Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024

Ρόδος: Παρέμβαση εισαγγελέα και δήμου για έρευνα για τα δεκάδες νεκρά ελάφια στο Δημοτικό Ελαφοκομείο


 

Την παρέμβαση της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών προκάλεσαν οι σοκαριστικές εικόνες από το Δημοτικό Ελαφοκομείο Ρόδου, με τα δεκάδες νεκρά ελάφια και οι καταγγελίες για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των ζώων.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Αιμιλία Σοφία Μέρη παρήγγειλε στο αστυνομικό τμήμα, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της κακοποίησης ζώου και της παραβάσεως καθήκοντος. Η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου έδωσε συγκεκριμένα έγγραφη παραγγελία στο αστυνομικό τμήμα, που διενεργούσε ήδη από την Κυριακή προκαταρκτική εξέταση με προφορική παραγγελία.

Ζητήθηκε ειδικότερα στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης να ληφθούν καταθέσεις από επιτελείς της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, από μέλη της Φιλοζωικής Ρόδου και να προσκομιστούν σε έγχρωμα αντίγραφα φωτογραφίες από τα νεκρά ζώα και τις συνθήκες διαβίωσης των όσων διαβιούσαν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Σχετικά θα καταθέσει και αστυνομικός του ΑΤ Ρόδου που μετέβη στο σημείο και είδε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί. 

Σύμφωνα με τον Alpha στο Ροδίνι φιλοζωική κατήγγειλε το μαζικό θάνατο ελαφιών, ενώ με τα έως τώρα στοιχεία η έρευνα των Αρχών κινείται σε δύο κατευθύνσεις

Αρχικά αναζητούνται τα αίτια του θανάτου των ζώων και συγκεκριμένα αν υπήρξε βασανισμός ή πχ αν πέθαναν από ασιτία και παραμέληση.

Σε δεύτερο επίπεδο αναζητούν τον υπεύθυνο του χώρου αυτού καθώς πρόκειται για προστατευμένο χώρο όπως αναφέρουν οι φιλοζωικές.

Έντονες αντιδράσεις και αλγεινή εντύπωση στην κοινή γνώμη, προκάλεσαν οι εικόνες με τα νεκρά ελαφάκια στο πάρκο του Ροδινιού, που είδαν το «φως» της δημοσιότητας το τελευταίο διήμερο στα μέσα κοινωνικής Δικτύωσης.

Φιλοζωϊκές οργανώσεις, ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας, δήμος Ρόδου και Εισαγγελία Πρωτοδικών, προχώρησαν με αστραπιαία ταχύτητα στις δέουσες ενέργειες, ούτως ώστε να απαντηθούν άμεσα και με σαφήνεια, όλα τα σχετικά ερωτήματα που προκύπτουν και βέβαια να αποδοθούν ευθύνες, αν τέτοιες προκύπτουν σε βάρος υπευθύνων.

Σημειώνεται πως χθες το πρωί, η πρόεδρος της Φιλοζωικής κα Γιούλα Διμέλη κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, μαζί με φωτογραφίες νεκρών ελαφιών που έχουν αναρτηθεί από εθελοντές. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αναφορά της Φιλοζωικής, οι φωτογραφίες «απεικονίζουν πολλά νεκρά ελάφια σε χώρο, ο οποίος υποτίθεται ότι φροντίζεται». Επίσης, τονίζεται ότι «η εξόντωση των ζώων λόγω ασιτίας και έλλειψης νερού είναι προφανής» και ζητείται να γίνουν οι νόμιμες ενέργειες για το θέμα.

Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα με φωτογραφικό υλικό ο συμπολίτης μας, κος Νίκος Γουδής, αναφέροντας τα εξής: «Αυτό το αποτρόπαιο θέαμα συμβαίνει τώρα (ανάρτηση 18.03.2024) στο Ροδίνι. Πίσω από το πάρκο υπάρχει ένας χώρος περιφραγμένος με πλέγμα. Μέσα έχει δεκάδες νεκρά ελάφια και κάποια ζωντανά που κάθονται ετοιμοθάνατα δίπλα σε κουφάρια από νεκρά ελαφια...

Είναι εγκαταλειμμένα χωρίς νερό και φαγητό σίγουρα εδώ και καιρό.. Οποίος μπορεί να βοηθήσει, χρειάζονται άμεσα νερό και φαγητό μήπως γλιτώσουν τα ζωντανά... Γνωρίζει κάποιος τι είναι αυτός ο χώρος... Ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό...»

Αντιδήμαρχος Θωμάς Κώστας: «Για το Δημοτικό Ελαφοκομείο θα αποδοθούν ευθύνες όπου αντιστοιχούν»

Αναφορικά με το θέμα, ο δήμος Ρόδου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Άμεσες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η δημοτική αρχή Ρόδου έπειτα από τις σοκαριστικές εικόνες που ήρθαν στο “φως” της δημοσιότητας μέσα από το Δημοτικό Ελαφοκομείο Ρόδου.

Ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την κατάσταση, έδωσε εντολή για την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου. Στο πλαίσιο αυτό ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Ανάπτυξης Θωμάς Κώστας και οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Αστικής Ανάπτυξης Γιάννης Μητσού και Μέριμνας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Μιχάλης Θωμάτος, μετέβησαν το πρωί της Τρίτης 19 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Ελαφοκομείου. 


Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Κώστας, παρήγγειλε ΕΔΕ και ζήτησε άμεση διερεύνηση για να αποδοθούν ευθύνες, όπου αντιστοιχούν, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Δημοτικό Ελαφοκομείο Ρόδου.

Παράλληλα, με προσωπική παρέμβαση τού δημάρχου Ρόδου ξεκινούν άμεσες εργασίες καθαρισμού και εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου του Δημοτικού Ελαφοκομείου, με πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ελαφιών και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Έπειτα από την αυτοψία του αντιδημάρχου Θωμά Κώστα και με βάση τις εκτιμήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, προκύπτει, ότι η ντροπιαστική κατάσταση που επικρατεί στο Ελαφοκομείο είναι αποτέλεσμα εγκατάλειψης πολλών μηνών, ενώ στο πλαίσιο ανάληψης των καθηκόντων του δεν έγινε καμία ενημέρωση για τις συνθήκες διαβίωσης των ελαφιών.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ζήτησε εγγράφως πλήρη αναφορά από την υπεύθυνη κτηνίατρο του Ελαφοκομείου για τη λειτουργία του αλλά και τις προτάσεις της για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ μετά από την αυτοψία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, δόθηκε εντολή για τον ενταφιασμό όλων των νεκρών ζώων προκειμένου να προστατευθούν τα ζώντα ελάφια αλλά και η Δημόσια Υγεία.

Διαπιστώθηκε επάρκεια νερού και φαγητού, ωστόσο γίνεται διερεύνηση για να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τα ελάφια, τα οποία είναι όλα αρσενικά.

«Η κατάσταση στο Ελαφοκομείο της Ρόδου δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν, γι΄αυτό και ως δημοτική αρχή ενεργήσαμε άμεσα για τη διευθέτηση των προβλημάτων λειτουργίας με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ελαφιών και την αξιοποίηση του χώρου του Ελαφοκομείου.

Οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε είναι πως τα ελάφια δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης, αυτό όμως δεν απαλλάσσει κανέναν από τις ευθύνες για την ντροπιαστική κατάσταση του Ελαφοκομείου που είναι απόρροια εγκατάλειψης και αδιαφορίας πολλών μηνών, ακόμα και ετών», δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Κώστας μετά από την αυτοψία στο Δημοτικό Ελαφοκομείο».

Αντιδήμαρχος Γιώργος Πάττας: «Για τα αίτια γίνεται εισαγγελική έρευνα»

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Επικοινωνίας και Διοικητικών Υπηρεσιών Γιώργος Πάττας σε δηλώσεις που έκανε χτες για το θέμα ανέφερε τα εξής: «Οι πληροφορίες που έχω ως αντιδήμαρχος Επικοινωνίας είναι ότι έγινε μία καταγγελία σχετικά με το Ελαφοκομείο που βρίσκεται στο Ροδίνι, μία δομή του δήμου που δημιουργήθηκε για την προστασία των ελαφιών.

Αν δεν κάνω λάθος ιδρύθηκε το 1998 όταν απειλούνταν το ελάφι της Ρόδου με εξαφάνιση και δημιουργήθηκε γι΄αυτό τον σκοπό, να συντελέσει στο να διατηρηθεί το ελάφι και να γίνουν προσπάθειες για να αυξηθεί ο αριθμός του πληθυσμού που υπάρχει πάνω στο νησί μας.

Είδαμε κι εμείς τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο. Οι εικόνες αυτές δεν είναι ευχάριστες, ειδικά για το σύμβολο του νησιού της Ρόδου. Σήμερα, συνάδελφοι αντιδήμαρχοι βρέθηκαν στον χώρο για αυτοψία, και συγκεκριμένα πήγαν εκεί οι κ.κ. Κώστας, Μητσού και Θωμάτος ενώ απ’ όσο γνωρίζω έκαναν αυτοψία και αρμόδιοι από τη Δασική Υπηρεσία στη δομή, για να υπάρχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για το τι ακριβώς έγινε και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει, ποιος έφταιγε, ποιος δεν μερίμνησε για την ταφή των ζώων όπως έπρεπε κ.λπ..

Απ’ όσο γνωρίζω όλα τα ελάφια ήταν αρσενικά και απ’ ό,τι λένε οι ειδικοί, ίσως αυτό να είναι από την περίοδο της αναπαραγωγής, κατά την οποία τα αρσενικά συγκρούονται για το ποιο θα επικρατήσει και θα είναι κυρίαρχο την εποχή του ζευγαρώματος. Μάλιστα, φτάνουν πολλές φορές σε χτυπήματα μέχρι θανάτου… το λέω βέβαια με κάθε επιφύλαξη, αλλά δεν μερίμνησαν αυτοί που έπρεπε ώστε να ταφούν και να μην μείνουν σε κοινή θέα στο Ελαφοκομείο. Για τα αίτια γίνεται εισαγγελική έρευνα, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει».

(Με πληροφορίες από documentonews.gr και Ροδιακή)




Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More