Σάββατο, Αυγούστου 31, 2024

Κάσος: «Δεν είναι νησί. Είναι καράβι που αρμενίζει στο πέλαγος» (Photos)


 

200 χρόνια από το ολοκαύτωμά του, τον Πατημό, το νησί είναι αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να χάσει τη συλλογική μνήμη του. Ενας σημαιοστολισμένος Δεκαπενταύγουστος και η προσπάθεια να μείνει ζωντανή η παράδοση της ναυτοσύνης. 

Σπαρμένα στο πέλαγος, το όνομα Νότιες Σποράδες που παλαιότερα τους είχε δοθεί, τους ταιριάζει γιατί -όπως και τα πιο βορινά ομώνυμα νησιά- τα Δωδεκάνησα που φυτρώνουν ανυπότακτα και πολυάριθμα κατακλύζοντας το Αιγαίο με τη μοναδικότητα και τη σπάνια ομορφιά τους, αιώνες τώρα αντιστέκονται στις επιδρομές. 

Μακρά η ιστορία τους, τόση που να τους επιτρέπει να βλέπουν αφ’ υψηλού τους υποψήφιους κατακτητές πάνω από τους απότομους βράχους τους. Ανάμεσά τους η Κάσος και η Κάρπαθος σφυρηλάτησαν μέσα στους αιώνες τη σχέση τους με την Κρήτη και στάθηκαν φρουροί κατά την Επανάσταση του ’21 πληρώνοντάς το ακριβά, όπως και όλη αυτή η χώρα που ονομάστηκε Ελλάδα.

Οπως γράφει ο ιστορικός Σπυρίδων Τρικούπης, ο σουλτάνος βλέποντας ότι μόνος του δεν μπορούσε να υποτάξει την επαναστατημένη Ελλάδα ζήτησε το 1824 τη βοήθεια του ισχυρού πασά της Αιγύπτου, Μεχμέτ Αλή. Αυτός έκρινε αναγκαίο να στερεώσει την εξουσία του στην Κρήτη, γέφυρα για τη μεταφορά των στρατευμάτων του από την Αλεξάνδρεια. Φοβόταν ωστόσο την Κάσο, γιατί το νησί αυτό με το ναυτικό του αποτελούσε συνεχή απειλή για τους Τούρκους. Οι Κασιώτες εκείνη την κρίσιμη ώρα περίμεναν μάλιστα να ενισχύσουν τον στόλο τους λόγω της πρόσφατης σύναψης του πρώτου Δανείου της Ανεξαρτησίας.

Ομως, όπως τονίζει ο Τρικούπης, η πολυπόθητη δόση από εκείνο το δάνειο των 800.000 λιρών παρεδόθη μετά την καταστροφή, κυρίως γιατί ο Αγγλος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων, όπου κατατέθηκαν τα χρήματα του δανείου, (από το οποίο μόνον τα τρία όγδοα έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα, βλ. Τάσου Λιγνάδη, Το πρώτον δάνειον της Ανεξαρτησίας, Αθήνα, 1970, σ. 398) αρνούνταν για μήνες να συναινέσει στην καταβολή τους, επικαλούμενος την «ουδετερότητά» του. Ετσι ο Μεχμέτ Αλή συγκέντρωσε πολλαπλάσιες δυνάμεις και έπειτα από δύο μάταιες προσπάθειες να νικήσει τους έμπειρους ναυτικούς της Κάσου άρχισε να την κανονιοβολεί από το νησάκι Μακρά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Στο τέλος κατάφερε να αποβιβάσει (κάποιοι λένε με προδοσία) τον στρατό του σε τοποθεσία που θεωρούνταν απόρθητη.

Ο πλοίαρχος Μάρκος πολέμησε με ελάχιστους άνδρες τους εισβολείς και τελικά σκοτώθηκε από αυτούς. Η Κάσος λεηλατήθηκε, έγιναν σφαγές, παιδιά και γυναίκες πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα. Κάποιοι που γλίτωσαν, πήραν τα βουνά. Οπως γράφει ο Μιχάλης Σκουλιός στο βιβλίο του «Τα ξύλινα καράβια της Κάσου», με τα 24 από τα 109 καράβια που τους απέμειναν, τα οποία ταξίδευαν κι έτσι δεν καταστράφηκαν, άρχισαν από την επόμενη χρονιά οι κάτοικοι να επιστρέφουν. Με οδηγό τη ναυτοσύνη τους που βασιζόταν σε γνώση αιώνων και την οποία, αν και όχι ανέφελα, ωφέλησε η συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή του 1774, αλλά και την αξιοζήλευτη συμμετοχική αντίληψη που είχαν σαν βάση τα ταξίδια τους- αντίστοιχη με αυτήν των Ψαρών, των Σπετσών κ.ά.- κατάφεραν να ζήσουν.

Ισως το πιο σημαντικό στοιχείο που αναδύεται στη φετινή επέτειο να είναι αυτή η νέα ζωή, που με τη βοήθεια της θάλασσας απομάκρυνε τις στάχτες. «Εχουμε γην και πατρίδα, όταν έχουμε πλοία και θάλασσα» (Θεμιστοκλής /Ηρόδοτος από το βιβλίο του Μ. Σκουλιού).

Σοκάκι με σημαία. Δεξιά, ετοιμασίες για το πανηγύρι


Η κόκκινη βάρκα


«Η Κάσος δεν είναι νησί! Είναι καράβι που αρμενίζει στο πέλαγος. Η γη της είναι η θάλασσα», μου λέει η Σοφία Μαστοράκου. Επιχειρηματίας και ερευνήτρια μουσικών και παραστατικών τεχνών, συμμετέχει στην Εταιρεία Κασιακών Μελετών, η οποία διοργανώνει εκθέσεις, καθώς και το φεστιβάλ λύρας και οργάνων με δοξάρι, και επίσης αναπαράγει παλαιά βιβλία που μιλούν για το νησί. «Ο προπάππος μου έλεγε ότι το πέρασμα μεταξύ Κάσου-Καρπάθου και Κρήτης είναι ένα επικίνδυνο πέρασμα, αλλά και ο μόνος δρόμος προς την Αφρική, που τον περνούν οι καταραμένοι, οι κυνηγημένοι και οι απελπισμένοι».

Με καταγωγή από την Κάσο η Σοφία έρχεται κάθε καλοκαίρι στο νησί της διατηρώντας άθικτο το οικογενειακό της σπίτι, ψηλό για να χωρέσει τον σοφά με δίρριχτη από κεραμίδια στέγη. Παραμονές της Παναγίας και το νησί έχει γεμίσει από τους Κασιώτες που επιστρέφουν και τους λίγους ξένους που μοιάζει να έχουν υποκύψει στη γοητεία της δεκαετίας του ’60 που αποπνέει το νησί. Αυτό κάνει την Κάσο μοναδική. Και όχι μόνο. Στις κουβέντες που κάνουμε με τους κατοίκους, την κυρία Ρούλα τη φουρνάρισσα, τον Νικόλα Πιπίνο στο βιβλιοπωλείο, μοιάζει σαν ο χρόνος να έχει συμπυκνωθεί και το 1824 να έχει έρθει πιο κοντά, παρασύροντας έτσι όλο τον υπόλοιπο ιστορικό χρόνο στο σήμερα. «Είναι παράξενο πράγματι», λέει η Σοφία, «πόσο τα γεγονότα εκείνα του Πατημού, όπως ονομάζεται εκείνη η καταστροφή, αλλά και η ιταλική κατοχή, είναι κοντά, αλλά και πόσα ακόμα μένουν να μάθουμε».

Στο βιβλίο της «Κρυμμένο στο Αιγαίο» η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου εξιστορεί μία από τις κρυμμένες ιστορίες που υπάρχουν στο αρχιπέλαγος και που αφορούν τον Μιχάλη Κουτλάκη, θείο της συνομιλήτριάς μας, ο οποίος συνελήφθη το 1943 από τις ιταλικές δυνάμεις της κατοχής και θεωρήθηκε αγνοούμενος. Η κοινή τους έρευνα απεκάλυψε την πορεία μέχρι τον θάνατο του νέου αυτού ανθρώπου που όντας Ιταλός υπήκοος, αποφασίζει με την επίθεση των Ιταλών στην Αλβανία να καταταγεί στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων Εθελοντών και να πολεμήσει για την ελευθερία και των Δωδεκανήσων.

Μνημείο για τότε. Κέντρο, πέτρα στην πέτρα. Δεξιά, η σημαία της Επανάστασης

Τα ψωμιά της κυρίας Ρούλας

Θέλει επίμονη δουλειά για να κερδίσει κανείς τον χαμένο χρόνο τόσων δεκαετιών στέρησης της ελευθερίας. Ο Γιάννης Νικολάου αγαπούσε από παιδί την ιστορία και τη γεωγραφία. Ετσι στην αφήγησή του για τον τόπο του οι δύο αυτοί άξονες του χρόνου και του χώρου συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο. Προικισμένος ιδιαίτερα με μνήμη, θα μπορούσε κανείς να πει γι’ αυτόν τον πρακτικό ερευνητή ότι φέρει την προφορική ιστορία της Κάσου. Τον συναντάμε στο σπίτι του με τη γαλαζοπράσινη εταζέρα και τα ταξιδεμένα από ξένες χώρες πιάτα.

«Τις ιστορίες του τόπου μας τις ακούγαμε από τους παλιούς. Με την έναρξη της Επανάστασης τα εμπορικά καράβια του νησιού έγιναν πολεμικά. Η Κάσος έγινε ο φόβος των Τούρκων. Μετά την καταστροφή, όσοι επέζησαν απέρριψαν την πρόταση να μετοικήσουν στον Αχλαδόκαμπο ή τη Μακρόνησο. Ηθελαν να γυρίσουν πίσω και να ενωθούν με την Ελλάδα. «Γυρεύαμε να γίνουμε Ελληνες», λέει ο Γιάννης. «Το ολοκαύτωμα είναι ζωντανό στην προφορική παράδοση. Ενα παράδειγμα: από τα Δωδεκάνησα η Κάσος ξεχωρίζει, γιατί ολοκαυτώθηκε κι ο κόσμος το γνωρίζει». Οσο για το πρόσφατο γεγονός της παρουσίας του τουρκικού στόλου, μας λέει: «Δεν φοβήθηκε ο κόσμος. Μάλλον ήταν αδιάφορος. Ομως αυτό που έγινε ήταν καθαρά απειλή. Αν ωστόσο μια κυβέρνηση ελληνική ενδιαφερόταν για μας, θα τη βρίσκαμε την άκρη».

