Τετάρτη, Ιανουαρίου 17, 2018

Ίμια: Τουρκικό σκάφος ακούμπησε τον "Νικηφόρο"...

Ο "άστοχος χειρισμός" σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής τύπου SG, κοντά στα Ίμια είχε ως αποτέλεσμα να ακουμπήσει με την κανονιοφόρο "Νικηφόρος" -που εκτελούσε περιπολία- προκαλώντας ελεγχόμενη ένταση, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ζημιές ή τραυματισμοί.

Γύρω από τις βραχονησίδες έχει ξεκινήσει μέρες τώρα η «ναυμαχία της τσιπούρας», με ελληνικά και τουρκικά αλιευτικά να προσπαθούν να ψαρέψουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στην περιοχή. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται το γεγονός για να κάνουν επίδειξη δύναμης.

Όλα ξεκίνησαν όταν το τουρκικό σκάφος προσπάθησε να παρενοχλήσει έλληνες ψαράδες στην περιοχή. Αμέσως έσπευσε το ελληνικό σκάφος που μπήκε στη μέση για να προστατέψει τους ψαράδες. Το τουρκικό σκάφος λόγω των ελιγμών του ακούμπησε με τη μία πλευρά του πάνω στο ελληνικό σκάφος.

Σήμερα η κατάσταση ξέφυγε και στην περιοχή εμφανίστηκε η κανονιοφόρος «Νικηφόρος». Κατά τη διάρκεια των ελιγμών, η κανονιοφόρος «ακούμπησε» με τουρκική ακτοφυλακίδα, χωρίς κανένα από τα δύο σκάφη να υποστεί ζημιές.

Πηγές του ΓΕΝ αποδίδουν την «επακούμβηση» σε ατυχή χειρισμό των Τούρκων.

Η ακταιωρός μαζί με δύο ακόμη τουρκικά πλοία είχαν εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το γεγονός σημειώθηκε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο και μια ημέρα μετά τη συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη με τον επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ στην 178η σύνοδο της στρατιωτικής επιτροπής.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Πηγές του ΓΕΕΘΑ εξηγούν ότι δεν έχουν καταγραφεί υλικές ζημιές και ο "Νικηφόρος" συνεχίζει κανονικά την περιπολία του, ενώ η Τουρκική ακταιωρός επέστρεψε στα χωρικά ύδατα της γείτονος.

Τι είπαν πηγές του ΓΕΝ στο enikos.gr

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΝ στο enikos.gr οι Τούρκοι παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ που περιπολούσε στην περιοχή κατευθύνθηκε στο σημείο και έκανε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την απομάκρυνση του τουρκικού σκάφους.

Σύμφωνα με το ΓΕΝ από λάθος χειρισμούς των τούρκων τα δύο πλοία συγκρούστηκαν δίχως ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.


Με πληροφορίες από militaire.gr - nooz.gr - enikos.gr -newsbeast.gr - Jan 17, 2018

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More