Με ενημερωτικό του έγγραφο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας ανακοίνωσε πως η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας επιτρέπεται από την 1η Σεπτεμβρίου. Εξαίρεση αποτελούν τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως ευαλοίωτα από τη νομοθεσία.
Τα ληγμένα τρόφιμα θα πρέπει να βρίσκονται σε ξεχωριστό ράφι, με πινακίδα που θα επισημαίνει με κεφαλαία γράμματα πως πρόκειται για προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας και βέβαια θα πρέπει να έχουν χαμηλότερη τιμή. Παράλληλα απαγορεύεται η διάθεσή τους σε χώρους ομαδικής εστίασης.
Ο χρόνος διάθεσης αυτών των προϊόντων δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
- Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
- Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
- Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
- Ελλειψη πινακίδας με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ», 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
- Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα, 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
- Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
- Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης, 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
- Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» σε χαμηλότερη τιμή, 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.