Ενδιαφέρεται η ελληνική κυβέρνηση για τους αστερισμούς των νησιών της και με ποιους τρόπους το κάνει; Οι κινήσεις της Τουρκίας επιβεβαιώνουν ότι με οποιαδήποτε πρόσχημα θέλει να επιβάλει την κυριαρχία της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και ότι επενδύει και συμβολικά τις κινήσεις της. Με άλλα λόγια, ήθελε με την επί του πεδίου αναγνώριση της κυριαρχίας της να προειδοποιήσει ότι θα εμποδίσει την ενεργειακή σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα αλλά και να χαλάσει τη γιορτή στο νησί, θυμίζοντας ότι είναι εκεί έτοιμη να επαναλάβει όσα έκανε το 1824.

Στην παραλία

-------
«Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να στηρίξουμε τον μαζικό τουρισμό»
Συνέντευξη με τον Μιχάλη Ερωτόκριτο, δήμαρχο Ηρωικής Νήσου Κάσου

● Η Κάσος βρέθηκε το φετινό καλοκαίρι σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων σχετικά με ένα ακόμα συμβάν αμφισβήτησης από την Τουρκία της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Τι συνέβη; Ποια είναι η γνώμη σας και πώς αντιμετώπισαν οι κάτοικοι το γεγονός;

Θα αρχίσω από την τελευταία ερώτηση: υπήρχε ψυχραιμία και ένα αίσθημα ευθύνης. Οι κάτοικοι, όλοι εμείς, δεν είχαμε καμία ανησυχία. Οσον αφορά στο τι συνέβη, αυτό που στην ουσία επεδίωκε η Τουρκία με την παρουσία των πολεμικών της και την παρεμπόδιση της έρευνας του ιταλικού πλοίου για την πόντιση καλωδίου ενεργειακής σύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη ήταν η αναγνώριση επί του πεδίου του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου που περιλαμβάνει αυθαίρετα και πέραν κάθε δικαίου θαλάσσης και την Κάσο. Και το κατάφερε. Γιατί έξω από τα έξι ναυτικά μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων, για μισό μίλι δεν ελήφθη υπόψιν η ελληνική ΑΟΖ, η οποία προκύπτει από το νόμιμο ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο, ούτε και η δυνητική επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Η έμμεση αυτή αναγνώριση ωστόσο θα απαντηθεί από την Ελλάδα, όπως αναφέρεται σχετικά, με την άσκηση «Ευνομία» που έχει εξαγγελθεί για τις 16 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Κύπρο.

● Βρισκόμαστε σε ένα νησί σημαιοστολισμένο. Είναι μόνο για τον εορτασμό της Παναγίας ή και μία εκδήλωση ελευθερίας;

Οχι, οι σημαίες δεν έχουν αναρτηθεί μόνο για τον εορτασμό της Παναγίας που την τιμούμε κάθε χρόνο. Γιατί ειδικά φέτος είναι η διακοσιοστή επέτειος του ολοκαυτώματος της Κάσου. Λίγο πριν από το ολοκαύτωμα των Ψαρών. Οι σφαγές και οι αρπαγές που έγιναν τότε δεν κατάφεραν ωστόσο να ερημώσουν το νησί. Ο δήμος προτρέπει τους δημότες να αναρτήσουν σημαίες, ενώ στα δημοτικά κτίρια δίπλα στην ελληνική αναρτούμε την επαναστατική σημαία, την οποία ανακάλυψε ο Νικόλας Πιπίνος του Ηρακλή σε ένα μουσείο στο Λονδίνο και μπορέσαμε να την αναπαραγάγουμε. Καταφέραμε επίσης -και σε αυτό μας ακολούθησαν και τα Ψαρά - να διατυπώσουμε αρχικά το 2004 το αίτημά μας για να ανακηρύξουμε την Κάσο ηρωικό νησί. Κάτι που ψηφίστηκε ομόφωνα στη Βουλή στις 6 Δεκεμβρίου του 2018.

● Εχουν περάσει 200 χρόνια από τη σφαγή του νησιού επί Ελληνικής Επανάστασης και 112 από την έναρξη της ιταλικής κατοχής. Ανθρωποι έφυγαν για να σωθούν από τη σφαγή ή την καταστολή και άλλοι για να σωθούν από την πείνα. Ποιοι ήταν οι τόποι όπου κατέφυγαν; Πόσο και πώς θυμούνται αυτές τις Οδύσσειες;

Μετά το ολοκαύτωμα οι κάτοικοι κατέφυγαν κυρίως στις Κυκλάδες, Σύρο, Νάξο, Αμοργό, Ιο κ.α. Επέστρεψαν το 1840. Και ίδρυσαν το Φρυ, μοναδικό παραθαλάσσιο κέντρο του νησιού. Ειδικά φέτος, με αφορμή την επέτειο, θέλουμε να κάνουμε γνωστά προς τα έξω τα γεγονότα εκείνα, αλλά και να θυμηθούμε ότι το νησί, αν και παρέμεινε υπό οθωμανική και στη συνέχεια υπό ιταλική κατοχή, κατάφερε με την επιμονή και τον μόχθο των κατοίκων του να ξαναζήσει.

Οι επόμενες εκδηλώσεις μας για φέτος είναι μουσική εκδήλωση στο Βεάκειο στις 28 Σεπτεμβρίου, διεθνής συνάντηση λύρας και οργάνων με δοξάρι στην Κάσο από 25 μέχρι 27 Οκτωβρίου, έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από 20 Νοεμβρίου μέχρι 10 Δεκεμβρίου του Κασιώτη καταξιωμένου ζωγράφου Μαγιό (Μαλλιαράκη) με παράλληλες εκδηλώσεις.

Πέτρες που λάμπουν

● Οπως διαβάζουμε σε βιβλία για το νησί, η παραγωγή του είναι κυρίως η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και λιγότερο η γεωργία. Ο πλούτος του προέρχεται ωστόσο με διάφορους τρόπους από τη θάλασσα. Πώς δημιουργήθηκε και τι ρόλο έπαιξε και παίζει η ναυτοσύνη του νησιού;

Η Κάσος δεν ήταν ποτέ αυτάρκης σε γεωργικά προϊόντα. Ωστόσο πριν το ολοκαύτωμα έφτασε να έχει 12.000 κατοίκους. Μετά τη σφαγή στράφηκαν και πάλι στη ναυτιλία. Τα κασιώτικα καράβια ταξίδεψαν παντού. Πολλές εφοπλιστικές οικογένειες είναι από την Κάσο. Νικολάου, Παπαδάκης, Κουλουκουντής, Μαυρολέων, Παπαδημητρίου, αδελφοί Ρεθύμνη κ.ά. Κάποιες από αυτές έχουν κάνει έργο για το νησί πριν αρκετά χρόνια.

Πολλοί ήταν οι Κασιώτες που κατά καιρούς μετανάστευσαν στο Πορτ Σάιντ στο Σουέζ, στην Ισμαηλία, απ’ όπου ωστόσο έφυγαν και οι τελευταίοι από αυτούς επί Νάσερ και κατόπιν στην Αμερική. Κάθε καλοκαίρι επιστρέφουν, όπου κι αν βρίσκονται, και γεμίζουν το νησί. Η ναυτοσύνη υπήρξε πηγή ζωής και κέρδους. Σήμερα σχεδιάζουμε και προχωρούμε στην ίδρυση Σχολής Καραβομαραγκών σε συνεργασία και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταρσανάδων, ένα ΙΕΚ όπου θα διδάσκονται θεωρία και πρακτική. Υπάρχουν ακόμα αρκετοί ταρσανάδες κυρίως στη νησιωτική χώρα. Για να διορθώσουμε εν μέρει το σφάλμα που κάναμε, καταστρέφοντας με εντολή της Ε.Ε. πολλά από τα καΐκια μας.

● Ποια είναι σήμερα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία, τις συγκοινωνίες, το περιβάλλον; Υπάρχουν δυνατότητες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, αρκούν τα ακτοπλοϊκά και τα αεροπορικά δρομολόγια; Τι συμβαίνει με τα δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης και ενέργειας;

Είμαστε ο πρώτος δήμος που από το 2019 πριμοδοτεί την απασχόληση γιατρών. Για τα έκτακτα περιστατικά γίνονται αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ. Για τις συγκοινωνίες υπάρχει δημοτικό αεροδρόμιο με σχεδόν καθημερινά δρομολόγια που συνδέουν το νησί μας με τη Ρόδο, την Κάρπαθο και τη Σητεία και μέσω αυτών με ανταπόκριση με την Αθήνα. Ακτοπλοϊκή σύνδεση έχουμε τρεις και τέσσερις φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι με το κέντρο και τη Ρόδο και καθημερινή με την Κάρπαθο.

Σχετικά με το περιβάλλον έχουμε αναπτύξει σύστημα διαχωρισμού και ανακύκλωσης σκουπιδιών. Το θέμα της ύδρευσης το αντιμετωπίζουμε επαρκώς με επτά γεωτρήσεις και δεξαμενές, ενώ σχεδιάζουμε έξι ακόμα γεωτρήσεις. Είμαστε κατά των ανεμογεννητριών, ενώ προκρίνουμε περιορισμένο αριθμό φωτοβολταϊκών. Η μελέτη για το δίκτυο αποχέτευσης πρόκειται να εκπονηθεί άμεσα. Στο άμεσο μέλλον δημοπρατούμε έργα οδοποιίας. Εχουμε συγχρόνως αναπτύξει τον περιπατητικό και τον ποδηλατικό τουρισμό, ενώ συζητάμε με το Ινστιτούτο Θαλασσίων Ερευνών και το ΥΠΠΟ τα σχετικά με τη διαχείριση των εναλίων αρχαιοτήτων και των παλιών ναυαγίων που ανακαλύφθηκαν στα πλαίσια 5ετούς ερευνητικού προγράμματος.

● Πόσοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού; Πόσος είναι ο μαθητικός πληθυσμός και πόσοι αυτοί που επιστρέφουν το καλοκαίρι; Είναι ανοιχτός ο δήμος σε τυχόν ιδέες και προτάσεις τους; Ποια είναι η αντίληψη και οι πολιτικές του δήμου για ένα άλλο μοντέλο τουρισμού, όταν διαβάζουμε ότι σε πολλά νησιά το υπάρχον μοντέλο δέχεται κριτική;

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 1.223 ενώ το καλοκαίρι φτάνουν τις 4.500-5.000. Εχουμε δύο νηπιαγωγεία, ένα εξατάξιο Δημοτικό και Γυμνάσιο–Λύκειο. Συνολικά 130 παιδιά με αυτά της προσχολικής ηλικίας για τα οποία ετοιμάζεται παιδικός σταθμός.

Οι εκδηλώσεις στις οποίες αναφέρθηκα γίνονται σε διάλογο και συνεργασία με τους κατοίκους και όχι μόνο. Στην πράξη το μοντέλο τουρισμού της Κάσου δεν είναι ο μαζικός τουρισμός -δεν τον θέλουμε ούτε και μπορούμε να τον στηρίξουμε-, είναι ο εναλλακτικός που έχει σχέση κυρίως με το περιβάλλον, όπως προανέφερα. Δουλεύουμε για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα με ήπιες πρακτικές.

Πέπη Ρηγοπούλου

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών








Παρασκευή, Αυγούστου 30, 2024

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης…


 Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου για το Tvxs.gr

Δήμαρχος Αστυπάλαιας / Δεν θα επιτρέψουμε να μας κάνουν Μύκονο με επενδύσεις καταστροφικές


 

Φωτεινή Λαμπρίδη - tvxs

Αυτές τις μέρες ο δήμος Αστυπάλαιας και οι κάτοικοι του νησιού, δίνουν μια ιερή μάχη όχι μόνο για το νησί τους αλλά για κάθε γωνιά της χώρας που καταστρέφεται από τη φρενίτιδα των υπερεπενδύσεων. Προσπαθούν να αποτρέψουν τη δημιουργία ενός γιγάντιου τουριστικού οικισμού που δεν σέβεται την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του νησιού.

Μια επένδυση η οποία εν μέσω καλοκαιριού αδειοδοτήθηκε από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων). Τι κι αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επαινούσε το νησί για τον ενεργειακό μετασχηματισμό του με τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.

«Αν η κυβέρνηση δώσει έγκριση τελικά στην επένδυση αυτή, θα ενισχύσει ένα σχέδιο που αντιβαίνει στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Γιατί το μέγεθος της επένδυσης θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, όπως οι δρόμοι, η παροχή νερού, τα λύματα, ο φωτισμός και η καθαριότητα» λέει στο tvxs ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Κομηνέας, ο οποίος χθες Τετάρτη, έστειλε επιστολή στο υπουργείο ζητώντας να μην εγκριθεί το σχέδιο.

Δεν θέλουμε να γίνουμε Μύκονος

Η ιστορία ξεκινά όταν πριν από κάποια χρόνια, ο εφοπλιστής κ. Νικόλας Παπαλιός αγόρασε μια έκταση 2 χιλιάδων στρεμμάτων στην Αστυπάλαια. «Είχαν κάνει αιτήσεις στο δασαρχείο και κατάφεραν να αποχαρακτηριστεί ένα κομμάτι που από δασικό χαρακτηρίστηκε αγροτική γη» εξηγεί ο κ. Κομηνέας. «Συστήθηκε μετά η εταιρεία ZONIRO των εφοπλιστών Παπαλιού και Λεντούδη. Το αίτημα για την επένδυση το έχει υποβάλει η ZONIRO και η ΑΓΡΕΛΙΔΗ ΑΕ φαίνεται ως ιδιοκτήτρια».

Ο δήμαρχος λέει πως στην έκταση αυτή μπορούν να χτιστούν 2 εκ. τ.μ. έκταση μεγαλύτερη από τους δύο οικισμούς του νησιού Χώρα και Λιβάδι.

«Θέλουν να διασπείρουν οικήματα. Δεν προτείνουν να φτιάξουν ένα μικρό χωριό, αλλά τον κατατεμαχισμό της γης ανά 5-8 στρέμματα όπου εκεί θα μπαίνει κατοικία. Ένα σχέδιο άσχετο με τη μορφολογία του νησιού. Είναι κάτι που έγινε στη Μύκονο και δεν θέλουμε να συμβεί στην Αστυπάλαια γιατί θα επιφέρει αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, διάλυση της ενότητας χώρου και εντέλει καταστροφή του νησιού. Δεν θα είναι ένα χωριό αλλά 250 σπίτια σκορπισμένα. Αδιανόητο! Πας στην Αυστρία να δεις διάσπαρτα σπίτια στα βουνά; Όχι. Βλέπεις χωριά. Φροντίζουν τους οικισμούς τους. Εδώ ετοιμάζουν 5άστερο στη Σχοινούσα!».

Το πολεοδομικό σχέδιο επιτρέπει αυτήν την επέμβαση;

«Είμαστε υπό εκπόνηση πολεοδομικού σχεδίου που θα ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια. Αυτό που πάει να γίνει τώρα, είναι πριν την εκπόνηση να έχει δοθεί έγκριση για την επένδυση οπότε να συμπεριληφθεί υποχρεωτικά στο πολεοδομικό σχέδιο, που περιλαμβάνει χρήσεις γης κλπ. Να καταστεί δηλαδή μέρος της μελέτης. Να είμαστε υποχρεωμένοι να συμπεριλάβουμε την επένδυση στο πολεοδομικό σχέδιο. Μια έγκριση από την κυβέρνηση θα υποχρεώσει την πολεοδομική μελέτη να συμπεριλάβει την πρόταση για το πως βλέπει στο μέλλον την ανάπτυξη του νησιού».

Τι προτείνει ο δήμος;

«Έχουμε οικισμούς που έχουν εκτεταμένα όρια. Αν κάποιος θέλει να επενδύσει να πάει εκεί σεβόμενος τη μορφολογία. Έχουμε εγκαταλελειμμένους οικισμούς που μπορούν να αναβιώσουν. Κι αν δούμε ότι κάποια στιγμή δεν υπάρχει χώρος εκεί ,ας πάμε παραέξω αλλά αναπαράγοντας το μοντέλο των οικισμών μας».

Real Estate + Golden Visa = 150.000 εκατομμύρια

Στην ερώτηση αν θεωρεί πως το σχέδιο περιλαμβάνει μεγάλα ξενοδοχεία ο δήμαρχος απαντά πως: «Δεν γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει γιατί δεν μας το δίνουν. Όμως η περιοχή αυτή δεν ενδείκνυται για τουριστική εκμετάλλευση. Δεν είναι δίπλα σε θάλασσα, είναι στο εσωτερικό του νησιού σε περιοχή πολύ βραχώδη και δεν έχει θέα. Δεν έχει έχει προϋποθέσεις να πεις ότι θα αποδώσει έσοδα ως τουριστική επένδυση.

Μπορεί όμως να αποδώσει μεγάλο κέρδος από real estate. Η γκόλντεν βίζα στα νησιά μας είναι στα 400.000 ευρώ. Αν πουλήσουν τα σπίτια θα μαζέψουν 150 εκατομμύρια».


Η λογική της αποικιοκρατίας στις επενδύσεις στην Ελλάδα

Ένα άλλο στοιχείο, δηλωτικό της απαξίωσης των τοπικών αρχών και του πληθυσμού, είναι πως για άλλη μια φορά, κανείς δεν ενημέρωσε τον δήμο για αυτήν την τόσο μεγάλη επέμβαση που προετοιμάζεται στον φυσικό του χώρο. Οι κάτοικοι αντιμετωπίζονται ως μια μειοψηφία ιθαγενών που δεν έχει λόγο μπροστά στη δύναμη του αποικιοκράτη.

«Το έμαθα το Μάρτιο από δημοσίευμα της Καθημερινής, χωρίς να μας ενημερώσει κανείς προηγουμένως» λέει ο κ. Κομηνέας.

«Ανεβήκαμε αμέσως στο υπουργείο, πήγαμε στη διεύθυνση πολεοδομίας κι εκεί επιβεβαιώσαμε ότι όντως προωθήθηκε η πρόταση. Ζητήσαμε το σχέδιο αλλά δεν μας το χορήγησαν. Μετά πήραμε απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο ότι είμαστε αντίθετοι σε τέτοιου είδους επενδύσεις τεκμηριώνοντας την απόφαση μας και καταθέσαμε την απόφαση στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ στο τέλος του Μαρτίου. Στη συνέχεια το ΚΕΣΥΠΟΘΑ συνεδρίασε αρχές Ιουλίου, εμείς μιλήσαμε με τηλεδιάσκεψη και τους εξηγήσαμε. Ζητήσαμε χορήγηση πρακτικών και να μας δοθεί η πρόταση. Δεν μας έδωσαν την πρόταση.

Και μετά ξεκίνησε το γαϊτανάκι της ανάδειξης του θέματος που δεν απασχολεί μόνο την Αστυπάλαια αλλά όλα τα νησιά. Λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη νησιωτών και δήμου. Ούτε καν γνώμη δεν προβλέπεται από το νόμο να εκφράσουμε».

Οι διαρροές και το μήνυμα

Διαρροές της κυβέρνησης στον φιλοκυβερνητικό τύπο λένε πως «το επενδυτικό σχέδιο δεν θα έχει την έγκριση της κυβέρνησης». Ίσως να λειτούργησε η πίεση των αντιδράσεων όπως κρίνει ο δήμαρχος, ο οποίος δεν αρκείται σε διαρροές, περιμένει έργα.

«Στείλαμε επιστολή και υφυπουργό κ. Ταγαρά που είναι υπεύθυνος για την έγκριση. Αν το εγκρίνει θα πάμε στο ΣτΕ και θα ακολουθήσουν κι άλλες ενέργειες».

Έχει μαζί του την πλειοψηφία του νησιού και την κοινή γνώμη στη χώρα. Μιας -όχι ακόμα τόσο δυναμικής πλειοψηφίας- που αντιδρά και ενίοτε γεννά και κινήματα όπως το «κίνημα για ελεύθερες παραλίες» που ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Αν ακολουθήσουν κι άλλοι δήμοι το παράδειγμα, μπορεί και κάτι να διασώσουμε από τον παράδεισό μας.




