Τρίτη, Μαΐου 30, 2023

Χρύσα Καραγιάννη: «Ηταν μια δύσκολη μάχη…»


Στους λόγους για τους οποίους κατέρρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόσο πανελλαδικά όσο και στα Δωδεκάνησα, αναφέρεται σε συνέντευξή της στη ‘δημοκρατική’ η υποψήφια βουλευτής, κα Χρύσα Καραγιάννη. 

Όπως αναφέρει η πρωτοεμφανιζόμενη στα κοινά με αφορμή και την εκλογή της: «Ο στόχος μου είναι ένας. Να συνεχίσω να εκφράζω την φωνή όσων ψήφισαν εμένα και τους άξιους συνυποψήφιούς μου, αλλά και αυτών που πιστεύουν σε ένα κράτος δικαίου, αυτών που οραματίζονται τη βελτίωση της καθημερινότητας των νησιωτών…».

• Ο πρώτος γύρος των εκλογών, βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βαριά λαβωμένο και με τεράστιες απώλειες. Σε τι οφείλεται αυτή η ήττα κατά την άποψή σας;

Πολλοί είναι οι λόγοι που έχουν συμβάλει στο κακό ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής. Ο βασικότερος είναι ότι η υπεράσπιση του συστήματος της απλής αναλογικής, οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ σε αδιέξοδο. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αυτό το εκλογικό σύστημα, με το οποίο προκύπτουν οι περισσότερες από τις 26 κυβερνήσεις συνεργασίας της Ε.Ε., εκτός της Ελλάδας και τριών άλλων κρατών μελών, είναι το πιο δημοκρατικό. Στη χώρα μας ούτε τα πολιτικά κόμματα, αλλά ούτε οι πολίτες στο σύνολό τους είναι ακόμα έτοιμοι να το αγκαλιάσουν.

Τα μεν κόμματα που ανήκουν στο προοδευτικό φάσμα και στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε άνοιγμα για μετεκλογική συνεργασία, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δήλωναν την άρνησή τους ξεκάθαρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της προόδου και της εκδημοκράτισης επέμενε. Να το ΛΑΘΟΣ μας.

Έτσι, οι πολίτες επέλεξαν ανάμεσα σε ένα δίλημμα: την παρούσα σταθερότητα της ασφυκτικής ακρίβειας, διάλυσης της δημόσιας υγείας, αναξιοκρατίας, αδιαφάνειας, καταστροφής του κράτους δικαίου, συγκάλυψης σκανδάλων και εγκλημάτων, ρουσφετολογίας , πορείας προς ιδιωτικοποιήσεις και στον αντίποδα μια αβέβαιη «καλύτερη επόμενη μέρα».

Και σεβόμαστε απόλυτα ότι οι ψηφοφόροι επέλεξαν το πρώτο.

Η ΝΔ μπόρεσε να καλλιεργήσει το φόβο που προέκυπτε από αυτό το δίλημμα έχοντας από τη μία ένα απόλυτα υποστηρικτικό προς αυτήν μιντιακό σύστημα, που αναπαρήγαγε αυτή την ατζέντα του φόβου. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθη, πολλά από τα οποία και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «αδιανόητα και καθοριστικά», όπως οι αναφορές στελεχών σε προσωπικές τους απόψεις, που έρχονταν σε αντίθεση με το πρόγραμμα, τις θέσεις και τις προθέσεις του κόμματός μας.

Συνεπώς, κυρίως στο τέλος, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στο στόχαστρο δεν βρισκόταν, όπως θα έπρεπε, η κυβέρνηση αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κρίθηκε το κυβερνών κόμμα που έφτασε τους πολίτες να εξαρτώνται από επιδόματα για να περνούν τον μήνα.

Που ο υπουργός Μεταφορών του μερικές μέρες πριν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών κουνούσε το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τον κατηγορούσε «άδικα» για την τραγική κατάσταση των σιδηροδρομικών μεταφορών, η οποία επιβεβαιώθηκε με τον πιο μακάβριο τρόπο.

Ο άνθρωπος αυτός, παρόλη την υπαιτιότητά του για το δυστύχημα επιβραβεύτηκε με τη μέγιστη σταυροδοσία στην περιφέρειά του.

