Πέμπτη, Αυγούστου 17, 2017

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Βαρκελώνη

Δεκατρεις νεκροί και τουλάχιστον 80 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση με βαν στο κέντρο της πόλης. Μια Ελληνίδα μεταξύ των τραυματιών. Μια σύλληψη από τις αρχές, πληροφορίες για δυο νεκρούς δράστες.

Τρομοκρατική επίθεση για την οποία την ευθύνη έσπευσε να αναλάβει το ISIS (μέσω του «πρακτορείου ειδήσεών» του Amaq) έλαβε χώρα στο κέντρο της Βαρκελώνης, όταν ένα λευκό βαν «σάρωσε» το πλήθος στην πολυσύχναστη περιοχή Ράμπλας, αφήνοντας πίσω του 13 νεκρούς και τουλάχιστον 80 τραυματίες.

Στις 17:05 (τοπική ώρα) το βανάκι ανέβηκε με μεγάλη ταχύτητα στον πεζόδρομο κοντά στην Placa Catalunya, στο τουριστικό κέντρο της πόλης και κάνοντας ζιγκ ζαγκ παρέσυρε πεζούς για τουλάχιστον 500 μέτρα.

Αρχικά οι αρχές επιβεβαίωσαν ένα νεκρό αλλά αργότερα παραδέχτηκαν τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει στα τοπικά μέσα και έκαναν λόγο για 13 νεκρούς και τουλάχιστον 50 τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων σοβαρά.

Λίγο μετά την επίθεση η αστυνομία της Βαρκελώνης δήλωσε ότι αντιμετωπίζει το χτύπημα ως "τρομοκρατική ενέργεια", σημειώνοντας ότι έχουν ήδη ενεργοποιηθεί τα σχετικά πρωτόκολλα.

Συνελήφθη ύποπτος, πληροφορίες για νεκρούς δράστες

Οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει έναν ύποπτο που συνδέεται με την επίθεση, ενώ μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι υπάρχει και ένας τουλάχιστον νεκρός δράστης. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, ο ένας εκ των δραστών σκοτώθηκε σε επιχείρηση της αστυνομίας, ενώ σύμφωνα με το skynews, νεκρός είναι και ένας ακόμη δράστης μετά από σύγκρουση με τις αστυνομικές αρχές.

Σύμφωνα με την El Pais, βασικός ύποπτος για το χτύπημα είναι ο Driss Oukabir, αραβικής καταγωγής, ο οποίος και είχε νοικιάσει το βαν.

Μια Ελληνίδα στους τραυματίες της επίθεσης στη Βαρκελώνη

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στη Βαρκελώνη ενώ επιβεβαιώνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μια ελληνίδα μεταξύ των τραυματιών.

Οπως αναφέρει «η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μαδρίτη και το προσωπικό του άμισθου Προξενείου μας στη Βαρκελώνη είναι σε διαρκή επαφή με τις Ισπανικές Αρχές και μεριμνούν για την παροχή προξενικής αρωγής. Σύμφωνα με τις, μέχρι στιγμής, επίσημες πληροφορίες των ισπανικών Αρχών υπάρχει, μεταξύ των τραυματιών μία Ελληνίδα πολίτης».

Οπως δήλωσε νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ η γραμματέας του Έλληνα προξένου στη Βαρκελώνη Θεώνη Ζησιμοπούλου, μέλη μιας οικογένειας Ελλήνων είναι μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης.

«Ο πατέρας είναι καλά, η μητέρα και τα δύο παιδιά έχουν τραυματιστεί» ανέφερε η κ. Ζησιμοπούλου και σημείωσε πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν υπάρχουν τυχόν άλλοι Έλληνες μεταξύ των τραυματιών. «Ο πατέρας ήταν πολύ ταραγμένος» είπε η γραμματέας του Έλληνα προξένου, επισημαίνοντας πως το περιστατικό έγινε σ' έναν πεζόδρομο που μαζεύει πάρα πολύ κόσμο, κυρίως τουρίστες αυτές τις ημέρες του Αυγούστου.

Δεν θα μας νικήσουν

Τα Ανάκτορα της Ισπανίας και ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση με φορτηγάκι που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους στον πιο τουριστικό δρόμο της Βαρκελόνης.

"Οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν ποτέ έναν ενωμένο λαό που αγαπά την ελευθερία απέναντι στη βαρβαρότητα" έγραψε ο πρωθυπουργός Ραχόι σε μήνυμά του στο Twitter.

"Δεν θα μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι Βαρκελώνη. Η Λα Ράμπλα θα ανήκει και πάλι σε όλους", ήταν το μήνυμα που έστειλε ο βασιλιάς Φίλιππος.

Οι πρώτες μαρτυρίες

Τις σκηνές πανικού που βίωσαν όταν ένα φορτηγάκι παρέσυρε τους πεζούς στο κέντρο της Βαρκελόνης αφηγήθηκαν τουρίστες και αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

"Ξαφνικά, άκουσα τον κρότο μιας σύγκρουσης και όλοι στον δρόμο άρχισαν να τρέχουν φωνάζοντας", είπε ένας μάρτυρας, ο Άμερ Ανουάρ.

Στο σημείο έσπευσαν πολύ γρήγορα αστυνομικοί που ώθησαν το πλήθος πέρα από την Πλατεία της Καταλονίας, φωνάζοντας "τρομοκρατική επίθεση".

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ένας τουρίστας, ο Ίθαν Σπίμπεϊ, είπε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι "επικράτησε χάος" και κάποιοι ποδοπατήθηκαν στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Ο Στίβεν Τέρνερ, ο οποίος εργάζεται στην περιοχή, είπε στο BBC ότι όσοι βρίσκονταν στο γραφείο του είδαν ένα φορτηγάκι να παρασέρνει τους ανθρώπους στην κεντρική λεωφόρο. "Είδα τρεις-τέσσερις ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. Τώρα υπάρχουν πολλά ασθενοφόρα και αστυνομικοί οπλισμένοι με τουφέκια εδώ γύρω", πρόσθεσε.

Κάποιοι από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν με φορεία σε ένα μεγάλο κατάστημα της αλυσίδας Corte Ingles προκειμένου να τους παρασχεθούν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες. Οι αστυνομικοί ζητούσαν από τους καταστηματάρχες της περιοχής να αφήσουν τους ανθρώπους να μπουν μέσα και να κατεβάσουν τα ρολά.


Με πληροφορίες από το  euro2day.gr - Aug 17, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More