Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 19, 2024

Όλγα Κεφαλογιάννη: Πάρτι απευθείας αναθέσεων για χαλιά, ταπετσαρίες, κουρτίνες και… coffee table



Νά 'ταν μόνο τα χαλιά πάει στην ευχή...

Σε πάρτι απευθείας αναθέσεων έχει προχωρήσει εδώ και αρκετό διάστημα το υπουργείο Τουρισμού, με υπουργό την Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς μετά τον σάλο που έχει προκληθεί από την αγορά δύο χαλιών στην τιμή των 17.890 ευρώ από την Δέσποινα Μοιραράκη, βγαίνουν νέα στοιχεία με τις δαπάνες και τις απευθείας αναθέσεις να αφορούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ. 

Όπως προκύπτει από έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια, η Όλγα Κεφαλογιάννη με απευθείας αναθέσεις προχώρησε στις εξής ενέργειες

Στις 14 Νοεμβρίου του 2023 η Υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη ενέκρινε με απευθείας ανάθεση την αγορά και τοποθέτησης ταπετσαρίας συνολικής αξίας 868 ευρώ μαζί με ΦΠΑ

Στις 21 Νοεβμρίου του 2023 η Όλγα Κεφαλογιάννη ενέκρινε την απευθείας ανάθεση ραφής και τοποθέτησης κουρτινών συνολικής αξίας 1.376 ευρώ μαζί με ΦΠΑ

Στις 4 Μαρτίου του 2024 ενέκρινε με απευθείας ανάθεση την εκπόνησης εργασιών υλικοτεχνικής υποστήριξης του Γραφείου Υπουργού του Υπουργείου Τουρισμού αξίας 36.952,00€ μαζί με ΦΠΑ

Στις 20 Μαΐου του 2024 ενέκρινε την αγορά 14 έπιπλα αξίας 25.000 ευρώ μαζί με ΦΠΑ και μεταφορικά, τέλος

Στις 5 Ιουλίου του 2024 εγκρίθηκε απευθείας ανάθεση για την παροχή υπηρεσιών σχετικά με την ανάλυση, τον έλεγχο και την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των δράσεων και των εργασιών του Ε.Ο.Τ.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2024 ενέκρινε την αγορά 2 περσικών χαλιών αξίας 17.980 ευρώ μαζί με ΦΠΑ από τη Δέσποινα Μοιραράκη

2.244 ευρώ για ταπετσαρία και κουρτίνες

Όπως φαίνεται στα δημόσια έγγραφα η υπουργός Τουρισμού ενέκρινε (14 και 21/11/2023)  την παροχή υπηρεσιών τοποθέτησης ταπετσαρίας καθώς και την παροχή υπηρεσιών ραφής και τοποθέτησης κουρτινών συνολικής αξίας 2.440€

25.000 ευρώ για πολυθρόνες, έπιπλα , τραπεζαρίες κ.α

Στις 20 Μαϊου η Όλγα Κεφαλογιάννη ενέκρινε με απευθείας ανάθεση την αγορά επίπλων. Αναλυτικά τα έπιπλα είναι τα εξής:

2 καναπέδες μήκους 250*100*H70 με σταθερό σκληρό κάθισμα

2 πολυθρόνες μια θέση όμοιο σχέδιο καναπέ χωρίς τις πλαϊνές καραμέλες με σταθερό σκληρό κάθισμα

1 Coffee table 150*70*H42 με ξύλινο σκελετό, κάτω καπάκι σε μαύρο δρυ και πάνω καπάκι σε μάρμαρο Διονύσου. Οι διατομές του σκελετού θα έχουν διαστάσεις κατάλληλες για κατασκευή από ξύλο

Τραπεζαρία 250*110*75 σε δρυ

6 Καρέκλες τραπεζαρίες 53,5*54*H81

2 Side tables διαστάσεων Φ45*Η52 με βάση σε μάρμαρο Διονύσου και καπάκι σε μαύρο δρυ και μεταλλική στήριξη σε ηλεκτροστατική βάση

