Παρασκευή, Ιουνίου 14, 2024

Τουρισμός: Δεν ξοδεύουν όπως παλιά οι τουρίστες...



Ρεκόρ αφίξεων, αλλά και… μειωμένα τα έσοδα τον Ιούνιο - 

Σε χαμηλές πτήσεις κινείται η αγοραστική δύναμη των τουριστών τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους παράγοντες του κλάδου, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία από τις αφίξεις επισκεπτών στη χώρα μας, τους πρώτους μήνες του έτους στέλνουν άκρως θετικά μηνύματα πως το 2024 μπορεί να αποτελέσει μία νέα χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. 

Συγκεκριμένα τονίζουν ότι οι τουρίστες έχουν μειωμένη αγοραστική δύναμη και κινούνται κυρίως πίσω από οργανωμένα πακέτα που τους διασφαλίζουν την οικονομική δυνατότητα, ώστε να ελέγχουν το κόστος.

«Οι τουρίστες δεν έχουν την δυνατότητα που είχαν άλλες χρονιές να ξοδέψουν κάπως περισσότερα χρήματα, επισημαίνει ο τουριστικός πράκτορας της εταιρείας synthesis travel Τάσος Ζούλας. «Η ποιότητα του τουρισμού είναι η ίδια αλλά δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα από μέρους των πελατών να ξοδέψουν περισσότερα». 

Παράλληλα εκπρόσωποι ιδιοκτητών μαγαζιών εστίασης και εμπορίου μιλούν για ένα άσχημο ξεκίνημα, με την προσδοκία ωστόσο οι επόμενοι μήνες μέχρι τη λήξη της τουριστικής χρόνιας να είναι πιο ευνοϊκοί και κερδοφόροι.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχει μια σειρά παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την κατάσταση αυτή, ενώ σημαντικός παράγοντας τουλάχιστον για το πρώτο μισό του Ιουνίου αποτελούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Το κόστος αεροπορικών εισιτηρίων, η ύφεση στη Γερμανία και η γενικότερη πορεία επιτοκίων και πληθωρισμού σε μεγάλες για την Ελλάδα αγορές αποτυπώνεται στο χαμηλό ρυθμό κρατήσεων που παρατηρείται ακόμη και σε πολύ δημοφιλείς προορισμούς. Όπως αναφέρουν παράγοντες του τουρισμού στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ, φέτος αν και ξεκίνησαν δυναμικά οι κρατήσεις στους πρώτους μήνες του χρόνου, τώρα παρατηρείται (με εξαίρεση κάποια εμβληματικά καταλύματα) ένα «σχετικό κράτημα».

Γεγονός άλλωστε είναι ότι τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες «πηγές» τουριστικών αφίξεων στη χώρα μας, και συγκεκριμένα οι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία εμφανίζουν μείωση θέσεων κατά 14,9%, 8,1%, 2,2% και 1,2% αντίστοιχα.

Ένας ακόμη λόγος για τη συγκρατημένη τουριστική κίνηση από την Ευρώπη τον Ιούνιο είναι και το αυξανόμενο κόστος ταξιδιού λόγω του πληθωρισμού, του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία αλλά και οι ανησυχίες για ακραίες καιρικές συνθήκες. Την ίδια ώρα το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μακροοικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα που επηρεάζουν την τουριστική αγορά.

Ωστόσο μετά τα μέσα του Ιούνη, όποτε αρχίζουν οι αφίξεις των πακέτων που έχουν κλεισθεί μέσω tour operators, η εικόνα είναι περισσότερο… προδιαγεγραμμένη και ξεφεύγει από τα αχαρτογράφητα νερά που σε κάποιες περιπτώσεις βρίσκεται σήμερα.

Σύμφωνα πάντως με τα δεδομένα το «ταμείο» για το πως θα κινηθεί συνολικά η τουριστική κίνηση αυτό το καλοκαίρι, τόσο από πλευράς προ-κρατήσεων όσο και από πλευράς αεροπορικών θέσεων για τις περισσότερες περιοχές της χώρας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, εκτός απρόσμενου αρνητικού απροόπτου, οι 31 εκατομμύρια αφίξεις και τα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα του 2019 θα ξεπεραστούν φέτος.


photo αρχείου @Eurokinissi

Πηγή: topontiki.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More