Τρίτη, Μαρτίου 28, 2017

Παραπέμπεται ο Παπαντωνίου - Η Βουλή ψήφισε με 252 «ναι» στην προανακριτική για τον π.υπουργό Άμυνας


Συντριπτική πλειοψηφία 252 βουλευτών ψήφισε υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής - 

Μετά από μία πολύωρη συνεδρίαση, η Βουλή ψήφισε το βράδυ της Τρίτης υπέρ της συγκρότησης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προανακριτικής Εξέτασης που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά. Ειδικότερα, 252 βουλευτές ψήφισαν «ναι», σε μυστική ψηφοφορία.

Μόλις 3 ψήφισαν κατά της σύστασης της προανακριτικής, 4 ψήφισαν «παρών», 8 ψηφοδέλτια ήταν άκυρα και 1 λευκό. Συνολικά ψήφισαν 268 βουλευτές.

Ο προεδρεύων, Τάσος Κουράκης, ενημέρωσε το Σώμα ότι η Προανακριτική Επιτροπή θα συγκροτείται από 21 μέλη και θα παραδώσει το πόρισμά της σε τρεις μήνες από την έναρξη των εργασιών της.

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατατέθηκε μετά από τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν τον Γιάννο Παπαντωνίου, σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση.

Κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την υπόθεση Παπαντωνίου για να τραβήξει την προσοχή μακριά από τα μέτρα που φέρνει η δεύτερη αξιολόγηση.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε τους Κ. Μητσοτάκη και Φ. Γεννηματά ότι «επέλεξαν να φυγομαχήσουν», καθώς απουσίαζαν από τη συζήτηση. Παράλληλα, τόνισε ότι «όσο θα έχουμε εμείς πλειοψηφία -και θα την έχουμε για πολλά ακόμη χρόνια-, τίποτε δεν θα αφήσουμε να πέσει κάτω. Όλες οι υποθέσεις διαφθοράς θα φθάσουν μέχρι το τέλος».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας καταλόγισε, μεταξύ άλλων, στην κυβέρνηση τεράστια προχειρότητα που φθάνει, όπως είπε, «σχεδόν στη γελοιοποίηση» σε ό,τι αφορά την τεκμηρίωση της εισήγησής της για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. «Αν αποτελούσε εισαγωγικό σημείωμα δίκης, ο κατηγορούμενος θα αποχωρούσε αθώος και καγχάζων», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει τεκμηρίωση ή στοιχειοθέτηση των κατηγοριών, αλλά ούτε καν προσδιορισμός της ζημιάς του ελληνικού δημοσίου. Ακόμα, τόνισε ότι η κυβέρνηση έπρεπε με σοβαρότητα να μελετήσει τα στοιχεία που υπάρχουν στα παραπεμπτικά βουλεύματα, τονίζοντας ότι όλα αυτά δεν υπάρχουν στην πρόταση της.

Σημειώνεται επίσης, ότι μιλώντας στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης αποκάλυψε πως «είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ελβετικές τράπεζες γνωστοποίησαν στις ελληνικές αρχές ότι υπάρχουν τρεις λογαριασμοί στο όνομα του κ. Παπαντωνίου και της γυναίκας του». Ζήτησε από τον πρώην υπουργό να απαντήσει τι είναι αυτοί οι λογαριασμοί, τι λεφτά έχουν και τι κινήσεις έχουν γίνει, τονίζοντας ότι η ύπαρξη αυτών των λογαριασμών οδήγησε στη διαδικασία για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Με ανακοίνωσή της, η Φώφη Γεννηματά απάντησε στις κατηγορίες του Α. Τσίπρα, σημειώνοντας «Κύριε Τσίπρα κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέπτη. Φυγόμαχος είναι αυτός που αρνείται τις εξεταστικές. Εμείς τις ψηφίσαμε όλες. Λέμε όλα στο φως, παντού και πάντα, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς συμβιβασμούς. Από την είσοδο στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα. Μπορείτε; Το αντέχετε;», και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να αφήσει το θέατρο».

Ενόψει της συζήτησης ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε αποστείλει υπόμνημα, στο οποίο αναφέρει: «Επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του υπουργείου Άμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη- ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεων μου. Δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο». Προσθέτει ότι «η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για έξι δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή επιχειρεί να ανατρέψει την εικόνα. Όχι μόνο δεν το επιτυγχάνει, αλλά επιβεβαιώνει ότι μοναδικός στόχος είναι η συκοφάντηση».


Πηγή: www.lifo.gr - Mar 28, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More