Δύο περσικά χαλιά αξίας 17.980 ευρώ

Επίσης, η υπουργός Τουρισμού ενέκρινε με απευθείας ανάθεση την αγορά δύο περσικών χαλιών έναντι 17.980 ευρώ, ενώ περιγράφονται με λεπτομέρειες και τα χαρακτηριστικά των χαλιών τα οποία είναι τα εξής:

Ένα χειροποίητο χαλί, περσικό ΝΑΙΝ, μαλλί και μετάξι, σε μπλε χρώμα φόντου με κεντρική ροζέτα και γωνίες. Διαστάσεις: 4,30Χ3,03=13,03 τμ².

Ένα χειροποίητο χαλί, περσικό ΝΑΙΝ, μαλλί και μετάξι, με επαναλαμβανόμενο σχέδιο σε λευκό φόντο και μπλε μπορντούρα. Διαστάσεις: 3,60Χ2,77=9,97 τμ².

Απευθείας ανάθεση υλικοτεχνικής υποστήριξης 36.952 ευρώ

Όπως προκύπτει από έγγραφο που έχει δημοσιευτεί στις 4 Μαρτίου του 2024

Παράλληλα, η Όλγα Κεφαλογιάννη ενέκρινε στις 4 Μαρτίου του 2024  με απευθείας ανάθεση την εκπόνηση εργασιών υλικοτεχνικής υποστήριξης του Γραφείου Υπουργού του Υπουργείου Τουρισμού συνολικής αξίας 36.952 ευρώ

Επιπλέον, έγγραφο το οποίο δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουλίου του 2024 η Όλγα Κεφαλογιάννη ενέκρινε απευθείας ανάθεση για τη παροχή υπηρεσιών σχετικών με την ανάλυση, τον έλεγχο και την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των δράσεων και των εργασιών του Ε.Ο.Τ. συνολικής αξίας74.400 ευρώ.

Μπορεί ο Άδωνης Γεωργιάδης να είπε στα σόσιαλ μίντια ότι είναι το να ασχολείσαι με τις απευθείας αναθέσεις του υπουργείου Τουρισμού είναι «κατινιά», όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, καθώς αποτελεί μεγάλη πρόκληση να ξοδεύονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε χαλιά και διακοσμητικά στοιχεία, τη στιγμή που ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να βγάλει το μήνα.

Πηγή: www.documentonews.gr

---------------------------

Με τιμές «βασίλισσας» τελεί τα καθήκοντα της η Όλγα Κεφαλογιάννη – 86.000 ευρώ η ανακαίνιση του υπουργείου

Τελικά δεν ήταν μόνο η αγορά των δύο… χειροποίητων περσικών χαλιών, για να διακοσμήσει το υπουργείο Τουρισμού, η queen  υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη, αλλά και η αγορά και άλλων αντικειμένων έτσι ώστε να κάνει παλατάκι το γραφείο της σε βάρος των ελλήνων φορολογουμένων.

Το ακριβό γούστο της υπουργού

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει (σ.σ και αλίευσα) ο συνάδελφος ,Μανώλης Καλουδάς στο ieidiseis , η Όλγα Κεφαλογιάννη έχει προχωρήσει εδώ και καιρό σε μεγάλες και το σημαντικότερο ακριβές αλλαγές στο γραφείο της

Συγκεκριμένα:

Αναλυτικά:


