Κυριακή, Ιουλίου 31, 2016

Κάλυμνος: Πρωτότυπη έκθεση 25 καλλιτεχνών

Στην Κάλυμνο και σε έναν χώρο με ιδιαίτερη δυναμική, όπως αυτός του Βουβάλειου Παρθεναγωγείου, μετατοπίστηκε φέτος το καλοκαίρι η σύγχρονη τέχνη, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού να παρακολουθήσουν μια πρωτοποριακή έκθεση, εμπνευσμένη από τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε χθες βράδυ, θα διαρκέσει για έναν ολόκληρο μήνα (μέχρι τις 30 Αυγούστου) και ερευνά- σύμφωνα με την επιμελήτριά της κ. Κατερίνα Σπερέντζου– τα επίπεδα νοήματος του ανθρώπινου σώματος όπως αυτό καθορίζεται και διαμορφώνεται από το ορεινό σώμα της νήσου. Σώματα ακραία, διαβόητων δυτών, σύγχρονων αναρριχητών. Σώματα που ενεργοποιούν τόπους ορόσημα του νησιού.

Οι καλλιτέχνες, οι οποίοι δημιούργησαν εμπνευσμένοι από τη σπογγαλιευτική και ναυπηγική παράδοση, τη διασπορά, τη μετανάστευση, άλλοτε και σήμερα, την καλυμνιακή λαϊκή παράδοση, έθιμα και τελετουργικά, το τοπίο, την αναρρίχηση, τη σύγχρονη καλυμνιακή κουλτούρα, με οδηγό τα νησιωτικά αρχεία και με οικείο εργαλείο την εργασία in situ, διερευνούν το εκφραστικό φάσμα του ανθρώπινου σώματος, τα επίπεδα εμπειρίας, νοήματος και ορίων του.

Οι εκφραστικές απεικονίσεις του γήινου και του ανθρώπινου σώματος αναδεύονται καλειδοσκοπικά, προσφέροντας στο ευρύ νησιωτικό κοινό μία καθολική αισθητηριακή εμπειρία τέχνης, την εμπειρία Corpus Isola.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ευνομία Δημητριάδου, Steven C. Harvey, Χάρης Κακαρούχας, Αντώνης Κατσούρης, Γιάννης Κόκκαλης, Γιώργος Κοντονικολάου, Βασίλης Κουτούζης, Παναγιώτης Λάμπρου, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Μαρία Μεθυμάκη, Mohammad, Χρήστος Μπληγιάννος, Χριστίνα Νεγρεπόντη, Δανάη Νικολαΐδη, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Παπαδόπουλος, Μαρίζα Παρασύρη, Ηλίας Σηψάς, Ανδρέας Σχοινάς, Κατερίνα Σπερέντζου, Ιωάννα Τουμπακάρη, Ειρήνη Τροικίλη, Βασίλης Φιλίππου και Βαγγέλης Χατζής.



nooz - July 31, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More