Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 13, 2024

Καταργείται το Ειρηνοδικείο Καρπάθου - Έντονη διαμαρτυρία δικηγόρων


Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν με επιστολή τους, 14 δικηγόροι, μόνιμοι κάτοικοι Καρπάθου, για την «κατάργηση κατ’ ουσία» και όχι αναβάθμιση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, του Ειρηνοδικείου Καρπάθου και η οποία εφόσον εφαρμοστεί, θα προκαλέσει απώλεια στους κατοίκους των ακριτικών μας νησιών (Καρπάθου και Κάσου) στην άμεση παροχή δικαστικής προστασίας, αλλά και τη γενικότερη εξυπηρέτησή τους από το Δικαστήριο, ενώ και οι νομικοί που δραστηριοποιούνται εκεί, θα αναγκαστούν να βάλουν «λουκέτο» στα γραφεία τους! 

Η επιστολή διαμαρτυρίας των δικηγόρων που διαμένουν και εργάζονται στην Κάρπαθο έχει σταλεί προς τον υπουργό και υφυπουργό Δικαιοσύνης κ.κ. Γεώργιο Φλωρίδη και Ιωάννη Μπούγα, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πελοπίδα Λάσκο, τους βουλευτές Δωδεκανήσου, τους δημάρχους Καρπάθου και Ηρωικής Κάσου, την έπαρχο Καρπάθου – Κάσου, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και τον πρόεδρο Πρωτοδικών Ρόδου και αναφέρει τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε, με πρόσφατα ψηφισθέντα ο Ν. 5108/2024 για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, με απλά λόγια ο νόμος για την κατάργηση των Ειρηνοδικείων.

Στο εξής αυτά ενοποιούνται με τα Πρωτοδικεία,

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ως άνω Νόμου περ. γ) «Περιφερειακή έδρα πρωτοδικείου» είναι η έδρα Ειρηνοδικείου, που διατηρείται με ειδική καθ΄ ύλην αρμοδιότητα», ενώ σύμφωνα με το άρθρο 6 περ. ια) οι έδρες και οι περιφέρειες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού ορίζονται ως εξής:

«Στις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου και Καρπάθου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρόδου, ως έδρα πρωτοδικείου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρόδου εμπίπτουν οι δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου και Καρπάθου. Τα Ειρηνοδικεία Ρόδου και Καρπάθου καταργούνται Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζεται η Κάρπαθος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι δήμοι Καρπάθου και Κάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζονται ως ακολούθως:

α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρόδου ανέρχονται σε σαράντα εννέα (49) και της περιφερειακής έδρας Καρπάθου σε τρεις (3)».

Όπως γνωρίζετε, στο νησί της Καρπάθου λειτουργούσε αμέσως μετά την απελευθέρωση, το Ειρηνοδικείο Καρπάθου, στο οποίο υπηρετούσε πάντα και μέχρι σήμερα μόνιμα διορισμένος Ειρηνοδίκης και δικαστικός υπάλληλος, επειδή ακριβώς κρίθηκε όλες αυτές τις δεκαετίες, ότι είναι επιβεβλημένη η παρουσία δικαστικού λειτουργού εδώ.

Το Ειρηνοδικείο Καρπάθου εξυπηρετούσε όλα αυτά τα χρόνια δικαστικά τα ακριτικά νησιά της Καρπάθου και της Κάσου, και προσέφερε τις υπηρεσίες του κατά τρόπο άψογο, και ταυτόχρονα απάλλασε το Πρωτοδικείο Ρόδου, αλλά και το Ειρηνοδικείο Ρόδου από επιπλέον δικαστηριακή ύλη.

Στο νησί της Καρπάθου διαστηριοποιούνται σήμερα τουλάχιστον 14 Δικηγόροι, οι οποίοι διατηρούν Δικηγορικά Γραφεία.

Μέχρι σήμερα το δικαστηριο μας όριζε δικασίμους κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο Μάιο και Ιούνιο κάθε έτους εκδικάζον ασφαλιστικά μέτρα, τακτικές αγωγές , αιτήσεις εκουσίας διαδικασίας και βεβαίως προσέφερε και τις λοιπές δικαστικές υπηρεσίες (προσημειώσεις, διαταγές πληρωμής, κατ'οίκον έρευνες, προκαταρκτικές κ.λπ.).