Χαλιά: 17.980 ευρώ

Έπιπλα: 25.000 ευρώ

Εργασίες υλικοτεχνικής υποστήριξης: 36.952 ευρώ

Κουρτίνες και ταπετσαρίες: 2.575,19 ευρώ

Ραφή και τοποθέτηση κουρτινών: 1.376,40 ευρώ

Τοποθέτηση ταπετσαρίας: 868 ευρώ

Επιδαπέδια φωτιστικά: 1.805,44


Ας τα δούμε, όμως, αναλυτικά…

Καναπές με 3.689 ευρώ και coffee table με 3.000 ευρώ

Η προμήθεια επίπλων στο γραφείο της Όλγας Κεφαλογιάννη κόστισε 25.000 ευρώ «στρογγυλά». Σύμφωνα με το τιμολόγιο που είναι συνημμένο στην ΑΔΑ: 6861465ΧΘΟ-ΖΣΠ στο γραφείο υπουργού τοποθετήθηκαν δύο καναπέδες συνολικής αξίας 7.378 ευρώ, δύο πολυθρόνες συνολικής αξίας 4.929 ευρώ, ένα coffee table (με κάτω καπάκι από μαύρο δρυ και πάνω καπάκι από μάρμαρο Διονύσου) αξίας 2.969,80 ευρώ, μία τραπεζαρία αξίας 3.794,40 ευρώ, έξι καρέκλες τραπεζαρίας συνολικής αξίας 4.136,64 ευρώ και ένα side table (με βάση από μάρμαρο Διονύσου) αξίας 1.401,20 ευρώ.

Εργασίες υλικοτεχνικής υποστήριξης κόστους 36.952 ευρώ

Σύμφωνα με την ΑΔΑ: Ρ9ΟΣ465ΧΘΟ-Σ7Ι, έγιναν «εργασίες υλικοτεχνικής υποστήριξης» στο Γραφείο Υπουργού του Υπουργείου Τουρισμού αξίας 36.952 ευρώ. Στη σχετική απόφαση δεν αναφέρονται λεπτομέρειες, αν και από το κόστος συμπεραίνουμε ότι έγιναν «βαριές» εργασίες για την ομαλή λειτουργεία του γραφείου.

Κουρτίνες και ταπετσαρίες αξίας 2.500 ευρώ

Στη Διαύγεια φιλοξενείται η ΑΔΑ: 6Χ2Ψ465ΧΘΟ-ΝΒ7 που αναφέρει ότι αποφασίζεται η προμήθεια υφασμάτινων κουρτινών και ταπετσαρίας με κόστος 2.575,19 ευρώ. Μόνο η αγορά, διότι η τοποθέτηση και η ραφή, όπως θα δούμε στη συνέχεια, είναι άλλο…

Ραφή και τοποθέτηση κουρτινών με κόστος 1.376,40 ευρώ

Η παροχή υπηρεσιών για τη ραφή και την τοποθέτηση των κουρτινών στο γραφείο της Όλγας Κεφαλογιάννη κόστισε 1.376,40 ευρώ. Αυτό αναφέρεται στην ΑΔΑ: 63Ψ2465ΧΘΟ-ΧΦΤ, στη Διαύγεια.

Τοποθέτηση ταπετσαρίας με κόστος 868 ευρώ

Η ΑΔΑ: 9Ο2Γ465ΧΘΟ-ΞΧΘ αναφέρει ότι αποφασίστηκε η παροχή υπηρεσιών τοποθέτησης ταπετσαρίας, με κόστος 868 ευρώ.

Τέσσερα φωτιστικά και 18 λάμπες αξίας 1.805,44 ευρώ

Το γραφείο της Όλγας Κεφαλογιάννη κοσμούν, επίσης, τέσσερα επιδαπέδια φωτιστικά, ύψους 1,82μ, τα οποία κόστισαν (μαζί με 18 λάμπες) 1.805,44 ευρώ, σύμφωνα με την ΑΔΑ: 91ΒΞ465ΧΘΟ-ΦΦΔ.

Όλα αυτά κόστισαν το ποσό των 86.557,03 ευρώ.

Τελικά δεν ξέρουμε εαν επαύριον τι απάντηση θα δώσει, αλλά ένα είναι σίγουρο…ότι όσο προβαίνει σε ανακοινώσεις, τόσο το μαλλί….αναβαίνει!