Τετάρτη, Αυγούστου 28, 2024

Μεταφορικό Ισοδύναμο – Συνεχίζεται η καθυστέρηση καταβολής στους νησιώτες


 

Επιστολή από δήμο Σύρου προς Υπουργείο - 

Αγανάκτηση επικρατεί στις νησιωτικές κοινωνίες αναφορικά με τις καθυστερήσεις του κράτους ως προς την καταβολή πληρωμών του Μεταφορικού Ισοδύναμου, καθώς 14 μήνες εισιτηρίων ιδιωτών παραμένουν απλήρωτοι, το ίδιο και οι επιχειρήσεις για το β΄ εξάμηνο του 2022, χωρίς να έχει καν ανοίξει η πλατφόρμα για υποβολή του α΄ εξαμήνου του 2023 και ενώ βρισκόμαστε στο β΄ εξάμηνο του 2024 .

Σε δηλώσεις τους στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου επιχειρηματίες που επικοινωνούν με τον αρμόδιο φορέα για να πληροφορηθούν αν έχει προχωρήσει ο επανέλεγχος των υποβληθέντων στοιχείων, ενημερώνονται πως όλη η διαδικασία εκκρεμεί μέχρι στιγμής.

‘’Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική  κατάσταση και ενώ πληρώνουμε όλες τις δαπάνες για να καλύψουμε μεταφορικές ανάγκες  για προμήθειες υλικών με τα  υπέρογκα ακτοπλοϊκά κόστη και τον κατηργημένο μειωμένο ΦΠΑ περιμένοντας την επιστροφή ενός μέρους μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου, η κυβέρνηση μας αγνοεί ‘’δηλώνουν νησιώτες επιχειρηματίες από Ρόδο, Κω και Κάλυμνο

Ανάλογες φωνές διαμαρτυρίας από πολίτες και επιχειρήσεις μεταφέρονται στα γραφεία των βουλευτών της κυβέρνησης ,στη Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στους δήμους και στα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων

‘’Η πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί το ταχύτερο, τόσο ως προς την ενημέρωση για τον χρόνο καταβολής των ποσών, όσο όμως και ως προς την πληρωμή τους.’’ υποστηρίζουν οι δικαιούχοι του μεταφορικού ισοδύναμου.

Να σημειωθεί ότι το γραπτό αίτημα 179 πολιτών  «κατά της απαξίωσης από την κυβέρνηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου», όπως αναφέρουν, συζήτησε το δημοτικό συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης αποφασίζοντας τη σύνταξη επιστολής προς το αρμόδιο υπουργείο.

(Με πληροφορίες από ertnews.gr)

Κως: Καταγγελία Συλλόγων Έκτακτων Αρχαιολόγων και Προσωπικού ΥΠΠΟ για βιαιοπραγία εργολάβου σε βάρος αρχαιολόγου


 

Νέο περιστατικό βίαιης επίθεσης υπεργολάβου σε βάρος αρχαιολόγου, αυτή τη φορά στη Κω ,πέντε μήνες μετά από εκείνο της Μυκόνου, καταγγέλλουν από κοινού τα σωματεία ΣΕΚΑ (Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων) και ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ (Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού). 

Συγκεκριμένα, μεσημέρι Τρίτης 30 Ιουλίου 2024, αναφέρουν στη καταγγελία τους τα Σωματεία, “έκτακτος αρχαιολόγος ο οποίος εργάζεται σε έργο στην Κω και για λογαριασμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, δέχτηκε βίαιη επίθεση από (υπ)εργολάβο. 

Η λεκτική προκλητικότητα και οι υψωμένοι τόνοι από την πλευρά του τελευταίου κορυφώθηκαν με ευθεία, απρόκλητη σωματική επίθεση και βίαιο γρονθοκόπημα με επάλληλα χτυπήματα στο πρόσωπο του αρχαιολόγου”, τονίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΥΠΠΟ, συμπληρώνοντας ότι η «απόσταση» της Μυκόνου με τα υπόλοιπα νησιά, αλλά και την ηπειρωτική χώρα, ολοένα και μικραίνει…

Το περιστατικό, σύμφωνα με τον ΣΕΚΑ και τον ΠΣΕΠ εκτυλίχθηκε σε ένα από τα δύο έργα/εκσκαφές, για τα οποία ο αρχαιολόγος κλήθηκε να πραγματοποιήσει επίβλεψη άτυπα, χωρίς να έχει υπογράψει σύμβαση εργασίας για κανένα από τα δυο σημειώνοντας ότι “ο συνάδελφος δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τη δουλειά του”.

Τα σωματεία καταλογίζουν σοβαρότατες ευθύνες σε Υπουργείο Πολιτισμού και Εφορεία Αρχαιοτήτων καθώς, όπως επισημαίνουν “πάνω στο έδαφος της τραγικής υποστελέχωσης, κάνουν τους εργαζόμενους «λάστιχο», μεταφέροντάς τους σε άσχετα έργα, για τα οποία προσλήφθηκαν αρχικά και εκθέτοντας τους σε σοβαρούς κινδύνους”.

Παράλληλα, ζητούν από το ΥΠΠΟ να προστατέψει τους εργαζομένους του να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν όσοι προχωρούν σε τέτοιου είδους ενέργειες.

“Το νήμα της συντονισμένης επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, αλλά και τα αρχαία μνημεία, το οποίο περνάει από τον μικρότερο υπεργολάβο και φτάνει στις μεγαλύτερες τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες ημετέρων, θα βρει απέναντί της τη συντονισμένη αντίσταση των Συλλόγων και των Σωματείων”, υπογραμμίζουν ΣΕΚΑ και ΠΣΕΠ.


(Με πληροφορίες από ertnews.gr)

Τρίτη, Αυγούστου 27, 2024

Δάσκαλος σε νησί αναγκάζεται να μένει σε αυτοκίνητο


 

Επιδεινώνονται σε ακόμα χειρότερο επίπεδο, οι δυσκολίες που υπάρχουν στα νησιά της Ρόδου και της Κω σε ό,τι αφορά την εύρεση κατοικίας προς ενοικίαση, για εκπαιδευτικούς και δημόσιους υπαλλήλους, αφού, αφενός οι τιμές που είναι στα ύψη και αφετέρου, ο περιορισμός των ενοικιαζόμενων σπιτιών, καθιστούν απλησίαστη μια τέτοια διαδικασία. 

Ενδεικτικό στοιχείο, που φανερώνει την ανησυχία και την απόγνωση των ανθρώπων αυτών, είναι η χθεσινή ανάρτηση εκπαιδευτικού σε δημοτικό σχολείο της Νότιας Ρόδου, ο οποίος αναφέρει: «Είμαι δάσκαλος του Δημοτικού Γενναδίου από πέρυσι αλλά και φέτος, αναζητώ γκαρσονιέρα για ενοικίαση στο Γεννάδι μέχρι 300 ευρώ τον μήνα. Είναι ντροπή να κοιμάμαι στο αυτοκίνητο διότι μου ζητάνε 400 ευρώ για ένα στούντιο και αδυνατώ να δίνω τόσα λεφτά για ένα σπίτι.» 

Σε δηλώσεις του στη «Ροδιακή» ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής, κος Γιώργος Γκουτζιαμάνης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο κι εφέτος και υποστήριξε ότι καμία λύση δεν έχει δοθεί, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται και υπηρετούν στα νησιά, να μπορούν να βρίσκουν σπίτια για να διαμένουν, με ενοίκιο τέτοιο που να αντέχουν στα οικονομικά τους δεδομένα.

«Δεν μπορεί ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός – επισήμανε ο κος Γκουτζιαμάνης- να παίρνει μισθό της τάξης των 750 – 800 ευρώ και να καλείται να πληρώσει ενοίκιο σε ένα αξιοπρεπές κατάλυμα, της τάξης των 500 και 600 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση! Δεν μπορεί να αντέξει κανένας άνθρωπος τέτοια δυσβάσταχτα έξοδα. Έχουμε καλέσει την πολιτεία πάρα πολλές φορές τα τελευταία 15 – 20 χρόνια για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μπορέσει να στηρίξει (με έργα και όχι με λόγια και υποσχέσεις) τους συναδέλφους μας αυτούς. Μέχρι σήμερα δεν είδαμε δυστυχώς κάτι τέτοιο.» Σημειώνεται, ότι στο νησί της Κω είναι ακόμα χειρότερα αφού εκεί, η δυσχέρεια εύρεσης καταλυμάτων σε χαμηλές τιμές, είναι μεγαλύτερη.

Δημήτρης Κασιμάτης - 

aftodioikisi.gr


Δευτέρα, Αυγούστου 26, 2024

Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης μπαζώνει την Αστυπάλαια – Επικοινωνιακό κέλυφος για τη δημιουργία οικοδομικού τέρατος


 

Ο Στέφανος Κασσελάκης υπενθύμισε τις εξαγγελίες Μητσοτάκη από το 2022 για τη δημιουργία μίας «πράσινης» Αστυπάλαιας, σημειώνοντας ότι όλα όσα υποσχόταν τότε ο πρωθυπουργός «ήταν το επικοινωνιακό κέλυφος για τη δημιουργία ενός οικοδομικού τέρατος, που καμία σχέση δεν έχει με τον χαρακτήρα και τις δομές του νησιού». 

«Πριν από μερικούς μήνες, κατά τη διάρκεια της «ναυτικής περιοδείας» που έκανα με τον ναύαρχο Αποστολάκη, αποκλειστήκαμε λόγω καιρικών συνθηκών στην Αστυπάλαια για δύο μέρες. Γνώρισα τους κατοίκους του νησιού, είδα τον θησαυρό του. Τους οικισμούς του και την ανόθευτη φύση του. Θα είμαι δίπλα στους κατοίκους», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανάρτηση Κασσελάκη

Θυμάστε τη φιέστα του Πρωθυπουργού στην Αστυπάλαια με το έργο «Astypalea: smart & sustainable island» (Αστυπάλαια: έξυπνο και βιώσιμο νησί);

Θυμάστε τη φιέστα του Πρωθυπουργού στην Αστυπάλαια με το έργο «Astypalea: smart & sustainable island» (Αστυπάλαια: έξυπνο και βιώσιμο νησί);

Οι νησιώτες θυμούνται…

Και ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε:

«Αυτό το οποίο γίνεται σε αυτό το όμορφο νησί του Αιγαίου είναι πραγματικά μια επανάσταση».

