Τετάρτη, Αυγούστου 30, 2023

Έναρξη εκστρατείας από τα Χανιά, με υποσχέσεις για άμεση δημοκρατία και σύγχρονη Αριστερά - Η συνέντευξη στο KONTRA News


 

Υποσχέθηκε να τα λέει όλα «ντρέτα» • Επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «μπορούμε να είμαστε καλύτεροι από αυτό που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή» • Τάχθηκε υπέρ της «άμεσης δημοκρατίας» στο κόμμα • Υπερασπίστηκε τον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού - 


Τις θέσεις του εν όψει της εκλογικής διαδικασίας για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξέθεσε από τα Χανιά ο Στέφανος Κασσελάκης, το πέμπτο μέλος του κόμματος που ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης την υποψηφιότητά του για την ηγεσία. 

Στη συνέντευξή του, στη συνέχεια στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA News, μίλησε για το όραμά του που το χαρακτήρισε «ελληνικό όνειρο», περιγράφοντας τις θέσεις του για τη λειτουργία του Δημοσίου, την υγεία, την ακρίβεια, αλλά και τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με όρους άμεσης δημοκρατίας. Ωστόσο, σε πολλά θέματα επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε άλλο χρόνο, καθώς όπως είπε «δεν τα γνωρίζει όλα» και πως «υπάρχει γνώση εκεί έξω», την οποία είναι έτοιμος να αξιοποιήσει. 

Η πρώτη δημόσια παρουσία

Έχοντας ως τόπο καταγωγής τα Χανιά, ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, επέλεξε τους τάφους των Βενιζέλων για την πρώτη δημόσια συνάντησή του με πολίτες, στους οποίους ανέλυσε τις προτάσεις του για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά του μέλλοντος. 

Εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία της χώρας, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «μπορούμε να είμαστε καλύτεροι από αυτό που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή» και κάλεσε τους πολίτες να τον στηρίξουν λέγοντας: «Εμείς είμαστε εδώ, και με τη δύναμή σας, αν μου την δώσετε, θα τα λέω τα πράγματα ντρέτα, αυτό και μόνο αυτό». 

Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε επίσης ότι ήταν απρόσμενη γι' αυτόν η υποδοχή των πολιτών, και πως αισθάνεται «ειλικρινά ταπεινοφροσύνη. Είμαι πολύ συγκινημένος ειδικά εδώ, στις ρίζες μου, εδώ που ερχόμουν κάθε καλοκαίρι», ενώ αναφέρθηκε στους παππούδες του, λέγοντας: «Αισθάνομαι τη μνήμη τους πολύ βαθιά μέσα μου». 

Η συνέντευξη στο KONTRA News

Παρουσία κοινού, στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA News, όπου είπε ότι επέστρεψε στην Ελλάδα, γιατί είναι «κουζουλός» και για να πολιτευτεί, λέγοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από κοινωνική και πολιτική ανασυγκρότηση και πως έρχεται από την επιθυμία του να προσφέρει στη χώρα του. 

Περιέγραψε το «ελληνικό όνειρο» ως κάτι καλύτερο από το «αμερικανικό όνειρο», εξηγώντας ότι είναι κάτι που ταιριάζει στις ελληνικές αξίες και πως από τις επαφές που έχει με τους πολίτες εμπλουτίζει τις ρηξικέλευθες ιδέες για αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. 

Σε ερώτηση για την πολυφωνία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και γιατί δεν προχώρησε στη δημιουργία νέου κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ καλά στελέχη και τον ίδιο τον ενδιαφέρει μια Αριστερά που θα δίνει τη δυνατότητα της ισότητας και της σύνδεσης με την κοινωνία. Είπε ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει, είναι η δημοκρατική διαδικασία μέσα στο κόμμα, μιλώντας για συνθήκες άμεσης δημοκρατίας. 

Μίλησε για λογοδοσία της ηγεσίας, σημειώνοντας ότι ως πρόεδρος θέλει να ελέγχεται και οι αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες. 

Όσον αφορά την επιλογή του να εργαστεί εθελοντικά για τον Τζο Μπάιντεν, είπε ότι προτείνει πράγματα «αριστερά» και πως το νομοθετικό του έργο είναι πολύ σημαντικό. 

Είπε ότι είχε κοινωνική δράση, αρθρογραφώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», ενώ βοηθούσε παιδιά από την Ελλάδα να βρουν θέσεις εργασίας, γράφοντας βιογραφικά. 