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 18, 2024

Ρόδος: Αφαιρέθηκε η «Γαλάζια Σημαία» από 6 παραλίες για λόγους πλημμελούς οργάνωσης * Εξαιρετική η ποιότητα των νερών κολύμβησης



Έξι ακόμα ακτές βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2024 και έχασαν το βραβείο τους, επειδή, είτε δεν οργανώθηκαν τη φετινή κολυμβητική περίοδο, είτε δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις. 

Όπως ανακοινώθηκε, κατά τη διαδικασία του Προγράμματος, μετά από τις απροειδοποίητες επισκέψεις στις ακτές από τους εθελοντές-αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και κατόπιν επικοινωνίας της Γραμματείας του Προγράμματος με τους αρμόδιους διαχειριστές των ακτών διαπιστώθηκαν ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες (συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ), καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, ορθή περιβαλλοντική διαχείριση, δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου, καθώς και επικάλυψη ελεύθερου χώρου ακτής.

Καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης της Γαλάζιας Σημαίας ήταν η 1η Ιουλίου. Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

Σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», οι εν λόγω ακτές δεν μπορούν να είναι υποψήφιες για βράβευση την επόμενη χρονιά. Η περίοδος για το Πρόγραμμα λήγει επίσημα την 31η Οκτωβρίου. Οι διαχειριστές των ακτών μπορούν να λήξουν την περίοδο της βραβευμένης ακτής τους νωρίτερα της 31ης Οκτωβρίου (όχι όμως νωρίτερα της 15ης Σεπτεμβρίου) και θα πρέπει να ενημερώσουν σχετικά τη Γραμματεία του Προγράμματος. Με τη λήξη της περιόδου και σύμφωνα με τη διαδικασία του Προγράμματος, θα πρέπει η Γαλάζια Σημαία να υποσταλεί από τον ιστό, να αφαιρεθούν όλα τα έντυπα από τον Πίνακα Ανακοινώσεων και να τοποθετηθούν σε αυτόν μόνο τα πρόσφατα αποτελέσματα νερών κολύμβησης και η αφισέτα «Λήξη Περιόδου».

Τονίζεται από του αρμόδιους ότι η απόσυρση των ακτών γίνεται για λόγους πλημμελούς οργάνωσης και ότι η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει, κατά τα πρότυπα του Προγράμματος, εξαιρετική.


Οι 6 ακτές, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής: 

Ακτή Θεολόγος, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων

Ακτή Κιοτάρι Αγγελιένα 1, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων

Ακτή Λαδικό, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων

Ακτή Φαληράκι Λιμανάκι, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων

Ακτή Ρένη, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων

Ακτή ‘Αντονι Κουίν, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων



Πηγή: hellasjournal.com Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Α. Κολιάδης: Κατηγορηματικό «όχι» σε δομή προσφύγων και μεταναστών στη Ρόδο


«Η κυβέρνηση σχεδιάζει δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Ρόδο»
, υποστήριξε σήμερα -μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου- ο δήμαρχος, Αλέξανδρος Κολιάδης. «Μας το πρότειναν και εισέπραξαν την ξεκάθαρη άρνησή μας» ανέφερε ο δήμαρχος. 

Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, «σκοπίμως αφήνεται η κατάσταση να εκτροχιαστεί, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να κατακλύζουν τα πάρκα και τα πεζοδρόμια, ώστε να υποχρεωθεί η δημοτική αρχή να αποδεχθεί τελικά τη δομή». 