Ξέρετε τι κρυβόταν από πίσω; Πραγματικά μια καταστροφή.

Η «πράσινη» Αστυπάλαια ήταν το επικοινωνιακό κέλυφος για τη δημιουργία ενός οικοδομικού τέρατος, που καμία σχέση δεν έχει με τον χαρακτήρα και τις δομές του νησιού.

Με βίλες και ξενοδοχεία που ξεπερνούν σε έκταση τους δυο μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού.

Με δόμηση τριπλάσια από την επιτρεπόμενη, παραβιάζοντας το προεδρικό διάταγμα του 2002 για την προστασία 25 μικρών νησιών του Αιγαίου (ΦΕΚ 402Δ).

Κόντρα στο προεδρικό διάταγμα, κόντρα στο δημοτικό συμβουλίο, κόντρα στους κατοίκους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαζώνει το νησί και το μετατρέπει όπως γράφει στο άρθρο του στην Καθημερινή ο Μιχάλης Τσιντσίνης σε «αποικία ενδογενούς αποικιοκρατίας».

Πριν από μερικούς μήνες, κατά τη διάρκεια της «ναυτικής περιοδείας» που έκανα με τον ναύαρχο Αποστολάκη, αποκλειστήκαμε λόγω καιρικών συνθηκών στην Αστυπάλαια για δύο μέρες. Γνώρισα τους κατοίκους του νησιού, είδα τον θησαυρό του. Τους οικισμούς του και την ανόθευτη φύση του. Θα είμαι δίπλα στους κατοίκους.

Για να προστατεύσουμε την ομορφιά του νησιού.

Για να θέσουμε σύγχρονους και βιώσιμους όρους τουριστικής ανάπτυξης.

Για να θέσουμε όρια σε έναν υπερτουρισμό που καταστρέφει τον τόπο μας και, εντέλει, ευτελίζει τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας.

Διαβάστε επίσης => ΕΔΩ

«Ο,τι χρειαστεί να γίνει θα γίνει» – Ο Παύλος Πολάκης εξηγεί στο Documento τη στάση και τις επόμενες κινήσεις του

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως «προσωπική υπόθεση»…

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Εβδομάδα πληρωμών – Πότε μπαίνουν τα χρήματα

Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Διώτη: Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στην «Κεντροαριστερά» ετούτη


Κυριακή, Αυγούστου 25, 2024

Χάνουμε διαρκώς εισόδημα και με τη βούλα του ΟΟΣΑ – Ανάμεσα στις 38 χώρες του οργανισμού εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη


 

Πρώτη η Ελλάδα στη μείωση του πραγματικού εισοδήματος για το 2024 ανάμεσα στις 38 χώρες του οργανισμού εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη - 

Την ώρα που η Αττική γλείφει τις καμένες πληγές της από την ανικανότητα Μητσοτάκη και η Ελλάδα «καίγεται» από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, με την αισχροκέρδεια των παρόχων να ανθεί και ενώ επίκεινται νέα 40άρια, έρχεται ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OOΣΑ) να αποτυπώσει την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ας αφήσουμε λοιπόν τα πανηγύρια στα συστημικά ΜΜΕ που παπαγαλίζουν τις δηλώσεις πανηγυρτζήδων υπουργών και ας δούμε τι συμβαίνει στον καιρό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι η πενταετία που έχει σκοτώσει την ελληνική κοινωνία. Δεν το αναφέρουμε αυθαίρετα, το αποτυπώνουν μεταξύ άλλων οι μελέτες του ΟΟΣΑ. Οπως προκύπτει λοιπόν από αυτές, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 1,9% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Αυτό βέβαια δεν καταγράφηκε και στις 38 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, αφού την ίδια περίοδο το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα ως μέσος όρος αυξήθηκε κατά 0,9%. Αυτή η αύξηση μέσα σε ένα τρίμηνο προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις αυξήσεις των μισθών και των κοινωνικών επιδομάτων στις οποίες προχώρησαν πολλές χώρες λόγω του πληθωρισμού.

Οι αυξήσεις πάνε… στους φόρους

Ομως εύκολα θα παρατηρήσει κάποιος ότι και η Ελλάδα του Κυρ. Μητσοτάκη προχωρά σε αυξήσεις μισθών και δίνει κοινωνικά επιδόματα! Γιατί λοιπόν στην Ελλάδα καταγράφεται μείωση παρότι αυξάνονται οι μισθοί (κατώτατος και μέσος) ενώ οι περισσότερες χώρες έχουν αύξηση; Η απάντηση βρίσκεται στη φορομπηχτική πολιτική που από τη μια ανέχεται την αισχροκέρδεια για να εισπράττει έμμεσους φόρους (κυρίως ΦΠΑ) και από την άλλη δεν αυξάνει τις φορολογικές κλίμακες, με συνέπεια να απορροφούν μεγάλο μέρος των αυξήσεων που δίνονται. Τα αποτελέσματα φέρνουν τον όλεθρο στα νοικοκυριά, που έχουν να αντιμετωπίσουν την απληστία των μεγάλων επιχειρήσεων που λειτουργούν σε κάθε κλάδο της οικονομίας ως καρτέλ και τη φορομπηχτική πολιτική Μητσοτάκη που εξανεμίζει το πραγματικό εισόδημα εν μέσω κυβερνητικών πανηγυρισμών για την αύξηση σε μισθούς και συντάξεις και την ταυτόχρονη αύξηση του ΑΕΠ.

Κάπως έτσι το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα βρίσκεται στο 79,65% του επιπέδου του πρώτου τριμήνου του 2007, όταν κατά μέσο όρο οι χώρες του ΟΟΣΑ στην αντίστοιχη σύγκριση βρίσκονταν στο 122%. Η μόνη άλλη χώρα με χαμηλότερο πραγματικό κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα είναι η Ιταλία (94,63%).

Νέα βουτιά στον δείκτη ευημερίας

Σύμφωνα λοιπόν με τα συγκριτικά μεγέθη του ΟΟΣΑ, μόνο σε πέντε ακόμη χώρες μειώθηκε το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Πρόκειται για την Τσεχία και το Βέλγιο, όπου το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά 1,4%, την Αυστραλία και την Ουγγαρία, στις οποίες καταγράφηκε μείωση κατά 0,7%, και τη Δανία (κατά 0,2%). Αυτές οι επιδόσεις δίνουν στην Ελλάδα τη θλιβερή πρωτιά της χώρας με τη μεγαλύτερη μείωση πραγματικού εισοδήματος μεταξύ των 38 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.

Ομως ο ΟΟΣΑ καταγράφει και κάτι ακόμη στην ελληνική οικονομία, συγκρίνοντάς το. Είναι ο δείκτης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών ως ποσοστό του πρωτογενούς εισοδήματος, εποχικά προσαρμοσμένου. Πρόκειται για πολύ σοβαρό δείκτη μέτρησης της ευημερίας μιας κοινωνίας, καθότι πρόκειται για το χρηματικό ποσό που κερδίζει ένα νοικοκυριό κάθε χρόνο μετά από φόρους και μεταβιβάσεις, αντιπροσωπεύοντας κατ’ ουσία τα χρήματα που μπορεί να δαπανήσει σε αγαθά ή υπηρεσίες. Σύμφωνα λοιπόν με τον ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα το μέσο καθαρό προσαρμοσμένο κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών είναι 20.791 δολ. ετησίως, χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ των 30.490 δολ.

Τζώρτζης Ρούσσος

documentonews.gr


Σάββατο, Αυγούστου 24, 2024

Η Μαφία της Μυκόνου: Πώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέτυχε να καταπολεμήσει τη διαφθορά


 

Για τη Μύκονο και το «οργανωμένο έγκλημα», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, κάνοντας λόγο για μαφία που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κατάφερε να περιορίσει, παρά τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις. 

Για τη μαφία της Μυκόνου γράφει ο ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung Μίκαελ Μάρτενς, αλλά και για την αποτυχία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να την αντιμετωπίσει.

«Η Μαφία της Μυκόνου: Πώς η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυγχάνει να περιορίσει τη διαφθορά σε αυτό που είναι ‘το πιο διάσημο νησί των πάρτι της Ευρώπης’, όπως το έθεσε κάποτε ο Guardian», γράφει ο δημοσιογράφος σε ανάρτησή του.

Αποκαλυπτική ήταν άλλωστε η μεγάλη έρευνα του in, που ξεκίνησε το 2023, για την «πολεοδομική μαφία» της Μυκόνου, στην οποία παρέθετε έγγραφα με σοβαρές παραβιάσεις των όρων δόμησης στο νησί.

Όποιος μπλέκει με τη μαφία των κατασκευών ζει επικίνδυνα

«Πέρα από την υψηλή περίοδο, όταν οι θεατές συνωστίζονται σαν σαρδέλες για να δουν αξιοθέατα που δεν υπάρχουν πλέον εξαιτίας τους, η Μύκονος είναι ένα μαγικό μέρος. Αλλά πίσω από την πρόσοψη του Instagram, υπάρχει μια κατασκευαστική μαφία που απλώνεται πάνω από το νησί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες. Και αλίμονο σε όσους της στέκονται εμπόδιο!», γράφει η γερμανική εφημερίσα, αναφερόμενη σε δύο περιπτώσεις που προσέλκυσαν πρόσφατα ιδιαίτερη προσοχή.

Η πρώτη ήταν του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού. Περιπτώσεις σαν αυτήν, τονίζει η FAZ, σημειώονται ιδιαίτερα όταν ανακαλύπτονται πέτρες, θραύσματα και άλλα ιστορικά κειμήλια κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών. Αυτό συμβαίνει σχεδόν σε κάθε τελετή θεμελίωσης σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας. «Δεν είναι μόνο οι εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή του κλειστού ακόμα μετρό της Θεσσαλονίκης εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, που θα μπορούσαν να τραγουδήσουν μια ραψωδία γι’ αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Ψαρρός παραλίγο να ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου στη βόρεια Αθήνα πέρυσι από δύο δράστες που τράπηκαν σε φυγή. Είχε να αντιμετωπίσει την κατασκευαστική μαφία της Μυκόνου και κατήγγειλε περιπτώσεις παράνομης δόμησης. Ένας λειτουργός σαν τον Ψαρρό, που μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια για να σταματήσει επενδύσεις ή τουλάχιστον δαπανηρές καθυστερήσεις, προφανώς στέκεται εμπόδιο σε κάποιους. Η υπόθεσή του συγκλόνισε τη χώρα και έθεσε υπό αμφισβήτηση την υπόσχεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ενίσχυση του νόμου και της τάξης.

