Δευτέρα, Μαΐου 27, 2024

Γιώργος Χότζογλου / Πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαλύει το ελληνικό τουριστικό προϊόν


 

Η εγκατάλειψη όσων δουλεύουν σεζόν αύξησε σε 80.000 τις κενές θέσεις - Πανάκριβα ξενοδοχεία χωρίς καμαριέρες - Εστιατόρια με 1 σερβιτόρο ανά 55 πελάτες - 

Η μεθοδική στοχοποίηση των Ελλήνων εργαζόμενων στον εποχικό τουρισμό, με την διατήρηση των μνημονιακών περικοπών στο επίδομα ανεργίας και άλλων προνοιακών επιδομάτων, συνεχίζει να απογυμνώνει τα ξενοδοχεία και την εστίαση από έμπειρο προσωπικό, όπως περιέγραψε αναλυτικά στον 105,5 Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Επισιτιστμό και Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου.

«Τα στοιχεία που έδωσαν οι εργοδοτικοί φορείς (ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) τα κενά στον τουρισμό και την εστίαση ξεπερνούν τις 80.000», είπε ο κ. Χότζογλου.

Στα ξενοδοχεία, τόνισε, «πουλάμε 30% πιο ακριβά από πέρυσι, η μέση τιμή δίκλινου δωματίου στην Ελλάδα Ιούλιο-Αύγουστο σε 5άστερο all-inscusive θα φτάσει τα 420 ευρώ την ημέρα. Σε αυτούς τους πελάτες βάζουμε ταμπελάκια στα δωμάτια ότι καμαριέρα θα περνάει κάθε δεύτερη ημέρα. Δηλαδή, τους παίρνουμε 420 ευρώ και τους λέμε θα σκουπίζεσαι με τις ίδιες πετσέτες, θα κοιμάσαι στα ίδια σεντόνια. Συγγνώμη, αυτό δεν είναι παροχή υπηρεσιών ανάλογη με τα χρήματα που δαπανά ο επισκέπτης».

Αντίστοιχα, στην εστίαση, τα μεγέθη δείχνουν ότι «οι σερβιτόροι αντιστοιχούν ένας ανά 55 άτομα, το είδαμε το Πάσχα».

«Όλοι γνωρίζουμε πώς φτάσαμε εδώ. Το κύμα φυγής, των παραιτήσεων εργαζόμενων μετά την επανεκκίνηση του κλάδου μετά την πανδημία συνεχίζεται. Και θα συνεχιστεί μέχρι να καταλάβει η Πολιτεία ότι δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν για δουλειά 5 μήνες, γιατί αυτή είναι η σεζόν στην Ελλάδα. Όσο και να θέλουν να λένε ότι έχει επιμηκυνθεί, βγήκαν τα επίσημα στοιχεία από το ΣΕΤΕ και είπαν ότι η σεζόν ήταν 5,6 μήνες και πήγε 5,7. Σαφέστατα, έχουμε τουρίστες π.χ. Νοέμβριο-Δεκέμβριο, αλλά στα μεγάλα αστικά κέντρα και στα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, όχι στους εποχικούς», όπως τόνισε. 

«Όσο δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι πρέπει τους "νεκρούς μήνες" το ταμείο ανεργίας να επεκταθεί, ή μάλλον να επανέλθει στα προ μνημονίων επίπεδα, θα έχουμε αυτά τα φαινόμενα. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ένας "σεζονίστας" να πάει να δουλεύει 7 ημέρες την εβδομάδα 14 ώρες την ημέρα και οι καθαρές ετήσιες απολαβές του μαζί με το επίδομα ανεργίας να ξεκινούν από τα 7.100 ευρώ και να φτάνουν ως 9.000 ευρώ».

avgi.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More