Σ’ ότι αφορά στα ανταλλάγματα που -όπως υποστηρίζει- προσφέρθηκαν, ο κ. Κολιάδης τόνισε ότι δεν πρόκειται να βάλει τη Ρόδο σε περιπέτειες αποδεχόμενος μια δομή μεταναστών, όποιο κι αν είναι αυτό το αντάλλαγμα. Ερωτηθείς αν το αντάλλαγμα είναι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, είπε ότι δεν πρόκειται να βάλει στο ίδιο τραπέζι το μεταναστευτικό με τους συντελεστές ΦΠΑ, θυμίζοντας ότι η επαναφορά τους αποτελούσε υπόσχεση της κυβέρνησης που δεν έχει υλοποιηθεί. «Θα τους διεκδικήσουμε, αλλά όχι ως αντάλλαγμα για τη δημιουργία δομής» ξεκαθάρισε.

Όπως τόνισε, «η λύση στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές είναι η άμεση ταυτοποίηση και μεταφορά των αλλοδαπών στις Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές σε Λέρο και Κω, οι οποίες επεκτάθηκαν για να υποδέχονται  μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών».

Σύνταξη: Χριστίνα Μέγα

Πηγή: www.ertnews.gr


Αντίθετος ο ΣΕΤΕ στα κυβερνητικά μέτρα για τον τουρισμό - Μειώνουν την ανταγωνιστικότητα

 


«Οι επιβαρύνσεις μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ειδικά σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή των υπηρεσιών», δήλωσε ο πρόεδρος Γιάννης Παράσχης απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς. 

Την αντίθεση του στα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση εκφράζει ο σύνδεσμος ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Σε επιστολή του ο πρόεδρος του οργανισμού Γιάννης Παράσχης απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς τονίζει τα εξής: 

Σε συνέχεια της διυπουργικής συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των «μέτρων στήριξης» που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι τα μέλη του είναι αντίθετοι σε μέτρα καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά, καθώς πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος.

1. Η επικείμενη αύξηση στο τέλος ανθεκτικότητας για την κλιματική αλλαγή, η οποία μπορεί να φτάσει ανά είδος καταλύματος +400% σε λιγότερο από ένα έτος εφαρμογής του μέτρου χωρίς να έχει προηγηθεί απολογισμός για τη χρήση των πόρων που συγκεντρώθηκαν από την καθιέρωσή του, εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητά του. Τέτοιου είδους μέτρα δεν εξυπηρετούν την εθνική στρατηγική για τη χωρική και χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά επίπεδα τιμών και τις γεωγραφικές διακυμάνσεις, ενώ κινδυνεύουν να ενισχύσουν φαινόμενα παραβατικότητας. Παρά το ότι η διεύρυνση του μειωμένου τέλους κατά τον μήνα Μάρτιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν αρκεί προφανώς για να αντισταθμίσει τις υπέρμετρες αυξήσεις των υπολοίπων μηνών, πάντα σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ.

2. Όσον αφορά την επιβολή τέλους στην κρουαζιέρα, οποιαδήποτε αύξηση στα ισχύοντα λιμενικά τέλη πρέπει να συνάδει με τον επιδιωκόμενο σκοπό, να είναι αναλογική με τις επενδυτικές ανάγκες των λιμένων, να εφαρμόζεται σε όλους τους επισκέπτες και να διασφαλίζεται ότι τα οφέλη θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες. Χωρίς τις απαραίτητες λειτουργικές παρεμβάσεις σε λιμένες και νησιά που παρουσιάζουν υπερσυγκέντρωση κρουαζιέρας, η επιβολή τελών ως μοναδική παρέμβαση δεν θα έχει το επιδιωκόμενο αποτελέσματα για τη βιωσιμότητα των προορισμών, υποστηρίζει ο ΣΕΤΕ.

