Πέμπτη, Ιουνίου 20, 2024

Τουρισμός: Δυναμική κινητοποίηση απέναντι στο νομοσχέδιο Κεφαλογιάννη που βαφτίζει απλούς συνοδούς ως… «ξεναγούς»


 

Στους δρόμους και οι ξεναγοί απέναντι στην διάλυση του επαγγέλματός τους που πραγματοποιεί το νέο νομοσχέδιο της Όλγας Κεφαλογιάννη. Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησε σήμερα στη 13:00 μπροστά από το Μουσείο της Ακρόπολης η Πανελληνία Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ). Ξεναγοί όλων των ηλικιών ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω στην κατάργηση του νόμου 710/1977 που επιχειρεί με αόριστες διατάξεις να καταργήσει η Υπουργός Τουρισμού. Αξίζει να τονιστεί ότι στις παγκόσμιες αξιολογήσεις από τους πελάτες των τουριστικών πρακτορείων και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξεναγών κατατάσσει την ποιότητα των ξεναγήσεων στην πρώτη θέση παγκοσμίως. 

Αντίστοιχες δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας έλαβαν χώρα στην Θεσσαλονίκη (έξω από το Μνημείο του Λευκού Πύργου) και τη Σαντορίνη (έξω από τον Αρχαιολογικό Χώρο του Ακρωτηρίου), ενώ σε Συνέντευξη Τύπου προχώρησαν οι ξεναγοί στην Κρήτη.

Ξεναγοί του Google search με σφραγίδα Κεφαλογιάννη

Επί της ουσίας η Όλγα Κεφαλογιάννη επιχειρεί να βαφτίσει τον εκατόστε οδηγό-συνοδό ενός τουριστικού group ως “ξεναγό” εξοβελίζοντας τους διπλωματούχους ξεναγούς που πρεσβεύουν τον ελληνικό Πολιτισμό και υποδέχονται τους επισκέπτες της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτόν πετάει στον κάλαθο των αχρήστων 2 έτη σπουδών, την παρακολούθηση μαθημάτων και τα αμέτρητα χιλιόμετρα που κάνουν οι Έλληνες ξεναγοί.

“Το Υπουργείο Τουρισμού ζητάει να περιοριστούμε σε περίκλειστα μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Γιατί να περιοριστούμε σε έναν κλειστό χώρο;” δήλωσε μεταξύ άλλων στο documentonews.gr, η Κωνσταντίνα Δρίβα, διπλωματούχος ξεναγός και μέλος του ΔΣ της ΠΟΞΕΝ.

“Οι πόρτες είναι κλειστές από την Υπουργό και στην πρώτη θητεία που κατήργησε την ποινική δίωξη των παράνομων ξεναγών και τώρα στην δεύτερη θητεία δεν δέχεται να μας δεχτεί. Μας εστάλη ένα email τον Απρίλιο για να καταθέσουμε προτάσεις για τον “εκσυγχρονισμό” του επαγγέλματος και τώρα εντός 6 ημερών μας προτείνει την κατάργηση του επαγγέλματός μας” δήλωσε στο documentonews.gr η Τζέμμα Οικονομοπούλου, Αντιπρόεδρος της ΠΟΞΕΝ.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο θα παραμείνει στην δημόσια διαβούλευση έως την Τρίτη 25 Ιουνίου. Διόλου τυχαία η περίοδος που κατατέθηκε αφού είναι μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου όπου οι ξεναγοί εργάζονται. Το ίδιο μοτίβο έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε αλλά ζητήματα όταν καταθέτει νόμους προς διαβούλευση ή ψήφιση (πχ τα νομοσχέδια που αφορούν τους φοιτητές και τα ΑΕΙ κατατίθενται σε περιόδους εξετάσεων ή καλοκαιριού). Άγνωστο παραμένει το αν θα κατατεθεί προς ψήφιση πριν το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι ή μετά το ανοίγμα των εργασιών της.


Και δεν πρόκειται μόνο για Έλληνες ξεναγούς, αλλά και ανθρώπους που αγαπούν την χώρα μας και έχουν επιλέξει να ασκήσουν το λειτούργημα του ξεναγού στην Ελλάδα. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Σίλβια Μπετινέλι, ξεναγός με καταγωγή από την Ιταλία. Δείχνοντας την γαλάζια ταυτότητα ξεναγού με το όνομά της δηλώνει στο documentonews.gr: “Δουλεύω εδώ στην Ελλάδα ως ξεναγός με την άδεια ξεναγού που πήρα νόμιμα και όχι ως δήθεν συνοδός. Έχω κάνει διδακτορικό στην Αρχαία Ιστορία, έχω σπουδάσει και έχω ακολουθήσει όλους τους κανόνες για να γίνω ξεναγός. Δεν έψαξα κανένα shortcut για να μπορέσω να δουλέψω κάπου που δεν είχα ιδέα. Ήθελα να είμαι και είμαι νόμιμη και σωστή απέναντι και στους Έλληνες συναδέλφους μου, τους επαγγελματίες του τουρισμού και τους επισκέπτες. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να εμφανιστεί και να κάνει έτσι απλά μια ξενάγηση. Υπάρχουν κανόνες και σπουδές για αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να τους τηρούμε. Θέλει χρόνο και κόπο”.

Ανεξάρτητα της τουριστικής σεζόν θα υπάρξει σίγουρη συνέχεια των κινητοποιήσεων από τους ξεναγούς με την ΠΟΞΕΝ να προετοιμάζει τα επόμενα βήμα της απέναντι στην άλωση του κλάδου και της υποτίμησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.


Βαγγέλης Βαλαβάνης

Διαβάστε επίσης από το documentonews.gr: => ΕΔΩ


Aπόστολος Λύτρας: Στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών – Αντιμέτωπος με προφυλάκιση

Σκάνδαλο μεγατόνων: Σε ρόλο εισαγγελέα η… ΤτΕ – Νέα ασπίδα προστασίας στους τραπεζίτες των «θαλασσοδανείων»

Ανεβάζει τα αντιπολιτευτικά ντεσιμπέλ ο ΣΥΡΙΖΑ – Στήνει στον τοίχο τη ΝΔ με αλλεπάλληλες φιλολαϊκές προτάσεις νόμου

Χάρης Δούκας: Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα – Εχει αποφασίσει να έχει ηγετικό ρόλο σε ΠΑΣΟΚ και Κεντροαριστερά

Τέλος το προκλητικό ακαταδίωκτο των τραπεζιτών – Πώς η κυβέρνηση το επαναφέρει βάζοντας σε ρόλο Εισαγγελέα την ΤτΕ

Ολες οι «φυλές» του ΠΑΣΟΚ ζητούν εκλογές για νέα ηγεσία – Το «δρομολόγιο» προς τις κάλπες στα χέρια Ανδρουλάκη

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More