Δευτέρα, Απριλίου 16, 2018

Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο - Video - Για αυτή τη νησίδα μιλά ο Γλιντιρίμ - Ποιος είναι ο «Μικρός Ανθρωποφάς» (Photos)

Δηλώσεις για ένα άγνωστο περιστατικό μέχρι στιγμής, φέρεται να έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Σε αυτά γίνεται λόγος για επέμβαση της τουρκικής ακτοφυλακής ανάλογης με αυτή των Ιμίων, κατά την οποία αφαιρέθηκε από βραχονησίδα η Ελληνική σημαία.

«Ενημερωθήκαμε για κάποιες ενέργειες από τους γείτονές μας, την Ελλάδα, που ενισχύουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ένταση στο Αιγαίο. Τελευταία, έχουν αυξηθεί οι συγκεκριμένες πρακτικές. Συγκεκριμένα, βλέπουμε γεγονότα ανάλογα με τα Ίμια, που σχετίζονται με την κυριότητα ακαθόριστων βραχονησίδων», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Ξανά, στα τουρκικά παράλια, σηκώθηκε μία ελληνική σημαία σε βραχονησίδα που είναι ακαθόριστη. Η τουρκική ακτοφυλακή, παρενέβη και κατέβασε τη σημαία από εκεί».

Για αυτή τη νησίδα μιλά ο Γλιντιρίμ - Ποιος 

είναι ο «Μικρός Ανθρωποφάς» (Photos)

 
Αιφνιδίασε το πρωί της Δευτέρας ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος υποστήριξε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο.

Ο ίδιος δεν είπε συγκεκριμένα που έλαβε χώρα το περιστατικό, ωστόσο πιθανότατα αναφερόταν στο περιστατικό ύψωσης της ελληνικής σημαίας την Παρασκευή 13 Απριλίου στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» νοτιοανατολικά των Φούρνων (φωτό κεντρική).

Ο Ανθρωποφάς είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών.

Η νησίδα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με  25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές».

Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

topontiki.gr - Apr 16, 2018 

To ΓΕΕΘΑ αγνοεί το γεγονός και για ποια βραχονησίδα κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Πιθανότατα, όμως, πρόκειται για τον «Μικρό Ανθρωποφά», όπου η ελληνική σημαία υψώθηκε την περασμένη Παρασκευή με πρωτοβουλία τριών νεαρών 

Πώς στήθηκε η Ελληνική σημαία


«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως μεταδίδει το samos24.gr νεαροί από τους Φούρνους αποβιβάστηκαν με σκάφος την Παρασκευή 13 Απριλίου στο σημείο, όπου στη συνέχεια τοποθέτησαν την Ελληνική σημαία στη βραχονησίδα. Δημοσιεύει μάλιστα και φωτογραφίες από την κίνηση αυτή των νεαρών.

«Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

documentonews.gr - Apr 16, 2018 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More