Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2017

Ελλάδα – Ιταλία συμμαχία στον τουρισμό και τον πολιτισμό

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και Πολιτισμού & Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου και του Ιταλού υπουργού Πολιτιστικών Αγαθών Δραστηριοτήτων και Τουρισμού, στην πρώτη διμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Ιταλίας, συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών - 

Την Ελλάδα και την Ιταλία τις συνδέουν πολλά και όχι μόνο το Ιόνιο πέλαγος. Δύο χώρες της Μεσογείου, με κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, αλλά και τουριστικά.

Είναι αλήθεια ότι η τουριστική σχέση των δύο χωρών είναι περισσότερο ετεροβαρής προς την Ελλάδα, δηλαδή περισσότεροι Ιταλοί τουρίστες έρχονται στη χώρα μας, σε σχέση με τους Έλληνες που πηγαίνουν στην Ιταλία, κυρίως στη Ρώμη και στο Μιλάνο. Την ίδια στιγμή οι Ιταλοί κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά, ειδικά τα μικρότερα σε μέγεθος και τα πιο «ήσυχα» και όχι μόνο του Ιονίου.

Εξάλλου, κοινά στοιχεία υπάρχουν και στον πολιτισμό και για τον λόγο αυτό υπάρχουν και κοινά ενδιαφέροντα.

Όσον αφορά στον πολιτισμό, υπογράφηκε από τη Λυδία Κονιόρδου και τον Ιταλό υπουργό Ντάριο Φραντσεσκίνι, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Δράσεων και Τουρισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας για την πρόληψη της αρχαιοκαπηλίας, των παράνομων ανασκαφών και της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής, διακίνησης ή μεταφοράς της ιδιοκτησίας πολιτιστικών αγαθών και της προώθησης και της ανάκτησης ή επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης. Δύο χώρες με σημαντικό πολιτιστικό παρελθόν ενδυναμώνουν με αυτήν την κίνηση την πολύ καλή έως τώρα συνεργασία τους στον τομέα της καταπολέμησης της αρχαιοκαπηλίας.

Οι δύο υπουργοί, στη διμερή τους συνάντηση, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις πολιτιστικές και μορφωτικές σχέσεις των δύο χωρών, ειδικότερα στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς εστιάζοντας, ταυτόχρονα, επισταμένα στη σύγχρονη τέχνη μέσα από μια σειρά πλούσιων πολιτιστικών δράσεων και ανταλλαγών ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία, που θα ξεκινήσουν από την Άνοιξη του 2018. ​

Τώρα, σχετικά με τον τουρισμό, συζητήθηκαν αρκετά κατά τη συνάντηση της Έλενας Κουντουρά και του Ντάριο Φραντσεσκίνι, κατά την πρώτη διμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Ιταλίας, υπό τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, στην Κέρκυρα.

H υπουργός ευχαρίστησε τον ομόλογό της για την υποστήριξη της Ιταλίας με την ψήφο της στην εκλογή της Ελλάδας για πρώτη φορά στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στο Τσενγκντού της Κίνας στις 11 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, τον προσκάλεσε να συμμετάσχει στην Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση για τον τουρισμό της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι στις 2 και 3 Οκτωβρίου, όπου η Ελλάδα έχει αναλάβει την Προεδρία, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού υπουργών, θεσμικών φορέων και εκπροσώπων του παγκόσμιου τουρισμού  και διεθνών ομίλων της τουριστικής βιομηχανίας.

Η Έλενα Κουντουρά πρότεινε την επανενεργοποίηση της Κοινής Επιτροπής Ελλάδας - Ιταλίας στον Τουρισμό, που συνεδρίασε τελευταία φορά το 1989, για την ενίσχυση των διμερών τουριστικών δράσεων και την ανάπτυξη και από κοινού προώθηση και προβολή των θεματικών τουριστικών προϊόντων με επίκεντρο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Δήλωσε επίσης την πλήρη υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού στην τουριστική προώθηση και προβολή των πολιτιστικών δράσεων και ανταλλαγών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, στο πλαίσιο της συνάντησης και της  συμφωνίας  συνεργασίας μεταξύ του κ. Φραντσεσκίνι με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την αρμόδια υπουργό Λυδία Κονιόρδου.

Μετά  την ολοκλήρωση της διμερούς Συνόδου Κορυφής, η υπουργός επισκέφθηκε την Περιφερειακή Διεύθυνση Τουρισμού Ιονίων Νήσων και συζήτησε για τις προτεραιότητες και τα θέματα τουριστικής ανάπτυξης των προορισμών του Ιονίου.

Επίσης, επισκέφθηκε το Δημόσιο ΙΕΚ Τουρισμού της Κέρκυρας και συζήτησε με τη διοίκηση και το προσωπικό της σχολής για όλα τα θέματα λειτουργίας της σχολής, εν όψει της έναρξης της νέας εκπαιδευτικής περιόδου.


Δημήτρης Μπαλής
Πηγή: news247.gr - Sep 15, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More