Τη θέση τους στο «χάρτη» της Ελληνικής οινο-γαστρονομίας διεκδικούν
επάξια οι Λειψοί μέσα από ποιοτικές υπηρεσίες, συντονισμένες ενέργειες
και εντυπωσιακές διακρίσεις. Η τελευταία μεγάλη διάκριση για το νησί της
Θεάς Καλυψούς έρχεται από την «Οινοποιητική Λειψών», το οινοποιείο που
φτιάχτηκε με μεράκι και πολύ αγάπη από δύο ανθρώπους που γεννήθηκαν και
μεγάλωσαν στους Λειψούς, τους κύριους Μανώλη Βαβουλά και Νίκο Γρύλλη.
Σύμφωνα με την έγκριτη λίστα των 20 καλύτερων Ελληνικών κρασιών του Oinos για το 2018, ο «Αποσπερίτης» που παράγεται και εμφιαλώνεται στους Λειψούς καταλαμβάνει την 6η θέση, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια και βαθμολογία που αγγίζει την τελειότητα, 92/100! Με το συμπέρασμα πως πρόκειται για «ένα υποδειγματικά ισορροπημένο γλυκό, λιαστό κρασί που διαθέτει συμπύκνωση και δομή για να συνεχίσει να εντυπωσιάζει μέσα στην επόμενη δεκαετία», καταλήγει η πλήρως εγκωμιαστική κριτική των καταξιωμένων ειδικών της ομάδας Oinos που εξετάζουν και αξιολογούν ποικιλίες οίνου σε όλη την Ελλάδα με βάση την ποιότητα, την αξία, την τυπικότητα αλλά και την μοναδικότητα τους.
«Έχουμε ακόμα ένα λόγο να νοιώθουμε υπηρηφάνεια για το νησί μας και τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα παραγωγής οι οποίοι πετυχαίνουν διακρίσεις μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον και συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάδειξη των Λειψών», δηλώνει ο Δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος. Σημειώνεται πως τα τελευταία έτη ο Δήμος Λειψών μέσα από σημαντικές δράσεις, ενθαρρύνει τη δημιουργία και προβολή εξειδικευμένων «προϊόντων» και στοιχείων Τουριστικού ενδιαφέροντος όπως η οικολογία, οι ποδηλατικές διαδρομές, οι εξωτικοί γάμοι και η γαστρονομία.
Με πρωτοβουλία, μάλιστα, του Δήμου Λειψών προσκλήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι στο νησί ο κ Marc D’Entremont, βραβευμένος ταξιδιωτικός συντάκτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Συντακτών για τη Γαστρονομία και τον Οίνο, που γνώρισε μια… άλλη Ελλάδα! Οι συνταγές που διασώζονται στο πέρασμα των χρόνων, οι εξαιρετικές ποικιλίες τυριών αλλά και ο μοναδικός οίνος που αναφέρεται ακόμη και στις περιπέτειες του Οδυσσέα και βρέθηκε να αποστέλλεται μέχρι και στο Βατικανό, εντυπωσίασαν το καλοκαίρι έναν αυστηρό κριτή και δημοσιογράφο της οινο-γαστρονομίας όπως αντίστοιχα τώρα φαίνεται πως γοητεύτηκαν από τον «Αποσπερίτη», οι έμπειροι οινογνώστες του Oinos.
Πηγή: tornosnews.gr - Jan 07, 2019
Σύμφωνα με την έγκριτη λίστα των 20 καλύτερων Ελληνικών κρασιών του Oinos για το 2018, ο «Αποσπερίτης» που παράγεται και εμφιαλώνεται στους Λειψούς καταλαμβάνει την 6η θέση, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια και βαθμολογία που αγγίζει την τελειότητα, 92/100! Με το συμπέρασμα πως πρόκειται για «ένα υποδειγματικά ισορροπημένο γλυκό, λιαστό κρασί που διαθέτει συμπύκνωση και δομή για να συνεχίσει να εντυπωσιάζει μέσα στην επόμενη δεκαετία», καταλήγει η πλήρως εγκωμιαστική κριτική των καταξιωμένων ειδικών της ομάδας Oinos που εξετάζουν και αξιολογούν ποικιλίες οίνου σε όλη την Ελλάδα με βάση την ποιότητα, την αξία, την τυπικότητα αλλά και την μοναδικότητα τους.
«Έχουμε ακόμα ένα λόγο να νοιώθουμε υπηρηφάνεια για το νησί μας και τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα παραγωγής οι οποίοι πετυχαίνουν διακρίσεις μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον και συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάδειξη των Λειψών», δηλώνει ο Δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος. Σημειώνεται πως τα τελευταία έτη ο Δήμος Λειψών μέσα από σημαντικές δράσεις, ενθαρρύνει τη δημιουργία και προβολή εξειδικευμένων «προϊόντων» και στοιχείων Τουριστικού ενδιαφέροντος όπως η οικολογία, οι ποδηλατικές διαδρομές, οι εξωτικοί γάμοι και η γαστρονομία.
Με πρωτοβουλία, μάλιστα, του Δήμου Λειψών προσκλήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι στο νησί ο κ Marc D’Entremont, βραβευμένος ταξιδιωτικός συντάκτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Συντακτών για τη Γαστρονομία και τον Οίνο, που γνώρισε μια… άλλη Ελλάδα! Οι συνταγές που διασώζονται στο πέρασμα των χρόνων, οι εξαιρετικές ποικιλίες τυριών αλλά και ο μοναδικός οίνος που αναφέρεται ακόμη και στις περιπέτειες του Οδυσσέα και βρέθηκε να αποστέλλεται μέχρι και στο Βατικανό, εντυπωσίασαν το καλοκαίρι έναν αυστηρό κριτή και δημοσιογράφο της οινο-γαστρονομίας όπως αντίστοιχα τώρα φαίνεται πως γοητεύτηκαν από τον «Αποσπερίτη», οι έμπειροι οινογνώστες του Oinos.
Πηγή: tornosnews.gr - Jan 07, 2019