Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2018

Οι πέντε αλλαγές για το Λύκειο

Αλλαγές που αφορούν στις τρεις τάξεις του Λυκείου και οι οποίες θα ισχύσουν από φέτος, συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που υπερψηφίστηκε στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας.

Ειδικότερα, οι αλλαγές είναι οι εξής:
  • Οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου θα αφορούν σε τέσσερα μαθήματα, τα Μαθηματικά, τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τη Βιολογία και την Ιστορία. Στην τελευταία τάξη του ΓΕΛ οι μαθητές έχουν διπλές εξετάσεις -απολυτήριες και εισαγωγικές- και γι’ αυτόν τον λόγο μειώνονται σε τέσσερα τα μαθήματα που συμμετέχουν στις απολυτήριες εξετάσεις του ΓΕ.Λ. (Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Ιστορία, Βιολογία)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία.
  • Κάθε μάθημα θα εξετάζεται ένα δίωρο, εκτός από το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, το οποίο θα διαρκεί τρεις ώρες, «δηλαδή η λογική του τρόπου αξιολόγησης που ακολουθείται ήδη στο Γυμνάσιο και στο ΕΠΑ.Λ.».
  • Έρχονται οι υποχρεωτικές δημιουργικές εργασίες, οι οποίες θα προσμετρούνται στη βαθμολόγηση για όλους τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου.
  • Αλλαγή και στην εξέταση των Αρχαίων της Β’ Λυκείου, όπου έχει προστεθεί στην διδασκαλία και το έργο του Επιτάφιου του Θουκυδίδη. «Προσαρμόζεται το περιεχόμενο της προαγωγικής εξέτασης, αφενός διότι προστέθηκε στη διδακτέα ύλη της Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου το κείμενο του Επιταφίου του Θουκυδίδη, αφετέρου επειδή οι φετινές οδηγίες διδασκαλίας δίνουν έμφαση στην κειμενοκεντρική προσέγγιση», αναφέρεται επίσης στην εν λόγω τροπολογία. Στη βαθμολόγηση πριμοδοτούνται οι ερμηνευτικές ερωτήσεις, ενώ μειώνεται η μοριοδότηση σε ερωτήσεις γραμματικής και συντακτικού.
  • Τέλος, η τροπολογία προβλέπει ένα ωριαίο διαγώνισμα το τετράμηνο. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε μείωση των διαγωνισμάτων στο Λύκειο, αυξάνοντας παράλληλα κατά δύο εβδομάδες την διάρκεια του διδακτικού έτους.

Feb 27, 2018

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More