Στο νησί στάλθηκαν ειδικοί ανακριτές. Έγινε ορατό ένα δίκτυο διεφθαρμένων εργατών, ιδιοκτητών κλαμπ, ξενοδόχων, πανδοχείων, τοπικών πολιτικών και αστυνομικών «με εξαιρετικές διασυνδέσεις με διεφθαρμένους συνεργάτες στις αρχές της Αθήνας».

Μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες έγινε ένα έγκλημα που «φώτισε» ακόμη περισσότερο την υπόθεση του αρχαιολόγου: ο τοπογράφος Παναγιώτης Στάθης που εργαζόταν στη Μύκονο για δεκαετίες, πυροβολήθηκε στην Αθήνα στο Ψυχικό, από έναν δράστη που επίσης διέφυγε.

Μέχρι 30.000 ευρώ το τετραγωνικό

«Το παρασκήνιο της υποτιθέμενης δολοφονίας επί πληρωμή δεν είναι απολύτως γνωστό, αλλά ένα πράγμα είναι προφανές: πολλά χρήματα εμπλέκονται στη Μύκονο. Δεκάδες ξενοδοχεία πέντε αστέρων σε ένα νησί με λιγότερους κατοίκους από το Husum μαρτυρούν την καλοκαιρινή βιασύνη των πλούσιων πελατών από όλο τον κόσμο, που έρχονται στο νησί με απευθείας πτήσεις από το Ντουμπάι, το Μπαχρέιν, το Άμπου Ντάμπι και τη Ντόχα, μεταξύ άλλων. Αν και υπάρχουν εκατοντάδες ξενοδοχεία στο νησί, συνεχώς προστίθενται νέα ακίνητα», αναφέρει η FAZ.

Και προσθέτει πως φέτος, διαδόθηκε η είδηση ​​για επένδυση 200 εκατ. ευρώ στη Μύκονο από την «Soutrock Property Company», θυγατρική του γερμανικού Ομίλου Otto. Ένα νέο πολυτελές συγκρότημα σχεδιάζεται σε σχεδόν 200.000 τετραγωνικά μέτρα.

Επιπλέον, πουθενά στην Ελλάδα οι τιμές για δεύτερη κατοικία δεν είναι υψηλότερες από ό,τι στα νησιά των Κυκλάδων, υπογραμμίζει. Στη Μύκονο, πληρώνονται έως και 7.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τέτοια «ευγενή» καταφύγια, ενώ τιμές άνω των 30.000 ευρώ ανά μέτρο έχουν αναφερθεί ακόμα για κάποιες κορυφαίες τοποθεσίες του νησιού.


Τα «Θα» του Μητσοτάκη για την Μύκονο

Μια κοινή παρενέργεια τέτοιων συναλλαγών είναι ότι πραγματοποιούνται στο περιθώριο ή πέρα ​​από τη νομιμότητα.

«Θα επιβάλουμε τη νομιμότητα στη Μύκονο. Δεσμευόμαστε πως θα ξεριζωθούν τα δίκτυα της παραβατικότητας που νομίζουν ότι ορίζουν την τύχη του πανέμορφου αυτού νησιού», τόνιζε στο εβδομαδιαίο του μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις τον περασμένο Ιούλιο – δεσμεύσεις που αποδείχθηκαν «κούφια λόγια» της κυβέρνησής του, για μία ακόμη φορά.

Το «παραθυράκι» στο νόμο

Το ρεπορτάζ της FAZ εξηγεί πώς η μαφία της Μυκόνου «αξιοποιεί έναν νόμο που προβλέπει ότι όσα κτίρια ανεγέρθηκαν παρανόμως στην Ελλάδα πριν από τον Ιούλιο του 2011, μπορούν να ‘νομιμοποιηθούν’ αναδρομικά με την καταβολή όχι και πολύ υψηλών προστίμων. Και οι χρονολογίες ανέγερσης πολλών κτιρίων, που έχουν χτιστεί στη Μύκονο πολύ μετά το 2011, παραποιούνται συστηματικά, ώστε να εμπίπτουν στον συγκεκριμένο νόμο. Αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα και από τις λήψεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ή του Google Maps – αν θέλει βέβαια κάποιος να το αποδείξει», υπογραμμίζει.

Για κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1982, οι ποινές είναι σημαντικά χαμηλότερες. Στη Μύκονο, τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πολύ μετά το 2011 ήταν επομένως «συστηματικά» προγενέστερα στα αρχεία.

Οι πλατείες, όπου υποτίθεται ότι βρίσκονταν κτίρια πριν από το 2011, ήταν στην πραγματικότητα ανεκμετάλλευτες για χρόνια μετά, εξηγεί η FAZ.

Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη έχει συνέπειες και για τους τουρίστες: οι υποδομές του νησιού δεν μπορούν πάντα να αντέξουν την «ανάπτυξη turbo». Για παράδειγμα, το αποχετευτικό δίκτυο στη Μύκονο έχει υπερφορτωθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου. Ρεύματα περιττωμάτων χύθηκαν πάνω από φρεάτια και έδωσαν στο τζετ σετ μια αξέχαστη εμπειρία διακοπών…

Την ίδια ώρα ο Πάνορμος παραμένει κατεχόμενη περιοχή

Μία από τις περιοχές της Μυκόνου που είχαν συζητηθεί πέρσι ήταν αυτή του Πανόρμου. Εκεί είχαν αποκαλυφθεί εκτεταμένες παράνομες κατασκευές γύρω από το κέντρο Principote. Η περίπτωση είχε έρθει στο προσκήνιο, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος με την Μύκονο, ενώ η κυβέρνηση, ακόμη και δια στόματος πρωθυπουργού, τη χρησιμοποιούσε ως παράδειγμα της αποφασιστικής στάσης που επέδειξε και της βούλησής της να τηρηθεί η νομιμότητα. Και όντως ύστερα από τον θόρυβο που προκλήθηκε η επιχείρηση γκρέμισε παράνομες κατασκευές πάνω στον αιγιαλό και φέτος λειτουργεί ξανά.


Η παραλία στον Πάνορμο πέρυσι

Η ίδια παραλία φέτος

Όμως, αυτό δεν σημαίνει και η παραλία απελευθερώθηκε και έγινα ξανά προσβάσιμη. Στην πραγματικότητα  η επιχείρηση εξακολουθεί να καταλαμβάνει όχι μόνο σημαντικό μέρος της παραλίας, αλλά ελέγχει  και την πρόσβαση στην υπόλοιπη, υποτίθεται ελεύθερη παραλία, αφού ο μόνος τρόπος για να φτάσει κανείς σε αυτή, είναι περνώντας μέσα από την επιχείρηση.

Ο Πάνορμος με την παραλία ελεύθερη

Ο Πάνορμος σήμερα

Εκεί, όμως, θα συναντήσει τους υπεύθυνους ασφαλείας της επιχείρησης που δεν επιτρέπουν αυτή τη διέλευση. Επιπλέον, η ηχορρύπανση από τη δυνατή μουσική έχει ως αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι αφόρητη για όσους έχουν την ατυχία να μένουν εκεί κοντά. Πράγμα που σημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για αντιμετώπιση της πολεοδομικής παραβατικότητας στη Μύκονο έμειναν κενό γράμμα.

Από το in.gr

Παρασκευή, Αυγούστου 23, 2024

Τουριστικό χωριό – γίγας εγκρίθηκε στην Αστυπάλαια



Το πράσινο φως για δημιουργία ενός τουριστικού χωριού με βίλες και ξενοδοχεία στην Αστυπάλαια, που θα ξεπερνά σε έκταση τους δύο μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού, έδωσε μέσα στο καλοκαίρι το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Η τεράστια κλίμακα και η επίδρασή της σε ένα γενικά «διατηρημένο» νησί δεν είναι το μόνο πρόβλημα της συγκεκριμένης επένδυσης, καθώς με το ειδικό πολεοδομικό πλαίσιο που θα περιβληθεί το εγχείρημα, η δόμηση θα είναι τριπλάσια από την επιτρεπόμενη σήμερα, κατά παράβαση του προεδρικού διατάγματος προστασίας του νησιού. Το δημοτικό συμβούλιο του νησιού έχει εκφράσει την αντίρρησή του, η οποία αγνοήθηκε. 

Η επενδυτική πρόταση, την ύπαρξη της οποίας αποκάλυψε η «Κ» τον Μάρτιο («Μέγα πρότζεκτ 2.000 στρεμμάτων στην Αστυπάλαια», 12.3.24) αφορά περιοχή 1.977 στρεμμάτων στη θέση Βίγλα, κοντά στο λιμάνι Αγίου Ανδρέα (το δεύτερο λιμάνι του νησιού, νοητά πίσω από τον λόφο όπου βρίσκεται η Χώρα). Η επένδυση προωθείται μέσω Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ), ενός πλαισίου-ομπρέλας που τροποποιεί τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης (δηλαδή ό,τι ισχύει πολεοδομικά για τους υπόλοιπους) σε μια περιοχή.


Το χρονικό

Τον Οκτώβριο του 2023, η εταιρεία ZONIRO υπέβαλε αίτημα στο Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) για προέγκριση του ΕΠΣ, μια προαιρετική διαδικασία. Το αίτημα συμπίπτει με την περίοδο κατά την οποία έχει ξεκινήσει η εκπόνηση του πολεοδομικού σχεδίου της Αστυπάλαιας και, εφόσον η προέγκριση δοθεί, οι μελετητές θα είναι υποχρεωμένοι να λάβουν ως δεδομένη την επένδυση και να τροποποιήσουν αναλόγως τον σχεδιασμό του υπόλοιπου νησιού.

