Τετάρτη, Μαΐου 02, 2018

Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο Σύμης - Photos

Το Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο Σύμης ιδρύθηκε το 1991. Η ιδέα της ίδρυσης του γεννήθηκε το 1981 από την Πανσυμαϊκή Ναυτική Ένωση, η οποία είχε ως σκοπό τη συγκέντρωση και διάσωση εκθεμάτων ναυτικής τέχνης. Στη συνέχεια, η Ένωση Γυναικών Σύμης και ο λαϊκός σύλλογος «Ο Νηρέας» εργάστηκαν για την ίδρυση του Μουσείου με τη συμπαράσταση και του Δήμου Σύμης.

Σκοποί του Μουσείου αποτελούν η συγκέντρωση και διάσωση εκθεμάτων της Ναυτικής και Λαογραφικής κληρονομιάς της Σύμης, η προβολή και διατήρηση της αγάπης προς τη ναυτική τέχνη και τη λαϊκή τέχνη και η συμβολή του στην ανάπτυξη του τουρισμού της Σύμης. Το Μουσείο στεγάζεται σε δημοτικό νεοκλασικό και διατηρητέο οίκημα, το οποίο ονομάζεται «Ηλιακό Σπίτι». Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός Σύμης καθώς και η μόνιμη έκθεση του μουσείου Τέσλα του Βελιγραδίου.

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου έχει ως σκοπό να ξεναγήσει τον επισκέπτη στη ναυτική παράδοση του νησιού. 0 επισκέπτης γνωρίζει τη ζωή του συμιακού ψαρά, ναύτη και εμπόρου μέσα από εκθέματα, κυρίως τα ναυτικά εργαλεία καθώς και τα σφουγγάρια διαφόρων ειδών που συνοδεύονται από τα εργαλεία καθαρισμού τους. Ξεχωριστή θέση στην έκθεση έχουν οι ελαιογραφίες με τοπία της Σύμης και θέματα ναυτοσύνης, καθώς και χειροποίητα μοντέλα ιστιοφόρων, τα οποία είναι έργα ενός ντόπιου καλλιτέχνη, του Αντώνιου Πολιά. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει το σκάφανδρο του δύτη, όπως και η καταδυτική μηχανή που ήταν τοποθετημένη στο καΐκι το οποίο έκανε το ταξίδι της σπογγαλιείας.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
Δημοτικό Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο Σύμης, Γιαλός Σύμης, 85 600 Σύμη Δωδεκάνησα, Τηλ.: 22460 72363 / 72569

Πηγή παραπάνω φωτογραφικού υλικού: http://www.osymi.gr/ 

Πηγή:naftotopos.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More