Κυριακή, Νοεμβρίου 29, 2015

Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Η Ευρώπη θα παράσχει 3 δισ. ευρώ και θα ανοίξει κεφάλαια στην ενταξιακή διαδικασία (με σεβασμό στους κανόνες) αν η Τουρκία κάνει κινήσεις ανάσχεσης της μεταναστευτικής ροής. Το 2016 θα εξεταστεί το θέμα των θεωρήσεων βίζας στους τούρκους. Οι θέσεις της Αθήνας. 

Η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για την μετανάστευση και σε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε μετά το πέρας της Έκτακτης Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας ο Ντόναλντ Τουσκ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τουσκ είπε ότι δεν περιμένουμε από κανέναν να φυλάξει τα σύνορά μας και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει από εμάς, ενώ γνωστοποίησε τη δημιουργία ταμείου για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Σημείωσε ότι συμφωνήθηκε να αναζωογονηθεί η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, τονίζοντας πάντως πως δεν ξαναγράφεται η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ και πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες, μεταξύ των οποίων και στους κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προσβλέπουμε στο 2016 ως χρονιά κλειδί για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στην οποία καταλήξαμε σήμερα, είπε.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για μια "ιστορική ημέρα" και "ιστορική διαπραγμάτευση", χαρακτηρίζοντας καρποφόρες τις διαπραγματεύσεις.

Ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση διαβουλεύσεων δυο φορές ετησίως σε ότι αφορά τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και στη δημιουργία μηχανισμών υψηλού επιπέδου διαλόγου για την εμβάθυνση των σχέσεων των δυο πλευρών. Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων αυτών θα υπάρξει διάλογος υψηλού επιπέδου για τα ενεργειακά ζητήματα, αλλά και για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ.

Στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξει το κεφάλαιο 17, είπε, και σύντομα θα ακολουθήσουν και τα άλλα κεφάλαια.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό, τόνισε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με κάθε χώρα ξεχωριστά και με την ΕΕ ως σύνολο για να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Σε ότι αφορά τα την ευρωπαϊκή βοήθεια, υποστήριξε πως τα 3 δισ. ευρώ δεν θα τα πάρει η Τουρκία αλλά οι πρόσφυγες, τονίζοντας πως το γεωπολιτικό πρόβλημα η παράνομη μετανάστευση, χρειάζονται ένα κοινό σχέδιο δράσης.

Ικανοποίηση στην Αθήνα

Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους.

Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης

Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χτες.

Μέρκελ: Συμφωνία 3 δισ. με την Τουρκία

Μετά τη Σύνοδο, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε πως η ΕΕ προσέφερε στην Άγκυρα 3 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία, με αντάλλαγμα βοήθεια από την Τουρκία στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Επιβεβαίωσε επίσης πως η ΕΕ θα ανοίξει το κεφάλαιο 17 της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας φέτος και πως θα επιταχυνθεί η ελεύθερη διακίνηση Τούρκων στην ΕΕ αν πληρούνται οι όροι.

Η κ. Μέρκελ είπε πως πριν τη Σύνοδο υπήρξε μια «μίνι σύνοδος» με ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες, στην οποία συζητήθηκε η επανεγκατάσταση ορισμένων Σύριων προσφύγων από την Τουρκία κατ' ευθείαν στις ευρωπαϊκές χώρες τους, χωρίς όμως να έχουν συζητηθεί συγκεκριμένα νούμερα.

euro2day - Nov 29, 2015

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More