Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 22, 2017

Φθινοπωρινή ισημερία σήμερα - Επισήμως «αντίο» στο καλοκαίρι


Στις 23:02 ώρα Ελλάδας, το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου, αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο. Τότε θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, σηματοδοτώντας έτσι την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη.

Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.

Τελικά στην Αθήνα η φθινοπωρινή ισημερία δεν είναι σήμερα

Στις 23:02 ώρα Ελλάδας, το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου, αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο. Όμως, σύμφωνα με τον επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, στην Αθήνα η "ίση μέρα-ίση νύχτα" θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, η «ισοπαλία» μέρας-νύχτας συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό. Στις άλλες περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον ισημερινό, η "ίση μέρα-ίση νύχτα" συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την "ισημερία".

Αυτό, σύμφωνα με τον κ.Σιμόπουλο, ισχύει και για την Αθήνα, η οποία βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού. Έτσι, η αρχή του φθινοπώρου για την Αθήνα και για ολόκληρη τη Γη θα ξεκινήσει, όταν ο Ήλιος θα φτάσει στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο στις 23:01:01 ώρα Ελλάδας της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου. Όμως η "ίση μέρα-ίση νύχτα" για την Αθήνα θα συμβεί στις 26 Σεπτεμβρίου, όταν η ημέρα θα έχει διάρκεια 11:59:30, ενώ η νύχτα θα έχει διάρκεια 12:00:30.


(ΑΠΕ/ΜΠΕ)  Πηγή: www.lifo.gr - Sep 22, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More