Παρασκευή, Ιουνίου 29, 2012

ΣΥΝ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ : ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-
ΘΕΜΑ: Μέτρα ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας

Το 2011 ήταν μια αποδοτική αναλογικά χρονιά για την ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, μέσα σε έντονα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον. Η Τράπεζα διατήρησε ή αύξησε οριακά τα μεγέθη της, ενώ έκλεισε με οριακή κερδοφορία. Κυρίως όμως εξακολούθησε να υποστηρίζει την Δωδεκανησιακή επιχειρηματικότητα, όταν οι πιστωτικές γραμμές των δανείων σε ολόκληρη την χώρα είχαν περιοριστεί υπερβολικά.
 

Είναι γνωστό ότι η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ δεν είχε καμία εμπλοκή ούτε με διαχείριση Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ούτε με άλλα τοξικά προϊόντα, όμως η διαρκής και εντεινόμενη κρίση της Ελληνικής Οικονομίας επηρέασε σημαντικά όλο τον Τραπεζικό κλάδο της χώρας. Σε συνδυασμό με τα φαινόμενα πολιτικής αβεβαιότητας που παρουσιάσθηκαν το τελευταίο δίμηνο, δημιουργήθηκε οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά αλλά και αδυναμία κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αυτά με την σειρά τους επέδρασαν αρνητικά στην κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών, στα απαιτούμενα δηλαδή κεφάλαια που χρειάζονται οι Τράπεζες για την εύρυθμη λειτουργία της.
 

Τα φαινόμενα αυτά όπως ήταν αναμενόμενο παρουσιαστήκαν και στην τοπική αγορά της Δωδεκανήσου, ενώ η μειωμένη τουριστική κίνηση των αρχών της περιόδου δεν στάθηκε ικανή να τα αντισταθμίσει. Ως αποτέλεσμα έχει επηρεαστεί η δραστηριότητα των τοπικών επιχειρήσεων που αποτελούν σημαντικό μέρος της πελατείας της Τράπεζας και κυρίως η δυνατότητα των Δωδεκανησίων να εξυπηρετούν έγκαιρα και με συνέπεια τις χρηματοδοτήσεις τους, γεγονός που κατ’ επέκταση επηρεάζει τους δείκτες και την αποδοτικότητα της Τράπεζας.
Εμπρός στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ελληνική και κατ΄ επέκταση η τοπική μας Οικονομία, η Διοίκηση της Τράπεζας πήρε ορισμένες κρίσιμες αποφάσεις με σκοπό αφενός να υποστηρίξει την ντόπια επιχειρηματικότητα και αφετέρου να προστατεύσει την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας, εξασφαλίζοντας έτσι τα συμφέροντα του Οργανισμού και των μελών της. 


Συγκριμένα :
# Εκπόνησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ρυθμίσεων αλλά και επαναρυθμίσεων καθυστερημένων δανείων, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, στο οποίο μπορεί να βρει λύση όποια επιχειρηματική μονάδα ή ιδιώτης έχει δάνειο στην Τράπεζα και αποδεδειγμένα δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει. Καλούνται οι πελάτες της Τράπεζας, επιχειρήσεις και νοικοκυριά να απευθυνθούν άμεσα στο κατάστημα της Τράπεζας με το οποίο συνεργάζονται για να συζητήσουν εκτενεστέρα τις δυνατότητες ρυθμίσεις των οφειλών τους.
 

# Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας έχοντας την υποχρέωση να θωρακίσει την Τράπεζα από οποιονδήποτε κίνδυνο ανεπάρκειας κεφαλαίου αλλά και να ενδυναμώσει την λειτουργική της δομή, έτσι ώστε να συνεχίσει να στέκεται ανταγωνιστικά δίπλα στην μέση Δωδεκανησιακή επιχείρηση, αποφάσισε ομόφωνα, μετά από παραίνεση της Τράπεζας Ελλάδος, με βάση τον Νόμο 1667/86 αλλά και το καταστατικό της, να αναστείλει την δυνατότητα εξαργύρωσης από την ίδια την Τράπεζα, των συνεταιριστικών μερίδων, μέχρι την 30/6/2013. Η απόφαση αυτή μπορεί να αναιρεθεί νωρίτερα από το Δ.Σ. εάν συντρέχουν ευνοϊκότερες συνθήκες στην Ελληνική Οικονομία. Υπογραμμίζεται ότι εξακολουθεί να είναι ελεύθερη, η μεταβίβαση συνεταιριστικών μερίδων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων.
Επισημαίνεται ότι η αξία της συνεταιριστικής μερίδας, δεν επηρεάζεται καθόλου από την ενέργεια αυτή, αντιθέτως η απόφαση αυτή προστατεύοντας την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας, προστατεύει ουσιαστικά την περιουσία και την επένδυση των Συνέταιρων.
Η απόφαση αυτή που επιβάλλεται από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Συνεταιριστικών Τραπεζών, είναι αναγκαία για την σταθερότητα του Πιστωτικού Ιδρύματος, σε μια αγορά που εξακολουθεί να παραμείνει ρευστή, ευμετάβλητη και ευπαθής. Η προστασία των κεφαλαίων, της λειτουργίας και των προοπτικών της Τράπεζας, που βελτίωσε την ανταγωνιστικότητα και υποστήριξε την επιχειρηματικότητα όλων των νησιών της Δωδεκανήσου, είναι η κύρια προτεραιότητα για όλους μας την δύσκολη περίοδο της κρίσης.
Στο σημερινό περιβάλλον της αβεβαιότητας, είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τον τόπο μας η ύπαρξη μιας δυνατής τοπικής Τράπεζα, που στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας, προφέροντας 270 εκατομμύρια € χορηγήσεις στην τοπική αγορά, τραπεζική εξυπηρέτηση στα ακριτικά μας νησιά, και πάνω από 8,6 εκ ευρώ κοινωνικό προϊόν ετησίως, μέσω φόρων στο δημόσιο, μερισμάτων, μισθών κ.α. Η Τράπεζα Δωδεκανήσου, η ισχύς και η ανάπτυξη της, είναι άμεσα συνυφασμένη με την ευημερία και το μέλλον του τόπου μας, γι αυτό η υποστήριξη της και η προστασία των κεφαλαίων της, είναι ανάγκη αλλά και υποχρέωση όλων των Δωδεκανησίων".




Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More