Δευτέρα, Αυγούστου 26, 2013

Μόνο 2,6 από τα 128 εκατ. ευρώ του ταμείου Μολυβιάτη δόθηκαν για ενίσχυση των πυρόπληκτων της Ηλείας...- Οι νεκροί φωνάζουν

Στοιχεία με τα συνολικά ποσά χρηματοδοτήσεων έργων από τον Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων (πρώην ΕΤΕΑ- Ταμείο Μολυβιάτη) διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά από αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, μετά την κατάργηση του ΕΤΕΑ (Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών), το ταμειακό υπόλοιπο που προέκυψε ήταν ύψους 118.324.384,80 ευρώ, περιήλθε το 2011 στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών και μεταφέρθηκε από τους λογαριασμούς που τηρούσε το ΕΤΕΑ στον «Λογαριασμό Αρωγής Πυρόπληκτων», ο οποίος είχε συσταθεί στην ΤτΕ ειδικά για τη συγκέντρωση δωρεών υπέρ πυροπλήκτων.

Ο Στουρνάρας ενημερώνει τους βουλευτές ότι «ο λογαριασμός αυτός πιστώθηκε επίσης με το ποσό των 2.079.480,04 ευρώ το οποίο προέρχεται από τόκους (συνολική πίστωση 120.404.620,84 ευρώ). Αφότου περιήλθε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η παραπάνω αρμοδιότητα μεταφοράς των αιτούμενων ποσών, έχουν ικανοποιηθεί από τη Δ24-Λογαριασμών του Δημοσίου, έως και την 10η Απριλίου του 2013, όλες οι υποβληθείσες αιτήσεις χρηματοδότησης των φορέων συνολικού ύψους 27.686.811,45 ευρώ. Το υπόλοιπο του λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων ανερχόταν στις 10 Απριλίου του 2013, στο ποσό των 92.717.809,39 ευρώ (120.404.620,84)».

Ο υπουργός Οικονομικών αποστέλλει τα συνολικά ποσά χρηματοδοτήσεων έργων από αιτήματα Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και υπουργείων, που εκτελέστηκαν σε βάρος του Λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων για το χρονικό διάστημα από το Μάιο του 2011 (μετά δηλαδή την κατάργηση του ΕΤΕΑ) έως και τις 10 Απριλίου του 2013.

Από τα στοιχεία, προκύπτει ότι το συνολικό ποσό χρηματοδοτήσεων από τον Λογαριασμό Αρωγής Πυρόπληκτων ανήλθε σε 27.686.811,45 και από αυτό, το μεγαλύτερο ποσό κατευθύνθηκε για αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ σε μόλις 2,6 εκατ. ευρώ ανήλθε η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Αναλυτικότερα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας- Ιονίου χρηματοδοτήθηκε με 5.135.040,89 ευρώ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 2.690.109 ευρώ, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων με 15.557.889,48 ευρώ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 113.600,49 ευρώ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 1.279.565,69 ευρώ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 2.910.605,90 ευρώ.

Ο Στουρνάρας αναφέρει ότι από τον Λογαριασμό Αρωγής Πυρόπληκτων και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2011, συνεχίζεται η χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών, που είχαν ήδη εγκριθεί από το Ταμείο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του και είχαν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα κονδύλια αυτά είναι δεσμευμένα μέχρι του ύψους του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τους, δεδομένου ότι η εκταμίευσή τους γίνεται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, ύστερα από σχετικό αίτημα του φορέα υλοποίησής τους.

Επίσης, ο "υπουργός Οικονομικών" επικαλείται Κοινή Υπουργική Απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία η επιλογή των νέων έργων που θα χρηματοδοτηθούν θα γίνει από την Περιφέρεια, μετά από έλεγχο και αξιολόγηση των προτάσεων που θα υποβληθούν από τους αρμόδιους ΟΤΑ α΄ βαθμού. Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης υποβάλλει τις προτάσεις για ένταξη των έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ενημέρωση για τη διάθεση πόρων από το Ταμείο Μολυβιάτη στις πυρόπληκτες περιοχές είχαν ζητήσει από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη, Θανάσης Πετράκος, Μαρία Κανελλοπούλου, Βασίλης Χατζηλάμπρου και, μάλιστα, ανάμεσα στα ερωτήματα που έθεταν προς τα δύο υπουργεία ήταν αν τελικά θα υλοποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός ώστε το τελικό κονδύλι που θα διατεθεί για το Νομό Ηλείας να φτάσει το 50% των δωρεών. Στην ερώτησή τους, είχαν επισημάνει ότι έξι χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, όπου 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εικόνες ανείπωτης φρίκης έκαναν το γύρο του κόσμου, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν χαθεί στη διαδρομή 28 εκατ. ευρώ. Ζητούσαν επίσης αναλυτική κίνηση του ΕΤΕΑ, πριν και μετά την κατάργησή του και αναλυτική κίνηση του Λογαριασμού Αρωγής Πυρόπληκτων.

