Πέμπτη, Νοεμβρίου 09, 2017

Εκτός Κορυδαλλού ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Με την υποχρέωση να εμφανίζεται δυο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που διαμένει ο Δημήτρης Κουφόντινας πριν λίγη ώρα βγήκε για πρώτη φορά από τις φυλακές του Κορυδαλλού.

Λίγο πριν τις 12:00 έφτασαν στον Κορυδαλλό η σύντροφός του, Αγγελική Σωτηροπούλου και ο γιος του Έκτορας, για να τον παραλάβουν, ενώ έξω από τις φυλακές είχαν συγκεντρωθεί και αλληλέγγυοι που φώναζαν συνθήματα.

Ο Κουφοντίνας είναι στη φυλακή από το 2002, όταν παραδόθηκε ο καταδικασμένος πλέον σε 11 φορές ισόβια για τη δράση του στη 17 Νοέμβρη.

Η 48ωρη άδεια, η πρώτη που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των φυλακών μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις, στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει παλαιός νόμος που ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.

Στις προϋποθέσεις αυτές την δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος αλλά η συμπεριφορά εντός της φυλακής, όπως πειθαρχικά και άλλα .

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που συναίνεσε και ο εισαγγελέας επόπτης των φυλακών, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δυο μελών του συμβουλίου.

Συνήγορος Κουφοντίνα: Οι δηλώσεις μετάνοιας δεν είναι κριτήριο για τη χορήγηση άδειας

Η άδεια είναι ένα δικαίωμα για τον κρατούμενο, που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες μέσα στις φυλακές, δήλωσε η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ, λίγα λεπτά αφότου ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγήκε από τις φυλακές με 48ωρη άδεια.

Σύμφωνα με την κ. Κούρτοβικ, ένα δίκαιο συμβούλιο έκανε μια δίκαιη κρίση, κρίνοντας με βάση τον νομό χορήγησε την άδεια.

«Το ευχαριστούμε και περιμένουμε και από εσάς και από οσους παρεμβαίνουν στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων να σεβαστούν τον κρατούμενο και να πάψουν να ασχημονούν στα κανάλια» σημείωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Όπως είπε, το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν αποτελεί παράγοντα κρίσης για την άσκηση των δικαιωμάτων ενός κρατούμενου. Ο νόμος δεν προβλέπει ότι μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία αυτή με οποιοδήποτε τρόπο.

Σημείωσε ακόμη ότι οι δηλώσεις μετάνοιας δεν είναι κριτήριο για την απόδοση της άδειας, επισημαίνοντας ότι αυτή τη φορά ο νόμος εφαρμόστηκε.

Έντονη αντίδραση από Κυριάκο - Ντόρα στην άδεια Κουφοντίνα

Έντονα αντέδρασαν στην προοπτική να δοθεί άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη, με αναρτήσεις τους στο Twitter.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε: «Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη. Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι' αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών».

Και η Ντόρα Μπακογιάννη: «Πώς είναι δυνατόν να δίνουν άδεια στο πιστόλι της 17 Νοέμβρη; Ο κ. Κουφοντίνας θα γυρίζει αύριο στην Αθήνα ελεύθερος»;

Έκτωρας Κουφοντίνας: Αδιανόητο είναι το θράσος σας κ. Μητσοτάκη

Στην παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ έσπευσε να απαντήσει ο γιος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Έκτωρας. Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook χαρακτήρισε ως «αδιανόητο» το θράσος του Κ. Μητσοτάκη ενώ έκλεισε την ανάρτησή του λέγοντας: «Μια λέξη μόνο: Siemens».

Συγκεκριμένα, ο Έκτωρ Κουφοντίνας έγραψε:

«Πέφτουν οι μάσκες λοιπόν. Βλέπουμε ποιοι παρενέβαιναν στη δικαιοσύνη που αρνιόταν το δικαίωμα στην άδεια εδώ και 8 χρόνια, παραβιάζοντας κατάφωρα και συστηματικά τον νόμο, ζητώντας επίμονα μια δήλωση αποκήρυξης.

Σήμερα δεν έγινε τίποτε άλλο από το πιο απλό και αυτονόητο: Εφαρμόστηκε ο νόμος. Ο ισχύον νόμος. Ο αστικός νόμος. Έστω και με καθυστέρηση 8 ετών. Το μόνο που είναι «αδιανόητο» κ. Μητσοτάκη είναι το θράσος σου. Μια λέξη μόνο: Siemens».

Κυβερνητικές πηγές: Ομόφωνη η απόφαση

Η απόφαση για τη χορήγηση άδειας στο ηγετικό στέλεχος της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα υπήρξε ομόφωνη στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού και με τη σύμφωνη γνώμη του, συμμετέχοντος σε αυτό, αντιεισαγγελέα Εφετών, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σχετικά με το θέμα.

Είναι προφανές ότι ουδεμία σχέση είχε η κυβέρνηση με το θέμα υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι ο αντιεισαγγελέας Εφετών ήταν έως τώρα αρνητικός στα προηγούμενα αιτήματα του Δ. Κουφοντίνα, γι΄αυτό και είναι η πρώτη φορά που του χορηγείται σήμερα άδεια.

koutipandoras.gr - Nov 09, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More