Κυριακή, Ιανουαρίου 31, 2016

ΟΗΕ υπέρ της Ελλάδας για το προσφυγικό: Στο «ναδίρ» η ΕΕ, έχει χαθεί η κοινή λογική

Ο ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ, με άρθρο του στον βρετανικό Observer, εξαπολύει επίθεση στην ΕΕ για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό σημειώνοντας πως «κινείται προς την διάλυση» μέσω ενός «αυτο-προκαλούμενου πανικού που έχει παραλύσει την κοινή λογική της».

Σχετικά με τις αναφορές ορισμένων ευρωπαίων για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, σημειώνει πως με αυτές τις προτάσεις η συζήτηση για το προσφυγικό στην Ευρώπη έφτασε σε νέο «ναδίρ». Όπως υπογραμμίζει η ιδέα είναι απάνθρωπη και αποτελεί μεγάλη παραβίαση των βασικών ευρωπαϊκών αρχών. «Επίσης, η πρόταση αυτή είναι πολύ πιο δαπανηρή από την εναλλακτική της, δηλαδή μία πραγματικά κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα αντιμετωπίσει το χάος της περσινής χρονιάς», προσθέτει.

Το κόστος της αύξησης των συνοριακών ελέγχων και των ελέγχων σε αεροδρόμια και λιμάνια από τη διάλυση της Σένγκεν θα είναι πολύ μεγαλύτερο, οικονομικά αλλά και πολιτικά, από τη δημιουργία κοινής συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και μίας ευρωπαϊκής υπηρεσίας Ασύλου. Τα κράτη μέλη της ΕΕ απέτυχαν να στείλουν στην Ελλάδα προσωπικό και πλοία και οι συνοριακοί έλεγχοι έρχονται ως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, τονίζει.

Ακόμη, ο Πίτερ Σάδερλαντ καταγγέλλει πως οι χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά και η διεθνής κοινότητα απέτυχαν να προσφέρουν τη χρηματοδότηση που ζητούσε ο ΟΗΕ για τη φιλοξενία και την εκπαίδευση των προσφύγων, γεγονός που ανάγκασε χιλιάδες πρόσφυγες να δώσουν τις οικονομίες τους σε διακινητές σε μια προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη. «Ακριβώς αυτό θα κάναμε όλοι αν ήμασταν στη θέση τους», επισημαίνει.

Ο Σάδερλαντ καλεί την ΕΕ να ελέγξει το χάος στη Μεσόγειο, αναφέροντας τρεις κινήσεις που πρέπει να γίνουν:
  • Να δοθεί η δυνατότητα στους πρόσφυγες που βρίσκονται σε χώρες πρώτης γραμμής να ζουν, εργάζονται και να πηγαίνουν σχολείο σε αυτές. Να βοηθήσουν οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας στη δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για τους πολίτες των χωρών αυτών, μέσω επενδύσεων και εμπορίου.
  • Να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δεχθούν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την περιοχή μέσω ασφαλών οδών. Οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε κοινότητες που θα μπορούν να τους φιλοξενήσουν. Ο Σάδερλαντ σημειώνει ότι εάν αυτό δεν γίνει τότε θα αποξενωθούν οι χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος
  • Τα κράτη-μέλη πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία κοινής συνοριοφυλακής, Ακτοφυλακής και υπηρεσίας αιτημάτων Ασύλου, «αντί να επιστρέψει στην εποχή του Τείχους του Βερολίνου
Ο Πίτερ Σάδερλαντ καταλήγει: «Η ΕΕ κινείται προς την διάλυση, κάτι που δεν οφείλεται σε κάποιο ανυπέρβλητο εμπόδιο ή σε μία εξωτερική δύναμη. Ενδίδει σε έναν αυτο-προκαλούμενο πανικό που έχει παραλύσει την κοινή λογική της. Είναι καιρός να σταματήσουμε τον εφιάλτη».

πηγή:  tvxs - Jan 31, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More