Παρασκευή, Ιουλίου 29, 2016

ΣΕΤΕ: Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις επιδεινώνουν τις προοπτικές για τον τουρισμό


Αύξηση των αεροπορικών αφίξων και μείωση των οδικών δείχνουν τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία διεθνών αφίξεων στη χώρα, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο, οι αεροπορικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση +5% στα Περιφερειακά Αεροδρόμια ενώ η Αθήνα είχε θετική οριακή μεταβολή (+0,5%). Για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου οι αντίστοιχες μεταβολές είναι +5,3% και +4,2%.

Οι οδικές αφίξεις κατέγραψαν μείωση 9% για τον Ιούνιο και η συνολική μείωση για το τρέχον έτος ανέρχεται σε -7,4%.

Σε απόλυτα νούμερα, η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων για το τρέχον έτος ανέρχεται σε 278 χιλ. και η μείωση των οδικών σε 337 χιλ.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, η συνολική θετική μεταβολή των αεροπορικών αφίξεων καλύπτει σημαντικές επιμέρους διαφοροποιήσεις, με σημαντικότερη την καταστροφική μείωση των αφίξεων στα νησιά που έχουν πληγεί από τις προσφυγικές/ μεταναστευτικές ροές: Μυτιλήνη (-63,2% το α' 6μηνο), Σάμος (-39,0%) και Κως (-17,9%).

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο πεντάμηνο, παρατηρείται μείωση των αφίξεων κατά -1,3% που συνοδεύεται από σημαντική και μεγαλύτερη μείωση των εσόδων κατά -6,2%.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, το αποτυχημένο πραξικόπημα της 13ης Ιουλίου στην Τουρκία αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις αφίξεις και τα έσοδα για το 2016, καθώς αναμένεται πτώση του εισερχόμενου τουρισμού από Τουρκία, που το 2015 υπερέβη τα 1,15 εκατ. αφίξεις. Η επίπτωση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στην Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου.

Από την άλλη πλευρά, λόγω και της γενικότερης μείωσης που είχε ο τουρισμός φέτος στην Τουρκία, περιορισμένα οφέλη αναμένονται από τουρίστες που θα αλλάξουν τον προορισμό τους από Τουρκία προς Ελλάδα, εκτιμά ο Σύνδεσμος.

Στις πολύ σημαντικές τουριστικές (και όχι μόνο) εξελίξεις, κατά τον ΣΕΤΕ, περιλαμβάνεται και η ομαλοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων που αναμένεται, από την επόμενη χρονιά, να οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού για το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Σημειώνει  πάντως ότι σύμφωνα με τα στοιχεία για τον προγραμματισμό πτήσεων, δεν φαίνεται η Ελλάδα να επωφελήθηκε το 2016 από το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στα ταξίδια από την Ρωσία προς την Τουρκία.

Παραμένοντας στις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο Σύνδεσμος εκτιμά το αυξανόμενο κύμα τρομοκρατικής βίας στις ευρωπαϊκές χώρες, ενδέχεται να προκαλέσει ανάσχεση στην επιθυμία των Ευρωπαίων να ταξιδέψουν για διακοπές ή για επαγγελματικούς σκοπούς.

Γενικότερα, ο ΣΕΤΕ εκτιμά πως οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις επιδεινώνουν τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού για το 2016.


naftemporiki - July 29, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More