Οι δυσκολίες στην καθημερινότητα των Ελλήνων, ως αποτέλεσμα της διακυβέρνησης της ΝΔ είναι πάρα πολλές.

Όμως αυτός που «κρινόταν» από όλους ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, για τους δύσκολους καταναγκασμούς των μνημονίων, στα οποία η χώρα οδηγήθηκε λόγω των αυτοδύναμων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που άφησε όμως πίσω λόγω της σωστής διακυβέρνησής του ο ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο οξύμωρο φαντάζει αυτό! Πρέπει να παραδεχτώ όμως ότι φταίμε που δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δε μπορέσαμε να εστιάσουμε στο πρόγραμμά μας και έτσι να δώσουμε ελπίδα μέσα από τις λύσεις που αυτό προτείνει για τη βελτίωση της διαβίωσης του Έλληνα.

Και αυτό γιατί πέρα από την υπεροπλία των ΜΜΕ, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δε φάνηκε τόσο οργανωμένος όσο θα μπορούσε. Και αυτό είναι που θα αλλάξουμε εν όψει των επόμενων εκλογών.

• Στα Δωδεκάνησα, αν και ήταν υποψήφιος ο Αλέξης Τσίπρας, τα ποσοστά έπεσαν κατακόρυφα. Ήταν ένας δύσκολος αγώνας;

Στα Δωδεκάνησα η μάχη ήταν δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ για τον επιπλέον λόγο ότι το πρόβλημα υγείας του εκλεγμένου βουλευτή – υπουργού μας Νεκτάριου Σαντορινιού, που οδήγησε δυστυχώς στην απώλειά του, απέτρεψε την άμεση επαφή του με τον κόσμο στα νησιά της τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένου και του Δημήτρη Γάκη, ανακοινωθήκαμε αργά, στο τέλος του Φλεβάρη, γεγονός που θεσμικά δε μας επέτρεπε να καλύπτουμε το κενό επικοινωνίας. Στον αντίποδα, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν το ελεύθερο νησιωτικό πεδίο, για να κατακτήσουν την επιθυμητή σχέση με τους κατοίκους των νησιών.

• Εκλεγήκατε πλέον, βουλευτής Δωδεκανήσου. Σαν πρωτοεμφανιζόμενη στα κοινά και μάλιστα στην Βουλή, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι που βάζετε εσείς προσωπικά για την πορεία σας;

Κατ’ αρχάς θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη ζεστασιά και την εκτίμηση που μου έδειξαν οι Δωδεκανήσιοι στην πρώτη μου επαφή μαζί τους, μέσα από τη διαδικασία διεκδίκησης της ψήφου τους για τη συμμετοχή μου στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη που προκύπτει από την τιμή αυτή και συνεπώς από την εκλογή μου, αυτήν τη χρονική στιγμή και μετά από τη συγκεκριμένη εκλογική ετυμηγορία ο στόχος μου είναι ένας. Να συνεχίσω να εκφράζω την φωνή όσων ψήφισαν εμένα και τους άξιους συνυποψήφιούς μου, αλλά και αυτών που πιστεύουν σε ένα κράτος δικαίου, αυτών που οραματίζονται τη βελτίωση της καθημερινότητας των νησιωτών. Γι’ αυτό λοιπόν, καλώ όλους να δώσουν και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου τη θετική τους ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, το πρόγραμμα του οποίου έχει ως στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων των νησιωτών.

Αυτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τα Funds παρόλη την προσπάθειά τους να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, οριοθετώντας τη δράση των μεγάλων αυτών συμφερόντων.

Αυτών που βίωσαν και βιώνουν ακόμα και σήμερα τεράστιες δυσκολίες, να λάβουν τις παροχές από ένα υποστελεχωμένο και συνολικά απαξιωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως αξίζει σε πολίτες ενός πολιτισμένου κράτους, θεσπίζοντας το υγειονομικό ισοδύναμο. Αυτών που για να φτάσουν στο μικρό νησί τους, πρέπει να περιμένουν και 2 μέρες χωρίς ακτοπλοϊκή ή αεροπορική σύνδεση. Απώτερος στόχος μου λοιπόν είναι η αύξηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Δωδεκάνησο, για να αποτραπεί μια παντοδύναμη, αλαζονική, ανεξέλεγκτη, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More