Σημειώνεται ότι, τον περασμένο Ιούλιο, είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία της έρευνας της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, σύμφωνα με τα οποία χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη κατευθύνθηκαν και σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές. Τα συμπεράσματα της Επιτροπής θα περιληφθούν στην ετήσια έκθεσή της, που θα κατατεθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια το επόμενο διάστημα.

πηγή :  http://news247.gr
-------------------------------------------

Οι νεκροί φωνάζουν



Του Μάκη Νοδάρου 

Εξι χρόνια πέρασαν από τη φονική πυρκαγιά στην Ηλεία και οι συγγενείς των 36 θυμάτων της τραγωδίας που συγκλόνισε την Ελλάδα ζητούν ακόμη δικαίωση. Οπως καταγγέλλεται στην «Ε», η δικαστική απόφαση, με την οποία καταδικάστηκαν σε πολυετείς φυλακίσεις για διάφορα πλημμελήματα πέντε άτομα, δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων!

Η καθυστέρηση παρατείνει το χρόνο άσκησης της έφεσης, με συνέπεια το δικαστήριο σε δεύτερο βαθμό να αργεί επικίνδυνα. Ο χρόνος για τη διεξαγωγή της εφετειακής δίκης γίνεται πλέον ασφυκτικός. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, όταν επιτέλους διεξήχθη, διήρκεσε περίπου 8 μήνες! 

Ομως, σε περίπου δύο χρόνια συμπληρώνεται το ανώτατο όριο μέσα στο οποίο πρέπει να τελεσιδικήσουν τα πλημμελήματα, αλλιώς παραγράφονται εκ του νόμου.

Η εξέλιξη αυτή δεν δείχνει απλώς τη σοβαρή αδυναμία λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης. 

Πολλά χρόνια τώρα το ελληνικό δικαστικό σύστημα κινείται στο ρυθμό της αρνησιδικίας, ταλαιπωρώντας βάναυσα τους πολίτες.

Καταδεικνύει επίσης τη λογική της ανευθυνότητας και της αδιαφορίας, με τις οποίες είναι ακόμη διαποτισμένη σε μεγάλο βαθμό η άσκηση της δημόσιας εξουσίας στον τόπο. Σε μια υπόθεση όπου η εμφανής ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού ταρακούνησε κυβέρνηση και κοινωνία, όλοι, αλλά κυρίως οι δικαστές και οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι λειτουργοί, όφειλαν και οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί. Επρεπε να κινηθούν με ταχύτητα και διαφάνεια για την αποκάλυψη των πραγματικών ευθυνών της τραγωδίας και τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων. Αυτό που κάνουν δηλαδή τα ευνομούμενα, δημοκρατικά κράτη.

Ομως εδώ είναι Ελλάδα. Και ένας από τους καταδικασμένους σε 49 χρόνια φυλάκισης εξακολουθεί να κατέχει δημόσιο αξίωμα (αντιπεριφερειάρχης), αφού η απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί, εννέα ολόκληρους μήνες μετά τη δημόσια απαγγελία της ετυμηγορίας του δικαστηρίου! Εχετε κάτι να πείτε, κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης;

Ετσι εξηγείται και το ότι ουδείς πολιτικός παράγοντας του νομού τόλμησε να παραστεί στο προχθεσινό τρισάγιο που τελέσθηκε στον τόπο θανάτου της μητέρας με τα 4 ανήλικα παιδιά και των 3 δασοπυροσβεστών. Γιατί εκτός των άλλων θα καλούνταν να απαντήσουν και στις καταγγελίες κατοίκων πως ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων του «ταμείου Μολυβιάτη», για τις πυρόπληκτες περιοχές, είτε χάθηκε μυστηριωδώς είτε χρησιμοποιήθηκε για αλλότριους σκοπούς.

Η τραγωδία της Ηλείας αποτελεί ταυτόχρονα και μια σκανδαλώδη υπόθεση με πολλά, αναπάντητα ακόμη, ερωτήματα. Μετά, ορισμένοι πολιτικοί έχουν το θράσος να μιλάνε για μια Νέα Ελλάδα.


Πηγή apokalypseis.com

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More