Αναγνώρισε ότι δεν έχει κομματική προϋπηρεσία, αλλά είπε ότι σέβεται την κομματική διαδικασία, αναφέροντας ότι θέλει μια σύγχρονη Αριστερά που θα μπορεί να κερδίζει. 

Είπε ότι δεν θέλει να αλλάξει τον όρο Αριστερά, αλλά θέλει να δώσει θετικό πρόσημο στον όρο και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ο όρος «κέντρο». 

Κατήγγειλε τη σπατάλη στο κράτος, πράγμα που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώντας μπορεί να την πολεμήσει. Μίλησε για δίκαιη φορολογική πολιτική, επιστολική ψήφο, για Δημόσιο που δεν δουλεύει, για το σύστημα υγείας που δεν δουλεύει, λέγοντας ότι η σύγχρονη Αριστερά μπορεί να κάνει το Δημόσιο να δουλέψει και να λειτουργήσει. 

Όπως είπε η Δεξιά δεν λέει στους πολίτες πώς να αλλάξουν τη ζωή τους και πως η Αριστερά μπορεί να το κάνει αυτό. 

Μίλησε για μια «περήφανη αντεπίθεση» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κοινωνία. 

Όσον αφορά τα μεγαλύτερα προβλήματα των Ελλήνων, είπε ότι είναι η υγεία, καθώς όποιος δεν έχει λεφτά δεν μπορεί να έχει υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, είπε ότι ως πρωθυπουργός θα δώσει αξιοπρέπεια στους στρατιώτες, που δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά. 

Σε ερώτηση για την ακρίβεια και τα εργασιακά δικαιώματα, είπε ότι υπάρχει λύση, την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Είπε ότι πρέπει να τελειώσει το ολιγοπώλιο στην ηλεκτρική ενέργεια και πως δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μιλάει για ελεύθερη αγορά. 

Για τον Κ. Μητσοτάκη

Όταν ρωτήθηκε για άρθρο στο οποίο είχε γράψει ότι τρέφει σεβασμό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι όταν κατέβαινε απέναντι στον Άδ. Γεωργιάδη, τον στήριξε. Ωστόσο, είπε, από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, δεν έχει καταφέρει τίποτα, δεν έχει στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα, δεν έχει διοικήσει όπως έπρεπε να έχει διοικήσει. Και τόνισε ότι το γεγονός ότι γνώρισε τον Κ. Μητσοτάκη και επέλεξε τον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι «κάτι σημαίνει». 

Απέτυχε πάντως να απαντήσει σε ερώτηση που αναφερόταν σε άλλο άρθρο του, όπου παραλλήλιζε τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Εκκλησία και ΜΜΕ

Υπερασπίστηκε τη θέση για τον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, λέγοντας ότι είναι αδιανόητο να πληρώνονται από το ελληνικό κράτος οι ιερείς, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ανεξάρτητο από τον σεβασμό προς τη θρησκεία. Δήλωσε ότι ο ίδιος αισθάνεται χριστιανός. 

Όσον αφορά τη φορολογία του μεγάλου πλούτου, είπε ότι στα δημόσια αγαθά πρέπει να υπάρχει το δημόσιο σε μεγάλο ποσοστό, να είναι ισχυρός ο δημόσιος πυλώνας στην ενέργεια, το νερό κ.λπ. 

Όταν ρωτήθηκε για την κρατική ενίσχυση προς τα μέσα ενημέρωσης, είπε ότι κράτος δεν θα πρέπει να έχει καμία μη επαγγελματική ανάμιξη και πως τα κανάλια πρέπει να λειτουργούν με κανόνες αγοράς και η οικονομική στήριξη να αφορά τα κρατικά ΜΜΕ. 

Πιέσεις προς την Τουρκία

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο, είπε ότι αυτά τα θέματα είναι λεπτά, ότι δεν μπορεί να υπάρξουν υποχωρήσεις και πως θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Είπε ότι δεν μπορεί να δεχθεί τον όρο των «γκρίζων ζωνών» και είπε ότι «τον εκνευρίζει να μην μπορεί η Ελλάδα να αυξήσει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ.». 

Για την ομοφυλοφιλία

Όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός του θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο, είπε ότι ζούμε στον 21ο αιώνα, και πως αυτό που έχει σημασία είναι οι άνθρωποι να γίνονται σεβαστοί ανεξάρτητα από τη σεξουαλική επιλογή τους. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της τεκνοθεσίας και του δικαιώματος κάθε ανθρώπου να αποκτήσει παιδιά και πως για τον ίδιο αυτό θα ήταν όνειρο. 

=> www.efsyn.gr



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More