Δευτέρα, Ιουλίου 26, 2021

Στο μοντέλο Μυκόνου επιμένει η Κυβέρνηση


 

Στο τραπέζι νέα περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα, εφόσον χρειαστεί σε νησιά και περιοχές με έξαρση της πανδημίας. «Απελευθερώθηκε» η Μύκονος. Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες για την πορεία της πανδημίας.

 

Κρίσιμες θεωρούνται από την κυβέρνηση οι επόμενες εβδομάδες όσον αφορά την πορεία της πανδημίας και της προσπάθειας ανάσχεσής της μέσω των εμβολιασμών. Είναι η περίοδος που η μεγάλη μάζα του πληθυσμού, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών διακοπών, θα μετακινηθεί σε άλλες -τουριστικές κυρίως- περιοχές και ο κίνδυνος εύκολης διάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα ελλοχεύει. Οι επιστήμονες προειδοποιούν να μην υπάρξει κανενός είδους χαλάρωση και να μην σταματήσει επ’ ουδενί η επιχείρηση «Ελευθερία». Μία από τις αγωνίες που εκδηλώνονται από κυβερνητικά στελέχη είναι μήπως το κλίμα χαλάρωσης λόγω της περιόδου επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία των εμβολιασμών, η οποία ήδη έχει πάρει την κατιούσα.     

Σήμερα το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερωθεί για τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί σε όλη τη χώρα, ενώ από τις 06.00 δεν ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα στο νησί της Μυκόνου. Συγκεκριμένα, σήμα κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την κατάσταση που επικρατεί σε αρκετά νησιά, όπως η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Ρόδος και η Κως, με τα δεδομένα πάντως να αλλάζουν καθημερινά. Το μήνυμα, άλλωστε που έχει εκπέμψει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι όπου κριθεί αναγκαίο, θα λαμβάνονται άμεσα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, ώστε να διασφαλίζεται στο μέτρο του δυνατού η δημόσια υγεία.

«Να εμβολιαστούν οι πιστοί»

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια πειθούς των ανεμβολίαστων πολιτών, κάτι στο οποίο προχώρησε χθες και η Εκκλησία. Έτσι, προκειμένου να παρακινηθούν οι πιστοί να εμβολιαστούν, αναγνώσθηκε σε όλους τους ναούς εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για την αναγκαιότητα αυτής της διαδικασίας, με ταυτόχρονη αποδόμηση των διαφόρων σεναρίων για την επικινδυνότητα του εμβολίου.

«Έχουμε κατά νου ότι μιλάμε σε ανθρώπινες κοινωνίες, δεν μιλάμε για πειράματα μέσα σε εργαστήρια», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. «Όταν, λοιπόν, μιλάμε για τον εμβολιασμό και τα πλεονεκτήματα που έχει για την προστασία της δημόσιας υγείας, λέμε σε όλους να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο, προκειμένου να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τους οικείους τους και το κοινωνικό σύνολο.  Τους αρνητές ξέρουμε ότι δεν πρόκειται, ποτέ, να τους πείσουμε. Όταν, όμως, μιλάμε για συμπολίτες μας που εξακολουθούν για κάποιους λόγους να φοβούνται, που έχουν δεύτερες σκέψεις ή είναι αναβλητικοί, πρέπει να τους δίνουμε επιλογές. Όχι να τους βάζουμε στη… γωνία», σημείωσε, δείχνοντας την πρόθεση της Κυβέρνησης να μην βαδίσει με τιμωρητική διάθεση προς τους ανεμβολίαστους, αλλά με βούληση να τους αλλάξει γνώμη, με την κατάλληλη επιχειρηματολογία.

Και αυτό, την ώρα που τα ραντεβού που κλείνονται τις τελευταίες ημέρες για την πρώτη δόση είναι σταθερά κάτω από 30.000. Αριθμός που έχει θορυβήσει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους για τη συνέχεια. 


Φίλιππος Πανταζής 

f.pantazis@euro2day.gr

 

euro2day.gr 

 

 

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More