Ακόμη, η Μεταβατική Έδρα του Πρωτοδικείου Καρπάθου (Μονομελές Πρωτοδικείο, Μονομελές και Τριμελές Πλημ/κείο) συνεδρίαζε στην έδρα του Ειρηνοδικείου Καρπάθου κατά τους μήνες Μάϊο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο κάθε έτους, και ο υπηρετών Ειρηνοδίκης Καρπάθου συμμετείχε στη σύνθεση του Τριμελούς Πλημ/κείου.

Με τον πιο πάνω νόμο προβλέφθηκε η «αναβάθμισή» του σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο, διότι ακριβώς κρίθηκε, ότι τούτο είναι αναγκαίο λόγω της νησιωτικότητας κ.λπ.

Όμως, κατά την εσπευσμένη και πρόχειρα προετοιμασμένη έναρξη λειτουργίας του διαπιστώνουμε... την κατ' ουσίαν κατάργησή του!

Η μεταρρύθμιση αυτή διαφημίστηκε και προβλήθηκε ως αναβάθμιση, αλλά εν τέλει με συνοπτικές διαδικασίες αποτελεί κατάργηση του δικαστηρίου της Καρπάθου!

Έτσι με ευκολία και χωρίς περίσκεψη (προφανώς ούτε καν γνωρίζουν τι σημαίνει νησιωτικότητα, ούτε καν πού βρίσκονται τα νησιά μας) καταργείται κάθε δυνατότητα απονομής δικαιοσύνης σε δύο απομακρυσμένα ακριτικά νησιά, και όλα αυτά για να μην υπηρετεί ΕΝΑΣ δικαστής εδώ, όπως γινόταν επί δεκαετίες, αφού ορθά μέχρι σήμερα θεωρείτο αναγκαία η παρουσία του εδώ, και όλα αυτά εις βάρος των κατοίκων και όλων των παραγόντων της δικαιοσύνης. Έτσι, χωρίς λόγο, αντί να λύνονται προβλήματα, με ευκολία κάποιοι από την Αθήνα και τη Ρόδο δημιουργούν μεγαλύτερα σε κατοίκους απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών.

Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι όχι μόνο δεν αναβαθμίστηκε, αλλά πραγματικά... καταργείται κάθε δικαστική υπηρεσία στην Κάρπαθο, αφού οι κύριες υπηρεσίες του «Περιφερειακού Πρωτοδικείου Καρπάθου», ακόμα και η κατάθεση δικογράφων, η συζήτηση ασφαλιστικών μέτρων νομής, αναστολών κλπ, μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρόδου (βλέπετε πρόσφατη από 11.9.2024 ανακοίνωση της κ. Προέδρου Πρωτοδικών Ρόδου), χωρίς καν να προσδιορίζονται εδώ νέοι δικάσιμοι!, γεγονός που στην ουσία καταργεί τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη των κατοίκων των ακριτικών μας νησιών, μιας και η κάθε φορά προσφυγή στη δικαιοσύνη γίνεται εκ των πραγμάτων και της απόστασης των δύο νησιών μας από την έδρα του Πρωτοδικείου στην Ρόδο, των συγκοινωνιακών προβλημάτων κ.λπ. λειτουργικά αδύνατη. Από τώρα για κάθε δικαστική υπόθεση δημιουργείται αδικαιολόγητα υπέρογκο και δυσβάστακτο κόστος σε κάθε διάδικο (έξοδα μετακινήσεων, πολυήμερης διαμονής στη Ρόδο κ.λπ. όλων των παραγόντων κάθε δίκης, διαδίκων, μαρτύρων, δικηγόρων), που στην ουσία στερεί τη δυνατότητα κάθε πολίτη προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα βέβαια και ως συνέπεια της κατάστασης, που δημιουργείται, όλοι εμείς οι Δικηγόροι, οδηγούμεθα στο κλείσιμο των Γραφείων μας, αφού δεν υπάρχει δικαστήριο στον τόπο μας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για μας και τις οικογένειες μας, αλλά και για την ουσιαστική απονομή της δικαιοσύνης στα δύο νησιά μας.

Επειδή με την εσπευσμένη εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη από 16-9-2024, χωρίς προηγουμένως να έχει μελετηθεί η όλη λειτουργία της Περιφερειακής έδρας στην κατεύθυνση της υλοποίησης του σκοπού διατήρησης της και χωρίς έχουν επιλυθεί τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του νέου συστήματος, δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα, μία εβδομάδα πριν την έναρξη του δικαστικού έτους, δεν έχουν ψηφιστεί οι σχετικές τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας, δεν έχουν διευθετηθεί τα ζητήματα που ανακύπτουν από την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και συγκεκριμένα για το νησί μας δεν έχει προβλεφθεί έως και σήμερα πως θα λειτουργεί εν τοις πράγμασι η δικαστηριακή καθημερινότητα δημιουργώντας ασάφεια και ανασφάλεια τώρα και στο μέλλον σε όλους του παράγοντες της δίκης.

