Παρασκευή, Αυγούστου 30, 2024

Δήμαρχος Αστυπάλαιας / Δεν θα επιτρέψουμε να μας κάνουν Μύκονο με επενδύσεις καταστροφικές


 

Φωτεινή Λαμπρίδη - tvxs

Αυτές τις μέρες ο δήμος Αστυπάλαιας και οι κάτοικοι του νησιού, δίνουν μια ιερή μάχη όχι μόνο για το νησί τους αλλά για κάθε γωνιά της χώρας που καταστρέφεται από τη φρενίτιδα των υπερεπενδύσεων. Προσπαθούν να αποτρέψουν τη δημιουργία ενός γιγάντιου τουριστικού οικισμού που δεν σέβεται την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του νησιού.

Μια επένδυση η οποία εν μέσω καλοκαιριού αδειοδοτήθηκε από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων). Τι κι αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επαινούσε το νησί για τον ενεργειακό μετασχηματισμό του με τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.

«Αν η κυβέρνηση δώσει έγκριση τελικά στην επένδυση αυτή, θα ενισχύσει ένα σχέδιο που αντιβαίνει στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Γιατί το μέγεθος της επένδυσης θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, όπως οι δρόμοι, η παροχή νερού, τα λύματα, ο φωτισμός και η καθαριότητα» λέει στο tvxs ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Κομηνέας, ο οποίος χθες Τετάρτη, έστειλε επιστολή στο υπουργείο ζητώντας να μην εγκριθεί το σχέδιο.

Δεν θέλουμε να γίνουμε Μύκονος

Η ιστορία ξεκινά όταν πριν από κάποια χρόνια, ο εφοπλιστής κ. Νικόλας Παπαλιός αγόρασε μια έκταση 2 χιλιάδων στρεμμάτων στην Αστυπάλαια. «Είχαν κάνει αιτήσεις στο δασαρχείο και κατάφεραν να αποχαρακτηριστεί ένα κομμάτι που από δασικό χαρακτηρίστηκε αγροτική γη» εξηγεί ο κ. Κομηνέας. «Συστήθηκε μετά η εταιρεία ZONIRO των εφοπλιστών Παπαλιού και Λεντούδη. Το αίτημα για την επένδυση το έχει υποβάλει η ZONIRO και η ΑΓΡΕΛΙΔΗ ΑΕ φαίνεται ως ιδιοκτήτρια».

Ο δήμαρχος λέει πως στην έκταση αυτή μπορούν να χτιστούν 2 εκ. τ.μ. έκταση μεγαλύτερη από τους δύο οικισμούς του νησιού Χώρα και Λιβάδι.

«Θέλουν να διασπείρουν οικήματα. Δεν προτείνουν να φτιάξουν ένα μικρό χωριό, αλλά τον κατατεμαχισμό της γης ανά 5-8 στρέμματα όπου εκεί θα μπαίνει κατοικία. Ένα σχέδιο άσχετο με τη μορφολογία του νησιού. Είναι κάτι που έγινε στη Μύκονο και δεν θέλουμε να συμβεί στην Αστυπάλαια γιατί θα επιφέρει αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, διάλυση της ενότητας χώρου και εντέλει καταστροφή του νησιού. Δεν θα είναι ένα χωριό αλλά 250 σπίτια σκορπισμένα. Αδιανόητο! Πας στην Αυστρία να δεις διάσπαρτα σπίτια στα βουνά; Όχι. Βλέπεις χωριά. Φροντίζουν τους οικισμούς τους. Εδώ ετοιμάζουν 5άστερο στη Σχοινούσα!».

Το πολεοδομικό σχέδιο επιτρέπει αυτήν την επέμβαση;

«Είμαστε υπό εκπόνηση πολεοδομικού σχεδίου που θα ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια. Αυτό που πάει να γίνει τώρα, είναι πριν την εκπόνηση να έχει δοθεί έγκριση για την επένδυση οπότε να συμπεριληφθεί υποχρεωτικά στο πολεοδομικό σχέδιο, που περιλαμβάνει χρήσεις γης κλπ. Να καταστεί δηλαδή μέρος της μελέτης. Να είμαστε υποχρεωμένοι να συμπεριλάβουμε την επένδυση στο πολεοδομικό σχέδιο. Μια έγκριση από την κυβέρνηση θα υποχρεώσει την πολεοδομική μελέτη να συμπεριλάβει την πρόταση για το πως βλέπει στο μέλλον την ανάπτυξη του νησιού».

