη μόλις στα 57€. Στην κατηγορία 3 αστέρων η τιμή κράτησης για την Μπολόνια ανήλθε στα 135€ ενώ στη Θεσσαλονίκη στα 63€. Τέλος, στη Σμύρνη η τιμή ανέρχεται στα 40€.

Ισχυρός είναι ο ανταγωνισμός τιμών μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας στους luxury προορισμούς. Την υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων κατέχει η Ίμπιζα με 254€ (έναντι 276 € το Μάρτιο του 2017) και ακολουθεί η Σαντορίνη με 229€ (έναντι 213 € το Μάρτιο του 2017). Στη Σαρδηνία σημειώνεται η μεγαλύτερη μείωση με την τιμή να ανέρχεται στα 209 € από 264 € το Μάρτιο του 2017. Στη Μύκονο η τιμή ανήλθε στα 208€.

Όσον αφορά τις τιμές ξενοδοχείων μαζικών προορισμών "Ήλιος & Θάλασσα", αυτές διαμορφώνονται ως εξής σύμφωνα με την επεξεργασία του SETE Intelligence:


Η άνοδος στις τιμές των καταλυμάτων χαρακτηρίζεται αναμενόμενη από τους επιχειρηματίες του χώρου, αφού οι τελευταίες πολύ καλές σεζόν και η αύξηση των πληροτήτων στα ξενοδοχεία επιτρέπουν την απόσβεση των απωλειών που είχαν καταγραφεί από το 2009 έως και το 2012 στον Τουρισμό, αλλά και την υλοποίηση επενδύσεων. Τονίζουν εντούτοις πως αν δεν υπάρχει αναβάθμιση υπηρεσιών στα ξενοδοχεία και καλύτερο προϊόν για τους τουρίστες, τότε η ζήτηση δεν θα παραμείνει ανοδική.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών, για το 2018 παρατηρείται αύξηση των προγραμματισμένων  θέσεων από το εξωτερικό κατά 18,2% ή σχεδόν 3 εκατ. θέσεις (τα στοιχεία αφορούν στον προγραμματισμό που είχε γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου). Σύμφωνα με τα στοιχεία βάσει του απόλυτου αριθμού θέσεων για το σύνολο της σεζόν, η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται στο αεροδρόμιο της Ρόδου με 539 χιλ. επιπλέον θέσεις και αύξηση 20%. Ακολουθούν το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης (+22,3%) και το αεροδρόμιο της Κω (+32,3%). Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το αεροδρόμιο της Κέρκυρας (+22,3%). Στη πέμπτη και έκτη θέση βρίσκονται τα αεροδρόμια της Κρήτης. Ειδικότερα τον Mάιο εκτιμάται αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 24,6% (+448 χιλ. θέσεις).


vicky.kourlibini@capital.gr

capital.gr -  May 06, 2018

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More