Παρασκευή, Νοεμβρίου 29, 2013

Μάχη πολιτικής επιβίωσης στα απόνερα της τραγωδίας - ΄Αρθρο της Ρένας Παυλάκη - Διακίδη

Και να που έπεσε διχόνοια στο πλήρωμα!  Η οργή του κόσμου για τον άδικο χαμό τεσσάρων ανθρώπων  και για τις ανυπολόγιστες καταστροφές που άφησε πίσω της η θεομηνία που χτύπησε τη Ρόδο, αλλά και η εισαγγελική παρέμβαση για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών των αρμοδίων να διαχειριστούν την κρίση, έχει θορυβήσει ιδιαίτερα το τοπικό κατεστημένο εξουσίας, που προσπαθεί να πιαστεί από όπου μπορεί, για να σωθεί πολιτικά από αυτό που φοβάται ότι έρχεται.

Κανένας από τους πρωταγωνιστές του δράματος δεν είναι σίγουρος σήμερα, υπό το βάρος της οργής και της κατακραυγής, ότι μέχρι τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ο κόσμος θα έχει ξεχάσει. Ακόμη κι αν μοιράσουν σε προεκλογική περίοδο τα κονδύλια που προσπαθούν να εκταμιεύσουν τα υπουργεία, επιχειρώντας να εξαγοράσουν την ψήφο πληγέντων και μη.

Κι αφού το άλλοθι των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν έπιασε, άρχισε το παιχνίδι των ευθυνών τις οποίες  οι μισοί επιρρίπτουν στους άλλους μισούς. Οι μισοί είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι άλλοι μισοί είναι ο Δήμος Ρόδου.

Εξοργισμένοι είναι οι πληγέντες, αλλά και η κοινή γνώμη, από την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αδυναμία πρόληψης της καταστροφής και, εν πάση περιπτώσει, της ελαχιστοποίησης, κατά το δυνατόν, των δεινών που η θεομηνία άφησε πίσω της.

Οι περιφερειακοί άρχοντες από την πλευρά τους, αμυνόμενοι στις σφοδρότατες επιθέσεις που δέχονται από τους πολίτες, ρίχνουν την ευθύνη στο Δήμο Ρόδου.

Το γεγονός, έχει κυριολεκτικά εξοργίσει τον δήμαρχο Στάθη Κουσουρνά και στενούς του συνεργάτες, δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι πληροφορούνται τα όσα ο Γιάννης Μαχαιρίδης αλλά και αντιπεριφερειάρχες του, ισχυρίζονται, προκειμένου να απεκδυθούν των ευθυνών τους.
 

Βέβαιοι ότι παίζεται ένα προεκλογικό παιχνίδι μέχρις εσχάτων, αφού είναι φανερό, ότι στις επερχόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης, μετά την τελευταία τραγωδία, η επανεκλογή ορισμένων, με ευθεία αρμοδιότητα και εμπλοκή στα γεγονότα,  καθίσταται λίαν επισφαλής. Τα παίζουν λοιπόν όλα για όλα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Στάθης Κουσουρνάς και οι συνεργάτες του είναι οργισμένοι, επειδή κατονομάζονται ως υπεύθυνοι για παραλείψεις που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους. Όπως λένε, ούτε το κατεστραμμένο επαρχιακό δίκτυο, ούτε τα αντιπλημμυρικά έργα, ούτε η γέφυρα της Κρεμαστής είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Η αρμοδιότητα, άρα και η ευθύνη, ανήκει στην Περιφέρεια. Που, αντί να αναλάβει ευθαρσώς το διόλου ευκαταφρόνητο μερίδιό της, πετάει το μπαλάκι στον Δήμο Ρόδου.
 

Ο Δήμος από την άλλη, δεν είναι βεβαίως άμοιρος ευθυνών. Οι ευθύνες του όμως, εντοπίζονται σε άλλα επίπεδα. Στην αδρανοποίηση του Συντονιστικού Οργάνου του Δήμου, στον κατακερματισμό των κονδυλίων που δίνει το αρμόδιο υπουργείο για την Πολιτική Προστασία, στον παροπλισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού που διαθέτει ο ίδιος και οι δομές του, ΔΕΥΑΡ, ΕΤΕΠΡΟΦΥΚΑ κλπ,  στο ότι, γενικώς, η δημοτική μηχανή αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων κάθε άλλο παρά “ετοιμοπόλεμη” αποδείχθηκε την ώρα της κρίσης.

Το θέμα, βεβαίως, είναι ότι μέχρι τώρα, ο πόλεμος, αν και ακήρυχτος, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι εχθροπραξίες μεταξύ των πάλαι ποτέ ομοϊδεατών συντρόφων, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, που θα ενταθεί, όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών.

Από την άλλη, η οργή του δημάρχου εκτονώνεται προς το παρόν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, αφού το ήπιο του χαρακτήρα του προφανώς τον αποτρέπει από μια δημόσια σύγκρουση με τον Γιάννη Μαχαιρίδη, για να γνωρίζει και η κοινωνία τι ακριβώς συμβαίνει και ποια είναι η αλήθεια.

Ο Στάθης Κουσουρνάς, οφείλει ωστόσο να καταγγείλει ανοιχτά αυτό που συμβαίνει σε βάρος του Δήμου και που η κοινή γνώμη πληροφορείται από τις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων και τα μισόλογα. Οφείλει να μιλήσει ανοιχτά.  Όχι για να προστατεύσει τον εαυτό του - αυτό είναι το έλασσον για τον πολίτη - αλλά για την αξιοπιστία του θεσμού που εκπροσωπεί και που σήμερα, διασύρεται επί δικαίων και αδίκων, στο βωμό προσωπικών στρατηγικών πολιτικής επιβίωσης.

 


Ρένα Παυλάκη - Διακίδη
29/11/2013
Από : grafida.net

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More