Τετάρτη, Απριλίου 29, 2020

Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα - Τι λέει τώρα ο Τσιόδρας για τη χρήση μάσκας...

Δέκα είναι τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 2.576 όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Στα νοσοκομεία 41 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ενώ 71 ασθενείς έχουν εξέλθει. Οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους έφτασαν τους 139.

Ο Σωτ. Τσίοδρας δεν προχώρησε σε εκτενή αναφορά στην χρήση των μασκών απλώς αρκέστηκε να πει πως «δεν συστήνονται οι μάσκες με βαλβίδα που χρησιμοποιούν οι υγειονομικοί. Μιλάμε για μια απλή πάνινη ακόμα και χάρτινη μάσκα». Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επανέλαβε πως «υπάρχει κίνδυνος από τη λάθος χρήση της» και πως «δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες όπως η διατήρηση της φυσικής απόστασης».

Τέλος, με αφορμή το άνοιγμα σχολικών μονάδων υπογράμμισε πως οι «λοιμώξεις από τον ιό παρατηρούνται πολύ πιο σπάνια στα παιδιά, τα οποία παρουσιάζουν πολύ ελαφρά συμπτώματα» και πρόσθεσε πως «η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη» αν και με όσα γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα οι συστάσεις στα παιδιά ήταν να παραμείνουν στο σπίτι γιατί έχουν υψηλό ιικό φορτίο. 

Η ατομική ευθύνη σε πρώτο πλάνο

Τα θετικά αποτελέσματα που είχαμε στην πρώτη φάση με τη συμβολή όλων, μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε με πολύ προσεκτικά βήματα στο επόμενο στάδιο της προσπάθειας μας, που προβλέπει άρση περιορισμών ανά διαστήματα και απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική υπευθυνότητα, ανέφερε με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τόνισε πως η ατομική ευθύνη είναι το μεγάλο μας όπλο και υπενθύμισε ότι μέχρι τη Δευτέρα ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα κίνησης και ότι οι συγκεντρώσεις ανθρώπων όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας.
Επισήμανε ακόμα ότι μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι και σε περίπτωση που θα διαπιστωθεί παράβαση θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Τι λέει τώρα ο Τσιόδρας για τη χρήση 

μάσκας


Επιχειρώντας να αιτιολογήσει τη στροφή 180 μοιρών που έκανε τόσο ο ίδιος όσο και η επιτροπή του Υπουργείου στο θέμα αυτό, ο καθηγητής επικαλέστηκε τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

Ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινής του ομιλίας του αφιέρωσε σήμερα (Τετάρτη) στις μάσκες, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει τη στροφή 180 μοιρών που έκανε τόσο ο ίδιος όσο και η επιτροπή του Υπουργείου στο θέμα αυτό, ο καθηγητής επικαλέστηκε τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα. Ωστόσο, στις 9 Απριλίου (δηλαδή, μόλις μία ημέρα έπειτα από οδηγία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC για τη χρήση της μάσκας), ο κ. Τσιόδρας είχε τονίσει πως «η χρήση της δεν συστήνεται από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το ευρύ κοινό».

Σημειώνεται ότι από τότε το ECDC είχε υπογραμμίσει πως η χρήση μάσκας από το κοινό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πηγή ελέγχου και μείωσης της εξάπλωσης της ασθένειας, περιορίζοντας την έκκριση αναπνευστικών σταγονιδίων από ασυμπτωματικούς πολίτες.

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε σήμερα πως η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματική και δεν έχει να κάνει με το αν θα μολυνθούμε ή όχι, αλλά κυρίως για το αν θα μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό μας όταν έχουμε ελαφρά συμπτώματα. Όμως ο καθηγητής ήταν αυτός που τόνιζε –όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν– πως είναι σημαντικό να μη μολυνθούμε εμείς οι ίδιοι από τον κορονοϊό, κάνοντας κακή χρήση της μάσκας, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η μαζική χρήση μάσκας δεν βοηθά στην επιβράδυνση της πανδημίας

Σε κάθε περίπτωση, προβληματισμό δημιουργεί και το γεγονός πως οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς το πιθανό «βάλε-βγάλε» της μάσκας (π.χ. ανεβο-κατεβαίνοντας στο λεωφορείο ή μπαίνοντας-βγαίνοντας σε ένα κτίριο) δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εξάπλωση της πανδημίας.

Οι νέες συστάσεις 

Αναφερόμενος στις προηγούμενες συστάσεις της επιτροπής και τις σημερινές, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως «τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την εξέλιξη της επιδημίας lockdown. Μας είχε επιβληθεί απαγορευτικό. Η επιτροπή τότε δεν συνέστησε τη γενικευμένη χρήση μάσκας, συνεκτιμώντας τότε και τους κινδύνους από τη χρήση τους. Θεώρησε ότι το απαγορευτικό που μας είχε τεθεί ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση της επιδημίας».

Τόνισε πως οι συνθήκες αλλάζουν, καθώς είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση. Η κοινωνία σιγά - σιγά θα ανοίξει. «Τα μέτρα φυσικής απόστασης θα διατηρηθούν αλλά δεν μπορούν πάντοτε να τηρηθούν».

Υποστήριξε επίσης πως «σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία» και ισχυρίστηκε πως «τα ενδεχόμενα οφέλη από μια ισχυρή σύσταση ή υποχρέωση για χρήση μάσκας και ιδιαίτερα όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο και ίσως πιο σημαντικό από το να μη χρησιμοποιούμε καθόλου τη μάσκα».


Πηγή: efsyn.gr - Apr 29, 2020


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More