Σάββατο, Φεβρουαρίου 27, 2016

Σόιμπλε: Έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στο προσφυγικό - Zητά Ευρωπαϊκή λύση

Για έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα κάνει λόγο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και ζητά Ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση. Εθνικά μέτρα αν είναι ανέφικτη μια ευρωπαϊκή λύση ζητά ο Ζεεχόφερ. 
 
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κάλεσε για μια Ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση, καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας για τις επαναλαμβανόμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες να υπάρξει καταμερισμός του προβλήματος σε όλη την Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας στο συνέδριο των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των G20, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε στην «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπου αυξάνεται ο εγκλωβισμός προσφύγων/μεταναστών, δημιουργώντας πρόσθετο πρόβλημα σε μια χώρα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επισφαλή οικονομική της κατάσταση.

Σχολιάζοντας τον διχασμό των χωρών της ΕΕ, δήλωσε πως οι άλλες χώρες, πλην της Γερμανίας, δεν έδειξαν «υπερβολική» αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

Κάνοντας λόγο για την δύσκολη κατάσταση στη χώρα μας, ο κ. Σόιμπλε είπε πως «γι' αυτό αγωνιζόμαστε με άλλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να μπορέσουμε να ελέγξουμε αυτή την ευρωπαϊκή αποστολή».

Μετά το πέρας της συνόδου των G20, ο κ. Σόιμπλε είχε δηλώσει πως η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είναι καλύτερη απ' όσο υποδηλώνει η πρόσφατη αστάθεια των αγορών, προσθέτοντας ωστόσο πως η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, εν μέρει λόγω της μαζικής εισροής προσφύγων/μεταναστών.

Όπως ανέφερε, υπάρχει «μια ευρεία συναίνεση... πως η πραγματικό κατάσταση είναι καλύτερη απ' όσο θα μας έκαναν να πιστέψουμε οι αγορές».

Πρόσθεσε πως η απειλή αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνδυασμό με την εισροή προσφύγων έχουν φέρει την Ευρώπη σε πολύ δύσκολη θέση.

Σημειώνεται πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη δοκιμασία της θητείας της, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων/μεταναστών, την ώρα που πολλοί θα προτιμούσαν η Γερμανία να κλείσει τα σύνορά της.

Στη Γερμανία, ο βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel πως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει εθνικά μέτρα, όπως η επιβολή ορίου στον αριθμό των μεταναστών στους οποίους θα επιτραπεί η είσοδος, εάν είναι ανέφικτη μια ευρωπαϊκή λύση.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις άλλες χώρες να λύσουν τα προβλήματά μας», δήλωσε. «Οι Σουηδοί, οι Δανοί, οι Βέλγοι έχουν όλοι αναλάβει δράση. Μόνο εδώ όλα είναι διαφορετικά».


πηγή: euro2day - Feb 27, 2016

Ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό ζητά ο Σόιμπλε


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε για μια ευρωπαϊκή λύση στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση εν μέσω νέων επικρίσεων που διατυπώνονται στο εσωτερικό για τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα προκειμένου να μοιραστεί το βάρος του προβλήματος σε όλη την περιοχή.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλούσε για την "εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση" που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί συμφόρηση από εγκλωβισμένους μετανάστες, η οποία προστίθεται στα προβλήματα της χώρας καθώς θα πρέπει να διαχειριστεί μια επισφαλή οικονομική κατάσταση.

Σε μια έμμεση αναφορά στη διαίρεση που επικρατεί μεταξύ πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σόιμπλε δήλωσε στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Σαγκάη πως δεν έχει επιδειχθεί "εξαιρετική" αλληλεγγύη στην Ελλάδα από άλλες χώρες, εκτός από τη Γερμανία.

Η Αυστρία, τελευταίος σταθμός στον δρόμο προς τη Γερμανία για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, επέβαλε πρόσφατα περιορισμούς στα σύνορά της, προκαλώντας ένα αποτέλεσμα ντόμινο με τον περιορισμό της ροής των ανθρώπων με αποτέλεσμα εκατοντάδες από αυτούς να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Με τη σκέψη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο Σόιμπλε είπε: "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μαχόμαστε μαζί με άλλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να μπορέσουμε να διευθύνουμε αυτή την ευρωπαϊκή αποστολή".

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει εθνικά μέτρα, όπως η επιβολή ενός ορίου στον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπεται να περάσουν στη Γερμανία, αν δεν είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή λύση.

"Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλες χώρες να λύσουν τα προβλήματά μας", είπε ο Ζεεχόφερ που ηγείται της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.

"Οι Σουηδοί, οι Δανοί, οι Βέλγοι έχουν αναλάβει δράση. Μόνο εδώ όλα είναι αλλιώς", είπε.


Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ / enikos - Feb 27, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More