Μετά τις δύο επικαιροποιήσεις, η πρόταση εξετάστηκε από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ τον Ιούλιο. Ο Δήμος Αστυπάλαιας ζήτησε να παρέμβει στη συνεδρίαση του οργάνου, όπερ και επετράπη. «Με άφησαν να μπω στη συνεδρίαση, να καταθέσω τα επιχειρήματα του δήμου και να φύγω, αλλά δεν μου επέτρεψαν να παρακολουθήσω τη συζήτηση ή να έχω πρόσβαση στις μελέτες που κατέθεσε ο επενδυτής», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας. Σύμφωνα με την εισήγηση της (αρμόδιας σε αυτές τις περιπτώσεις) Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος:

Η δόμηση θα είναι τριπλάσια από την επιτρεπόμενη – Προβληματίζει η τεράστια κλίμακα και η επίδρασή της σε ένα γενικά «διατηρημένο» νησί.

• Η έκταση την οποία αφορά η επένδυση είναι 1.977 στρέμματα, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας «Αγρελίδι Ακίνητα». Η έκταση δεν είναι ενιαία: αποτελείται από πέντε ακίνητα, η ακριβής έκταση των οποίων δεν αναφέρεται στην εισήγηση της υπηρεσίας (μόνο ότι αποτελείται από δύο ενότητες, 1.903 στρεμμάτων και 73 στρεμμάτων). Το δε ειδικό πολεοδομικό σχέδιο θα καλύπτει και ακόμη 95 στρέμματα που παρεμβάλλονται μεταξύ των δύο ενοτήτων (δηλαδή, οι δύο ενότητες της «Αγρελίδι Ακίνητα» δεν βρίσκονται σε επαφή) και ανήκουν σε άλλους ιδιοκτήτες, που δεν συμμετέχουν στο επενδυτικό σχέδιο, αλλά η γη τους θα αποκτήσει χρήσεις γης με βάση το ΕΠΣ, άγνωστο σε ποια κατεύθυνση (υπενθυμίζεται πως σε μεγάλη τουριστική επένδυση στην Ερμιονίδα, που υλοποιήθηκε μέσω ΕΣΧΑΣΕ, οι «εγκλωβισμένες» στην τουριστική επένδυση εκτάσεις άλλων ιδιοκτητών χαρακτηρίστηκαν από το πολεοδομικό σχέδιο αδόμητες).

• Το επενδυτικό σχέδιο αφορά τη δημιουργία δύο τουριστικών χωριών (σύνθετα τουριστικά καταλύματα) με βίλες προς πώληση ή μίσθωση και δύο ξενοδοχεία. Προς το παρόν, στο σχέδιο δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά, σύμφωνα με τον κ. Κομηνέα, ωστόσο αφορά την ανέγερση περίπου 250 βιλών. Η συνολική δόμηση υπολογίζεται σε 21.000 τ.μ.

Τα προβλήματα

Το προτεινόμενο σχέδιο αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων, με κυριότερο ότι έρχεται σε αντίθεση με το προεδρικό διάταγμα του 2002 για την προστασία 25 μικρών νησιών του Αιγαίου (ΦΕΚ 402Δ). Σύμφωνα με το διάταγμα, η μέγιστη δόμηση ανά ακίνητο για τουριστικές χρήσεις ανέρχεται σε 1.500 τ.μ. – με άλλα λόγια, αν υποθέσουμε ότι και τα πέντε οικόπεδα ήταν οικοδομήσιμα και είχαν την απαιτούμενη αρτιότητα (το σχέδιο, όπως προαναφέρθηκε, δεν τα αναφέρει χωριστά), τότε η ανώτατη επιτρεπόμενη δόμηση θα ήταν συνολικά 7.500 τ.μ. και όχι 21.000 τ.μ. Ολα αυτά αν κάποιο από τα οικόπεδα δεν είναι «τυφλό», δηλαδή έχει πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό (το οποίο συνεπάγεται την οικοδομησιμότητα).

Η εισήγηση της υπηρεσίας του ΥΠΕΝ ξεπερνά το ζήτημα του προεδρικού διατάγματος, αναφέροντας ότι το διάταγμα «δεν αποτελεί πολεοδομικό σχεδιασμό πρώτου επιπέδου […] ενώ, αντίθετα, το ΕΠΣ αποτελεί σχεδιασμό πρώτου επιπέδου, υπόκειται σε στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια τα οποία δύναται να τροποποιεί». Εκτιμά πως ο προτεινόμενος σχεδιασμός «έχει αρκετά ήπια ένταση σε σχέση με το μέγεθος της ιδιοκτησίας, ως εκ τούτου δεν δημιουργεί ασυμβατότητες και συγκρούσεις». Η «Κ» ζήτησε τη θέση του προέδρου του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, γενικού γραμματέα Αστικού Σχεδιασμού Ευθύμη Μπακογιάννη, όμως, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Ούτε με κάποιον εκπρόσωπο της εταιρείας ZONIRO στάθηκε εφικτή η επικοινωνία.

«Κατ’ αρχάς, η επένδυση αυτή είναι εντελώς ασύμβατη με τον χαρακτήρα του νησιού και το βιώσιμο μοντέλο τουριστικής του ανάπτυξης», εκτιμά ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας. «Το είδος της δόμησης που προτείνεται, δηλαδή διάσπαρτες βίλες σε μεγάλα οικόπεδα, είναι άσχετο με τη μορφολογία των οικισμών μας. Επιπλέον, το μέγεθος της επένδυσης θα μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, όπως οι δρόμοι, η παροχή νερού, τα λύματα, ο φωτισμός, η καθαριότητα. Αν κάποιος θέλει να επενδύσει τουριστικά, οι οικισμοί του νησιού έχουν μεγάλο, ήδη εγκεκριμένο περιθώριο επέκτασης». Ερωτώμενος αν θα προσβάλει στο ΣτΕ τυχόν έγκριση της επένδυσης από το ΥΠΕΝ, ο κ. Κομηνέας απαντά αρνητικά. «Οχι σε αυτή τη φάση, αλλά κατά την εξέταση του πολεοδομικού σχεδίου για όλο το νησί, εφόσον το ενσωματώνει», αναφέρει.


Γιώργος Λιάλιος - Από την Καθημερινή

Τουρισμός: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα ευρωπαϊκά δεδομένα – Το παράδειγμα της Ρόδου



Ανακαινίσεις μετά από πυρκαγιές, ασφαλιστικές αξιώσεις και φθινοπωρινές κρατήσεις αποτελούν πλέον μέρος της ζωής για την τουριστική βιομηχανία - 

Η κλιματική αλλαγή ανεβάζει τις θερμοκρασίες, προκαλεί αλλού εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας κι αλλού πλημμύρες, και φέρνει στο προσκήνιο πυρκαγιές που κατακαίνε τεράστιες εκτάσεις. Από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι αυτές του ευρωπαϊκού Νότου, χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, και αποτελούν τον παραθεριστικό προορισμό των βόρειων…

Τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει σημαντικά, και θα μπορούσε να πει κανείς ότι ξαναγράφουν τόσο τον χάρτη του τουρισμού, όσο και ολόκληρης της βιομηχανίας, εν γένει. Και αλλάζουν συνήθειες.

Σε εκτενές τους δημοσίευμα για το θέμα οι Financial Times, περιγράφουν ένα σκηνικό σύμφωνα με το οποίο το προσωπικό του ξενοδοχείου Rodos Princess Beach στη Ρόδο, είχε μια ασυνήθιστη δουλειά όταν προετοίμαζε το θέρετρο για την κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου: έξυναν τον φλοιό που είχε καεί από τους κορμούς των φοινίκων, με θέα στην πισίνα.

«Τα ξυρίσαμε για να φύγουν τα καμένα ξύλα, για να μην φοβηθούν οι επισκέπτες από τις εικόνες της φωτιάς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ξενοδοχείου Χρήστος Παναγιώτου, αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονταν στο νησί πριν από ένα χρόνο.

«Με έδρα το Κιοτάρι της νότιας Ρόδου, το τετράστερο θέρετρο της Ρόδου βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής. Σχεδόν το ένα τρίτο του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένης της κουζίνας, του εστιατορίου και της ρεσεψιόν, καταστράφηκε στην πυρκαγιά των 10 ημερών μαζί με ένα συνεργαζόμενο ξενοδοχείο κοντά» γράφουν οι FT, υπενθυμίζοντας ότι τα κατεστραμμένα από τη φωτιά δέντρα είναι πλέον το μόνο ορατό σημάδι της καταστροφή, μετά από την ανακαίνιση που στοίχισε 10 εκατ. ευρώ.

Πώς και πού θα πρέπει να επενδύσουν ώστε να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν λιγότερο επικίνδυνους προορισμούς.

Τα διλήμματα που έχει ο ευρωπαϊκός τουρισμός

Αυτό είναι μόνο ένα περιστατικό, από τα πολλά: με τους κινδύνους από πυρκαγιές, ξηρασίες και καύσωνες να αυξάνονται εγείρεται ένα σημαντικό ερώτημα για την ευρωπαϊκή ταξιδιωτική βιομηχανία. Πώς και πού θα πρέπει να επενδύσουν ώστε να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν λιγότερο επικίνδυνους προορισμούς.

«Γνωρίζουμε ότι [η κλιματική αλλαγή] αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον τουρισμό», αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα, η Τεοντόρα Μαρίνσκα, διευθύνουσα σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προωθεί τον τουρισμό σε όλη την ήπειρο. «Και γνωρίζουμε ότι ο καιρός παίζει μεγάλο ρόλο όταν οι άνθρωποι επιλέγουν τον προορισμό τους».

Μια παρηγοριά για τους ξενοδόχους μπορεί να είναι ότι οι τουρίστες εξακολουθούν να έρχονται αλλά δεν περιορίζονται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αλλαγή στους προορισμούς

Το πρακτορείο πολυτελών ξενοδοχείων Little Emperors με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει βιώσει αυτή τη στροφή από πρώτο χέρι. Οι κρατήσεις για την Ελλάδα, που είχαν αυξάνονταν τα τελευταία χρόνια με ετήσιο ρυθμό 20%, μειώθηκαν κατά 7% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι κρατήσεις για αποδράσεις στην αγγλική ύπαιθρο αυξήθηκαν 17%, ενώ για Νορβηγία και Σουηδία κατά 23%.

«Οι παραδοσιακοί παραλιακοί προορισμοί έχουν γίνει λιγότερο ελκυστικοί κατά τη διάρκεια του καύσωνα», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Ρεμπέκα Μάσρι, υπογραμμίζοντας ότι οι περιοχές που ήταν στο επίκεντρο τα προηγούμενα καλοκαίρια, εμφανίζουν πλέον πιο αυξημένη ζήτηση το φθινόπωρο.

