Πέμπτη, Μαρτίου 31, 2016

Μεγάλο "ψαλίδι" στο εφάπαξ με το νέο ασφαλιστικό...

Μείωση στο εφάπαξ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ως 10% σύμφωνα με το Έθνος και ως 35% σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό προκειμένου να είναι μικρότερο το “ψαλίδι” στις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με το Έθνος, αναμένεται επίσης μείωση ως και 32,5% για τα μερίσματα του Δημοσίου.

Ο Ελεύθερος Τύπος αναφέρει πως το υπουργείο Εργασίας αλλάζει ρότα στις ενοποιήσεις των ταμείων και βάζει σε ένα φορέα τα εφάπαξ και τις επικουρικές, με αποτέλεσμα ουδείς να μπορεί να διαβεβαιώσει τους σημερινούς ασφαλισμένους ότι θα υπάρχει εφάπαξ στα επόμενα χρόνια.

Με το σχέδιο που εκτελεί το υπουργείο Εργασίας, τα αποθεματικά των ταμείων πρόνοιας και κυρίως του ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ) που ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ, θα απορροφηθούν από το νέο φορέα και στην πράξη εκεί που προορίζονταν για τα εφάπαξ, θα χρησιμοποιηθούν για να λύσουν το πρόβλημα ρευστότητας των επικουρικών συντάξεων (ΕΤΕΑ) και για να μετριαστούν οι μειώσεις που έχει συμφωνήσει το υπουργείο με τους δανειστές.

Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να διαχωριστούν πλήρως ο κλάδος της κύριας ασφάλισης -τον οποίο θα χρηματοδοτεί, τουλάχιστον έως το ύψος της εθνικής σύνταξης, ο κρατικός προϋπολογισμός- από τους κλάδους της επικούρησης και του εφάπαξ, όπου η χρηματοδότηση είναι και θα παραμείνει διμερής (εργοδοτών και εργαζομένων) και το ύψος των καταβαλλόμενων παροχών θα εξαρτάται από την πορεία των οικονομικών και δημογραφικών δεδομένων, σύμφωνα με μαθηματικούς τύπους και χωρίς προκαθορισμένα ποσοστά αναπλήρωσης, όπως θα ισχύει για τις κύριες συντάξεις.

Με πληροφορίες από Έθνος, Ελεύθερο Τύπο - Mar 31, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More