Τετάρτη, Μαρτίου 29, 2017

Μίνι θρίλερ με την συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών - Reuters: Προς κατ' αρχήν συμφωνία Ελλάδας-δανειστών - Δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν - Κυβερνητική πηγή: «Όταν θα έχουμε συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως»

Για επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για εργασιακά-συντάξεις αφορολόγητο μιλά το Reuters. Πηγές των Βρυξελλών επιβεβαιώνουν την πρόδο, όχι όμως και την τελική συμφωνία.


Την προκαταρκτική συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό, στα δημοσιονομικά και στο θέμα της ενέργειας επιβεβαιώνουν στο Reuters πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο που ρωτήθηκαν σχετικά υποστηρίζουν ότι υπάρχει πρόοδος αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, ενώ η Κομισιόν δια της εκπροσώπου της σημειώνει ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών». Μάλιστα πηγή της Κομισιόν υποστηρίζει ότι δεν είναι ακριβές το τηλεγράφημα: υπάρχει πρόοδος αλλά όχι οριστική συμφωνία τονίζει.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η συμφωνία προβλέπει την περικοπή των συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ, για να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ.

Στα εργασιακά, η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ορίου απολύσεων, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Αναφορικά με τη ΔΕΗ , η συμφωνία προβλέπει να ξεκινήσει διαδικασία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων.

Οπως έγραψε το Euro2day.gr από το πρωί, η αίσθηση ότι η τεχνική συμφωνία «κλείνει» είναι διάχυτη σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. «Εχουμε συμφωνήσει στο 99%. Θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα για το 1%;» ήταν το (ρητορικώς προβαλλόμενο) ερώτημα που έθετε χθες το βράδυ, σε κατ' ιδίαν συζήτηση στη Βουλή, κορυφαίος υπουργός σε ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων των δύσκολων σημείων, όπως αυτό που θέλει να πωλούνται, σ' αυτή τη φάση, λιγνιτικές μονάδες (αν και όχι μόνο οι ρυπογόνες), με τη διάθεση των υδροηλεκτρικών να μπαίνει σε δεύτερη φάση και μόνο εάν δεν πετύχει το πρώτο στάδιο.

Ως προς το εργασιακό, οι πληροφορίες ανέφεραν από χθες ότι «παίρνουμε» τις συλλογικές διαπραγματεύσες αλλά με επαναφορά τους μετά τη λήξη του δανειακού προγράμματος (ώστε «να ισχύσουν από το 2019»), μπαίνουν στο συρτάρι η αύξηση των ομαδικών απολύσεων και η ανταπεργία, αλλά «δίνουμε κάτι» στον συνδικαλιστικό νόμο. Τι; Κατά τις ίδιες πληροφορίες, «μάλλον» την απόφαση απεργιών με σαφή πλειοψηφία επί των εγγεγραμμένων σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

euro2day - Mar 29, 2017 
_______________________________________

Reuters: Προς κατ' αρχήν συμφωνία Ελλάδας - δανειστών




Σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της β΄ αξιολόγησης φέρεται να καταλήγουν Ελλάδα και δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.

Ανώνυμες πηγές, μιλώντας στο βρετανικό πρακτορείο, σημειώνουν ότι η συμφωνία αφορά τόσο την αγορά εργασίας, όσο και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Όσον αφορά το ζήτημα των ενεργειακών, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε την πώληση κεντρικών παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ,  με το «πωλητήριο» να αφορά το 40% των εργοστασίων λιγνίτη.

H κατ’ αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει επίσης, την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2019, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 6.000 ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση ακόμη 1% του ΑΕΠ.

Στο «μέτωπο» των εργασιακών, η Ελλάδα «κέρδισε» τη μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλά και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μετά τη λήξη του προγράμματος βοήθειας, το 2018.

Η νομοθέτηση των παραπάνω μέτρων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μόλις «σφραγιστεί» η συμφωνία, πιθανώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στόχο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί η οριστική διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων έως τις 7 Απριλίου, ώστε το Eurogroup να εγκρίνει την «τεχνική συμφωνία».

Δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές περί κατ’ αρχήν συμφωνίας Ελλάδος και δανειστών», επεσήμανε από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν.


naftemporiki.gr - Mar 29, 2017
_________________________
 
Κυβερνητική πηγή: «Όταν θα έχουμε συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως»  
 
«Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίαζε κυβερνητική πηγή, με αφορμή το δημοσίευμα του Reuters. 
 
Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή σημείωνε: «Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή». 
 
Το δημοσίευμα του Reuters δεν επιβεβαίωσε ούτε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα σχετικώς κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. Πηγή: 
 
 
www.lifo.gr - Mar 29, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More