Οι πελάτες κάνουν ολοένα και περισσότερες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για να δουν πώς θα είναι ο καιρός. «Οι άνθρωποι δεν θέλουν να πάνε και να ξοδέψουν όλα αυτά τα χρήματα σε πολυτελείς διακοπές και να είναι κολλημένοι σε ένα δωμάτιο με [κλιματιστικό] και να μην μπορούν να βγουν έξω στο φως της ημέρας», εξηγεί η Μάσρι.

Με θέα την Ακρόπολη

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην Αθήνα, τονίζοντας ότι μία μόνο διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία με θέα την Ακρόπολη, αυτή τη στιγμή ξεκινά από περίπου 1.000 € τη βραδιά. Η Ακρόπολη έκλεισε εν μέρει τον περασμένο μήνα καθώς οι θερμοκρασίες ανέβηκαν περίπου στους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ χιλιάδες Αθηναίοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους την περασμένη εβδομάδα καθώς οι πυρκαγιές κατέκλυσαν τα περίχωρα της ελληνικής πρωτεύουσας, υπενθυμίζουν οι FT.

Μια παρηγοριά για τους ξενοδόχους μπορεί να είναι ότι οι τουρίστες εξακολουθούν να έρχονται αλλά δεν περιορίζονται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η Little Emperors ανέφερε για παράδειγμα, ότι οι κρατήσεις για την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 31%, μια αύξηση που παρατηρείται επίσης στη Νότια Γαλλία και την Ιταλία.


Η Ανδριάνα Χατζηλαζάρου, διευθύντρια μάρκετινγκ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της H Hotels Collection, στην οποία ανήκει το Rodos Princess Beach αναφέρει ότι η H Hotels εξετάζει μέτρα για την παράταση της σεζόν από τις αρχές Νοεμβρίου έως τον Δεκέμβριο — εάν αυτό κριθεί οικονομικά συμφέρον.

Αλλά μια παρατεταμένη σεζόν σημαίνει πρόσληψη προσωπικού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και εξαρτάται επίσης από τα προγράμματα πτήσεων.

Η H Hotels έχει εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για την πρόληψη της θερμοπληξίας, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής προειδοποιητικών μηνυμάτων στους επισκέπτες στα τηλέφωνά τους όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο όμιλος επίσης εξακολουθεί να διαπραγματεύεται μια απαίτηση ασφάλισης που σχετίζεται με πυρκαγιά.

Η τοπική αυτοδιοίκηση

Η τοπική αυτοδιοίκηση εξετάζει και το μέλλον. Ο Γιώργος Τόππος, αντιδήμαρχος τουρισμού και πολιτισμού στη Ρόδο, δήλωσε ότι το νησί εκπονεί για πρώτη φορά ένα σχέδιο για να αξιολογήσει πώς ο τουρισμός, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των επισκεπτών και των νέων ξενοδοχειακών εξελίξεων, επηρεάζει το τοπικό περιβάλλον.

«Χρειαζόμαστε μια σωστή ισορροπία [μεταξύ τους]. . . Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή, αλλά θα πρέπει να το παρακολουθούμε και μετά από 10 χρόνια, ίσως έχουμε πρόβλημα», είπε.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να προσαρμοστούν, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν και κίνδυνοι και κόστος

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ανάγκη περιορισμού της ανάπτυξης, ο κ. Τόππος παραδέχθηκε ότι «ππορεί να χρειαστεί να φροντίσουμε [αυτό το ζήτημα]».

Οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να προσαρμοστούν, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν και κίνδυνοι και κόστος.

Ο τουρισμός επεκτείνεται βορειότερα

Η Hotelplan UK, εταιρεία που έχει στο χαρτοφυλάκιό της brands όπως η Inghams και η Inntravel, είχε ήδη αποσυρθεί από τα χιονοδρομικά κέντρα χαμηλότερου υψομέτρου πριν από μια δεκαετία ως απάντηση στην έλλειψη χιονιού.

Σχεδιάζει να επεκταθεί στις σκανδιναβικές χώρες και επίσης επενδύει στο σχεδιασμό και την εμπορία περισσότερων πεζοπορικών περιηγήσεων. Ο Τζον Μάνσελ, διευθύνων σύμβουλος της Inghams, πιστεύει ότι θα περάσουν άλλα 20 χρόνια πριν η κλιματική αλλαγή επηρεάσει δραματικά τη βιομηχανία, αλλά προειδοποίησε:

«Δουλεύουμε με αυτά τα ξενοδοχεία εδώ και χρόνια. Έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν. . . ακόμα και όταν λείπει χιόνι για να μπορείς να κάνεις σκι σωστά» σε μέρη όπως η Αυστρία και η Ιταλία.

Προσαρμογή στις αλλαγές

Η Tui, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός όμιλος της Ευρώπης, έχει επεκτείνει τις προσφορές του όλο το χρόνο στην Αττάλεια της Τουρκίας και έχει επίσης αυξήσει τη χωρητικότητα για τη χειμερινή περίοδο.

Ο διευθύνων σύμβουλος Σεμπάστιαν Έμπελ δήλωσε στους Financial Times ότι η εταιρεία βλέπει επίσης «ισχυρή ανάπτυξη» στη βόρεια Ευρώπη, αν και η περιοχή αντιπροσωπεύει μόνο το 1% των εργασιών του ομίλου.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι καύσωνες είναι απίθανο να επηρεάσουν τον μαζικό θερινό τουρισμό στη Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι «ο πληθωρισμός του κόστους ή οι περιορισμοί χωρητικότητας έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στο πού πηγαίνουν οι πελάτες», με πολλούς να τηρούν επίσης το χρονοδιάγραμμα των σχολικών διακοπών.

Η Tui ανέφερε κόστος 25 εκατομμυρίων ευρώ λόγω της εκκένωσης από την πυρκαγιά της Ρόδου πέρυσι,

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Tui ανέφερε κόστος 25 εκατομμυρίων ευρώ λόγω της εκκένωσης από την πυρκαγιά της Ρόδου πέρυσι, είχε δύο εβδομάδες λιγότερων κρατήσεων μετά το περιστατικό, ωστόσο ανέκαμψε αμέσως.

Ο Ιωάννης Παπαβασιλείου, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Ρόδου, είπε ότι τα ξενοδοχεία στο νησί παρουσίασαν ετήσια αύξηση 15% στις κρατήσεις φέτος, εν μέρει βοηθούμενα από το πρόγραμμα της κυβέρνησης να προσφέρει δωρεάν διακοπές σε όσους εγκατέλειψαν πέρυσι.

Αμέσως μετά τις πυρκαγιές του 2023, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στη Ρόδο μειώθηκαν κατά 11% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, για το σύνολο του έτους, αυξήθηκαν κατά 3% στα 2,6 εκατ. σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Τουρισμού.

Η κ. Χατζηλαζάρου πάντως δηλώνει ότι «δεν ανησυχεί» για την κλιματική αλλαγή που ενδέχεται να διαταράξει τον τουρισμό. «Μπορεί να έρθει σύντομα. . . [αλλά] οι άνθρωποι που ζουν σε κρύα μέρη θα επιλέξουν παραλίες στη Μεσόγειο», τόνισε.

Πηγή: Οικονομικος Ταχυδρόμος




Πέμπτη, Αυγούστου 22, 2024

«Όχι» στις ανεμογεννήτριες διαμήνυσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου



«Όχι» στις ανεμογεννήτριες είπε προχθές σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου. 

«Είναι προκλητικό να συζητάνε για ανεμογεννήτριες, ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά» δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, διαμηνύοντας ότι ως δημοτική αρχή θα είναι απέναντι στο σχεδιασμό για την εγκατάστασή τους, ενώ την άποψη ότι «το δάσος παραμένει δάσος» εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Αντώνης Καμπουράκης.

«Λέμε ναι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά όχι σε βάρος του δασικού μας πλούτου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται, ότι προχθές υπάλληλοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, με εκπρόσωπο της εταιρείας αιολικής ενέργειας, επιχείρησαν να κάνουν αυτοψία στην περιοχή, ωστόσο αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με πλήθος κόσμου.

Η εταιρεία, από τη Βόρεια Ελλάδα, φέρεται να έχει λάβει αδειοδότηση από το 2022 για την εγκατάσταση δύο ανεμογεννητριών στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία και συγκεκριμένα στην περιοχή «Ιτρυώνας» (περιοχή όμορη με το σημείο εκκίνησης της περυσινής καταστροφικής πυρκαγιάς), που είναι δασική.

ertnews.gr


Τετάρτη, Αυγούστου 21, 2024

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Μονόλιθο Ρόδου - Νέα εστία φωτιάς



Υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε, το μεσημέρι, σε δασική έκταση σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα στις κοινότητες Μονολίθου και Σιαννών στη Ρόδο. 

Η φωτιά προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ κλήθηκαν ενισχύσεις από την Αθήνα, καθώς κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη εξαιτίας των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 32 πυροσβέστες, υποστηριζόμενοι από μία ομάδα πεζοπόρου της 11ης ΕΜΟΔΕ και 10 πυροσβεστικά οχήματα, τρία αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Με ανάρτηση του, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου ευχαρίστησε οσους συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. 


Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης και εθελοντές για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων. 

Νέα φωτιά ξέσπασε, πριν από λίγο και ενώ είχε τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε, το μεσημέρι, σε δασική έκταση σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα στις κοινότητες Μονολίθου και Σιαννών στη Ρόδο. Η ένα εστία βρίσκεται στην πίσω μεριά του ίδιου βουνού.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 32 πυροσβέστες, υποστηριζόμενοι από μία ομάδα πεζοπόρου της 11ης ΕΜΟΔΕ και 10 πυροσβεστικά οχήματα, τρία αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα και υδροφόρες των ΟΤΑ.


Χριστίνα Μέγα

Πηγή: ertnews.gr

-----------------------------------

Αυτή την ώρα (22.00) όλα τα μέτωπα και οι εστίες της φωτιάς είναι υπό πλήρη έλεγχο αλλά ωστόσο ισχυρές δυνάμεις πυροσβεστών και εθελοντών παραμένουν στα σημεία όπου εκδηλώθηκαν οι δυο φωτιές για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More