Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2019

Μέτρα στήριξης των πληγεισών περιοχών και των πολιτών τους ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες η κυβέρνηση για τη στήριξη των πληγεισών περιοχών και των πολιτών της Ρόδου, με έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης, όπως είχε γίνει σε αντίστοιχες καταστροφές, λίγα χρόνια πριν, στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στο νησί της Σύμης, ζητά ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Όπως και τότε, έτσι και τώρα, είναι εκ των ουκ άνευ απαιτητέο, πέραν των αποζημιώσεων που ο νόμος προβλέπει, να δοθούν επιπλέον 5.000 ευρώ σε κάθε πληγείσα οικογένεια και 8.000 ευρώ σε κάθε πληγείσα επιχείρηση», σημειώνει.

Ο Ν. Σαντορινιός τονίζει ότι στις περιοχές αυτές πρέπει:
  • Το υπουργείο Οικονομικών να δώσει παράταση και αναστολή της καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και ρυθμίσεων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
  • Το υπουργείο Εργασίας να ανακοινώσει ότι τίθενται σε προτεραιότητα η εξέταση αιτήσεων επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής για τους ασφαλισμένους στις περιοχές αυτές, ότι θα προχωρήσει προχωρήσει και στο πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών για τις πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές και υπέστησαν ζημιές, ότι θα υπάρξει αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων) και τέλος ότι θα γίνει κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων).
  • Το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης οφείλει άμεσα να ανακοινώσει τα μέτρα και τις χρηματοδοτήσεις για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι το «νησί της Ρόδου και συγκεκριμένα οι Δημοτικές Ενότητες Πεταλουδών και Ιαλυσού, έχουν δοκιμαστεί και κατά το παρελθόν, από αντίστοιχες πλημμύρες. Το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά πολλά έταξαν, αλλά τίποτα δεν δόθηκε τελικά στους πληγέντες».


efsyn.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More