Επειδή η κατάργηση όλων των ανωτέρω δυνατοτήτων, ήτοι της ύπαρξης θέσης μόνιμου Δικαστή στο νησί μας, της δυνατότητας κατάθεσης δικογράφων, της δυνατότητας συζήτησης υποθέσεων και την ταυτόχρονη γνώση της ημερομηνίας των μελλοντικών δικασίμων από τη γραμματεία του Δικαστηρίου αλλά και τη δυνατότητα εκδίκασης των υποθέσεων τμηματικά σε διαφορετικές δικασίμους, οι οποίες μέχρι σήμερα εκτείνονταν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, που υπήρχαν έως και σήμερα, επιφέρει όχι μόνο την υποβάθμιση αλλά την πλήρη κατάργηση του δικαστηρίου στο νησί της Καρπάθου και του δικαιώματος προσφυγής σε αυτό, κατάσταση η οποία επηρεάζει όχι μόνο τους δικηγόρους που βρισκόμεθα και ασκούμε το επάγγελμά μας σε αυτό, αλλά και τους πολίτες-διαδίκους οι οποίοι θα απωλέσουν την άμεση παροχή δικαστικής προστασίας, αλλά και τη γενικότερη εξυπηρέτησή τους από το Δικαστήριο.

Κατόπιν των ως άνω ζημιογόνων τροποποιήσεων, διαμαρτυρόμαστε έντονα και αντιστεκόμαστε σθεναρά στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Καρπάθου (σήμερα εξυπηρετεί δύο δήμους με πληθυσμό πάνω από 7.000 μόνιμους κατοίκους) που αποστερεί μια ακόμα δημόσια υπηρεσία από το νησί μας, επιβάλλοντας πλέον στους δικηγόρος και τους κατοίκους της Καρπάθου την υποχρεωτική και σχεδόν εβδομαδιαία μετάβαση στη Ρόδο για κάθε είδους συναλλαγή με τη δικαιοσύνη, επιβαρύνοντας τους οικονομικά και υποβάλλοντάς τους σε μια χωρίς λόγο και προηγούμενο ταλαιπωρία.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα στην προτεινόμενη κατάργηση και ζητάμε από τον κ. Yπουργό Δικαιοσύνης και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς, να κατανοήσουν τα αληθινά προβλήματα που δημιουργούνται, τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και να αποτρέψουν την ουσιαστική κατάργηση του δικαστηρίου της Καρπάθου.


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η βούληση βέβαια της οριστικής κατάργησης του δικαστηρίου της Καρπάθου έγινε ολοφάνερη και με την υπ’ αριθ. 365/11.9.2024 απόφαση της κ. Προέδρου Πρωτοδικών Ρόδου να ακυρώσει τις ορισθείσες προ πολλού δικασίμους της 26.9.2024 (Τακτική διαδικασία) και της 27.9.2024 (Εκουσία Δικαιοδοσία) και να τις μεταφέρει στη δικάσιμο της 25.9.2024, όπου αυτήν την ημέρα συζητούνται αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, και όλα αυτά για να μην μείνει ο δικαστής... δύο παραπάνω ημέρες στην Κάρπαθο! Όλα βιαστικά και πρόχειρα εις βάρος όλων των παραγόντων της δίκης!.

Την ίδια ώρα όμως, ουδεμία δικάσιμος ορίστηκε από τώρα μέχρι τον ΜάIο του 2025 !

Με τιμή,

Κάρπαθος, 12/9/2024


Οι υπογράφοντες Δικηγόροι

Γεώργιος Σεβδαλής

Μαρία Χατζημανώλη

Ευδοξία Λάμπρου

Μιχαήλ Ιωαννίδης

Άννα Ιωαννίδη

Γεώργιος Ιωαννίδης

Ευαγγελία Βασιλαράκη

Παναγιώτα Σεβδαλή

Ζωή Μπέρτου

Νίκος Γιαλλούσης

Αθηνά Πάχου

Ιωάννης Χριστοδουλάκης

Σοφία Λιτού



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More