Δευτέρα, Φεβρουαρίου 29, 2016

Γερμανική ομοβροντία στήριξης στο Προσφυγικό

Θέση υπέρ της Ελλάδας στο προσφυγικό - μετά την συνέντευξη της Μέρκελ, που αναφέρει πως η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα- παίρνει ο γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμαγερ τονίζοντας τον κίνδυνο διάλυσης της ΕΕ, λόγω της αδυναμίας αντιμετώπισης του προσφυγικού και της οικονομικής κρίσης που δεν έχει “κοπάσει”.


Μιλώντας στα Νέα τονίζει πως “η ΕΕ δεν μπορεί να λύνει τα προβλήματά της σε βάρος ενός κράτους-μέλους της”.

“Εθνικές ή περιφερειακές μονομερείς ενέργειες μπορεί μόνο εκ πρώτης όψεως να βοηθούν (...) Τα ρήγματα τα οποία προκαλούνται τώρα επιπόλαια θα πρέπει με κόπο ξανά να επουλωθούν” αναφέρει.

Αναφέρει ότι “μπροστά στις ροές των προσφύγων που εξακολουθούν να είναι μεγάλες παραμένουμε στο πλευρό της Ελλάδας” προσθέτοντας ότι “παράλληλα με το πακέτο το οποίο διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία θα πρέπει να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προσωπικού στην Ελλάδα”.

Συμπληρώνει ότι “θα πρέπει και η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στον έλεγχο και την πλήρη καταγραφή των προσφύγων” - αν και αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει βήματα προόδου.

"Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα"

"Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα", τόνισε κατ' επανάληψη η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση και τόνισε ότι δεν αποτελεί ευρωπαϊκή συμπεριφορά να κλείνει κάποιος τα σύνορά του και κάποιος άλλος να υποφέρει.

Καταλόγισε δε ευθύνες στην Αυστρία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και επισήμανε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

"Επειδή η Αυστρία αποφάσισε να δέχεται 80 (πρόσφυγες) την ημέρα και κανέναν παραπάνω, δημιουργήθηκε αυτό που βλέπουμε τώρα, η Ελλάδα δέχεται βοήθεια, είμαι σε στενή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, του πρότεινα και την βοήθειά μας, αλλά έχουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και πιστεύουν ότι κάπως θα τα καταφέρουν, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες", δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της το βράδυ της Κυριακής στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Και πρόσθεσε: "Πρέπει να συναντηθούμε στις 7 Μαρτίου για να δούμε αυτό το θέμα, διότι δεν κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ για να εγκαταλείψουμε μετά μια χώρα που ανήκει στην Ευρωζώνη και στην Σένγκεν και έχει πολλά προβλήματα - και θεωρώ ότι κανονικά η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ήδη τώρα 50.000 θέσεις στέγασης, αυτό δεν το κατάφεραν και δεν είναι καλό - αλλά αυτή τη χώρα δεν μπορούμε τώρα να την εγκαταλείψουμε".

πηγή:  nooz. - Feb 29, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More