Τι προτείνει ο δήμος;

«Έχουμε οικισμούς που έχουν εκτεταμένα όρια. Αν κάποιος θέλει να επενδύσει να πάει εκεί σεβόμενος τη μορφολογία. Έχουμε εγκαταλελειμμένους οικισμούς που μπορούν να αναβιώσουν. Κι αν δούμε ότι κάποια στιγμή δεν υπάρχει χώρος εκεί ,ας πάμε παραέξω αλλά αναπαράγοντας το μοντέλο των οικισμών μας».

Real Estate + Golden Visa = 150.000 εκατομμύρια

Στην ερώτηση αν θεωρεί πως το σχέδιο περιλαμβάνει μεγάλα ξενοδοχεία ο δήμαρχος απαντά πως: «Δεν γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει γιατί δεν μας το δίνουν. Όμως η περιοχή αυτή δεν ενδείκνυται για τουριστική εκμετάλλευση. Δεν είναι δίπλα σε θάλασσα, είναι στο εσωτερικό του νησιού σε περιοχή πολύ βραχώδη και δεν έχει θέα. Δεν έχει έχει προϋποθέσεις να πεις ότι θα αποδώσει έσοδα ως τουριστική επένδυση.

Μπορεί όμως να αποδώσει μεγάλο κέρδος από real estate. Η γκόλντεν βίζα στα νησιά μας είναι στα 400.000 ευρώ. Αν πουλήσουν τα σπίτια θα μαζέψουν 150 εκατομμύρια».


Η λογική της αποικιοκρατίας στις επενδύσεις στην Ελλάδα

Ένα άλλο στοιχείο, δηλωτικό της απαξίωσης των τοπικών αρχών και του πληθυσμού, είναι πως για άλλη μια φορά, κανείς δεν ενημέρωσε τον δήμο για αυτήν την τόσο μεγάλη επέμβαση που προετοιμάζεται στον φυσικό του χώρο. Οι κάτοικοι αντιμετωπίζονται ως μια μειοψηφία ιθαγενών που δεν έχει λόγο μπροστά στη δύναμη του αποικιοκράτη.

«Το έμαθα το Μάρτιο από δημοσίευμα της Καθημερινής, χωρίς να μας ενημερώσει κανείς προηγουμένως» λέει ο κ. Κομηνέας.

«Ανεβήκαμε αμέσως στο υπουργείο, πήγαμε στη διεύθυνση πολεοδομίας κι εκεί επιβεβαιώσαμε ότι όντως προωθήθηκε η πρόταση. Ζητήσαμε το σχέδιο αλλά δεν μας το χορήγησαν. Μετά πήραμε απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο ότι είμαστε αντίθετοι σε τέτοιου είδους επενδύσεις τεκμηριώνοντας την απόφαση μας και καταθέσαμε την απόφαση στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ στο τέλος του Μαρτίου. Στη συνέχεια το ΚΕΣΥΠΟΘΑ συνεδρίασε αρχές Ιουλίου, εμείς μιλήσαμε με τηλεδιάσκεψη και τους εξηγήσαμε. Ζητήσαμε χορήγηση πρακτικών και να μας δοθεί η πρόταση. Δεν μας έδωσαν την πρόταση.

Και μετά ξεκίνησε το γαϊτανάκι της ανάδειξης του θέματος που δεν απασχολεί μόνο την Αστυπάλαια αλλά όλα τα νησιά. Λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη νησιωτών και δήμου. Ούτε καν γνώμη δεν προβλέπεται από το νόμο να εκφράσουμε».

Οι διαρροές και το μήνυμα

Διαρροές της κυβέρνησης στον φιλοκυβερνητικό τύπο λένε πως «το επενδυτικό σχέδιο δεν θα έχει την έγκριση της κυβέρνησης». Ίσως να λειτούργησε η πίεση των αντιδράσεων όπως κρίνει ο δήμαρχος, ο οποίος δεν αρκείται σε διαρροές, περιμένει έργα.

«Στείλαμε επιστολή και υφυπουργό κ. Ταγαρά που είναι υπεύθυνος για την έγκριση. Αν το εγκρίνει θα πάμε στο ΣτΕ και θα ακολουθήσουν κι άλλες ενέργειες».

Έχει μαζί του την πλειοψηφία του νησιού και την κοινή γνώμη στη χώρα. Μιας -όχι ακόμα τόσο δυναμικής πλειοψηφίας- που αντιδρά και ενίοτε γεννά και κινήματα όπως το «κίνημα για ελεύθερες παραλίες» που ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Αν ακολουθήσουν κι άλλοι δήμοι το παράδειγμα, μπορεί και κάτι να διασώσουμε από τον παράδεισό μας.




Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More