Σάββατο, Ιουνίου 29, 2024

Δεν έχει πλοίο για σε...


 

Πάνω από 100 νησιά στην Ελλάδα κατοικούνται και τουλάχιστον τα μισά είναι δημοφιλείς καλοκαιρινοί προορισμοί για εκατοντάδες χιλιάδες ντόπιους και ξένους τουρίστες. Αν υπάρχει ένας ορισμός για τη «νησιωτικότητα» και τη «νησιωτική χώρα» στην Ευρώπη, αυτός είναι «Ελλάδα». 

Αυτή η γεωγραφική ιδιομορφία της χώρας θεωρείται η βάση ενός δεύτερου μοναδικού χαρακτηριστικού της, της μακρόχρονης ναυτοσύνης ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού της· κι αυτή με τη σειρά της είναι ο καμβάς του ελληνικού εφοπλιστικού «έπους», που κυριαρχεί στους ωκεανούς του πλανήτη. 

Το Αιγαίο και τα άλλα ελληνικά αρχιπελάγη είναι ένα απειροελάχιστο μέρος της παγκόσμιας θαλάσσιας επικράτειας του ελληνικού (ή με έδρα την Ελλάδα) εφοπλισμού. Κι όμως, σε αυτό το μικρό υδάτινο οικόπεδο ασκείται εδώ και χρόνια συστηματική, ληστρική εκμετάλλευση. Οι μαγικές λέξεις του φαινομένου είναι το ακτοπλοϊκό καρτέλ και το μονοπώλιο.

Δύο μόλις εταιρείες ελέγχουν τα δρομολόγια από τον Πειραιά και τα άλλα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας προς τα νησιά. Και μόλις μία ελέγχει τα δρομολόγια ανάμεσα στα δεκάδες νησιά της χώρας, που το καλοκαίρι των διακοπών απογειώνεται η ζήτησή τους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υποτιθέμενης απελευθέρωσης της ακτοπλοϊκής αγοράς που, αντί να φέρει περισσότερους παίκτες στον ανταγωνισμό, έδιωξε κι όσους είχαν απομείνει.

Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι να απορεί κανείς που οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται ερήμην των επιβατών και της εισοδηματικής ικανότητάς τους, αλλά ερήμην και των κρατικών αρχών που απλώς παρατηρούν τα πλοία να περνούν και τους ναύλους να απογειώνονται.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που ελέγχουν τα δρομολόγια προς τα νησιά, αλλά και ανάμεσα στα νησιά, παρά το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος τους περιορίστηκε φέτος μετά μια διετία μεγάλης αύξησης, δρομολόγησαν πάλι ανατιμήσεις, προσβλέποντας στον ξένο τουρισμό, που αναμένεται σε νέα επίπεδα-ρεκόρ. Αυτό το λες και αρπαχτή, αλλά ουδεμία έκπληξη.

Αλλά την ίδια στιγμή για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που ονειρεύονται λίγες μέρες νησιωτικό παράδεισο το κόστος είναι απαγορευτικό. Πώς να διαθέσεις έναν πλήρη μισθό μόνο για το πήγαινε-έλα σε ένα νησί των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, του Βόρειου Αιγαίου;

Πρακτικά, δεν έχει πλοίο για σε... Στην κατ’ εξοχήν νησιωτική χώρα της Ευρώπης ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της είναι αποκλεισμένο από τα νησιά της.


efsyn.gr


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More