3. Αφενός, οι ανακοινωθείσες επιβαρύνσεις μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ειδικά σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή των υπηρεσιών. Αφετέρου, οι δημοσιονομικές ανάγκες που απορρέουν από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης δεν μπορούν να καλύπτονται αποκλειστικά από έναν τομέα της οικονομίας, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

4. Επιπροσθέτως, υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε διαβούλευση από το ΥΠΕΣ σχέδιο νόμου που προβλέπει δυνητική αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων σε ποσοστό από 0,50 σε 0,75. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση των τουριστικών επιχειρήσεων και επισκεπτών θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στην εικόνα όσο και στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η κεντρική διοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση να διαχειρίζονται ορθολογικά τους πόρους από τις επιβαρύνσεις, εξασφαλίζοντας ότι οι τοπικές κοινωνίες απολαμβάνουν τα οφέλη, τονίζει ο ΣΕΤΕ.

5. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο Αναπτυξιακός Νόμος 4887/2022, αν και ψηφίστηκε στις 4/2/2022, δεν έχει ακόμη να επιδείξει κάποια απόφαση υπαγωγής για τουριστική επιχείρηση. Είναι κρίσιμο να αυξηθούν οι πόροι για τις τουριστικές επενδύσεις του Αναπτυξιακού Νόμου, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι ανέρχονται σε μόλις 300 εκατ., ενώ οι αιτήσεις ξεπερνούν το 1 δισ. Ευρώ. Επιπλέον, επισημαίνεται πως οι τουριστικές επιχειρήσεις αναμένουν νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την υποβολή των επενδυτικών τους σχεδίων και νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου ο οποίος δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει πρόσκληση εντός του 2024, καταλήγει η επιστολή του ΣΕΤΕ.


Πηγή: www.euro2day.gr

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 17, 2024

Kρουαζιέρα: Εισπρακτικά μέτρα με πολλές ασάφειες – Τι λέει ο κλάδος για τα τέλη


Τι επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου για τα τέλη στην κρουαζιέρα που ανήγγειλε η κυβέρνηση - 

H αμφισβήτηση από την πλευρά της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη των μελετών του κλάδου για την προσφορά του ως ατεκμηρίωτες ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» στη χθεσινή ανακοίνωση των μέτρων από τους συναρμόδιους υπουργούς για τα νέα τέλη στην κρουαζιέρα, που εξόργισε παράγοντες του κλάδου.

Ανακοινώσεις που σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου είναι ασαφείς, στοχοποιούν την κρουαζιέρα, και πλήττουν ανεπανόρθωτα τις μικρομεσαίες ελληνικές εταιρείες πρωτίστως. 

Εταιρείες με έδρα την Ελλάδα που πραγματοποιούν κρουαζιέρες κυρίως στα ελληνικά νησιά είναι οι μεγάλες χαμένες των μέτρων. Μόνο η Celestyal θα επιβαρυνθεί το 2025, πάνω από 6 εκατ. ευρώ καθώς έχουν ήδη προπωλήσεις τις κρουαζιέρες για το 2025 και δεν μπορούν βέβαια να ζητήσουν εκ των υστέρων από τους πελάτες τους τη νέα επιβάρυνση κάτι που αναγνώρισε και η κα. Κεφαλογιάννη.

Υπενθυμίζεται ότι η κα. Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται τέλος κρουαζιέρας ανά επιβάτη που αποβιβάζεται στα λιμάνια της Μυκόνου και Σαντορίνης 20 ευρώ και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας 5 ευρώ για την περίοδο από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, 40% μειωμένο ή 12 και 3  ευρώ αντίστοιχα τους μήνες Απρίλιο Μάιο και Οκτώβριο και 80% μειωμένο τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο στα 4 και 1  ευρώ αντίστοιχα.

Τα έσοδα θα κατανέμονται κατά ένα τρίτο στους δήμους όπου αποβιβάζονται επιβάτες κατά ένα τρίτο θα εγγράφονται στο ύψος του προϋπολογισμού του υπουργείου Ναυτιλίας με σκοπό την εκτέλεση των απαραίτητων λιμενικών έργων και κατά ένα τρίτο θα γράφονται στο προϋπολογισμό του υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την βελτίωση των τουριστικών υποδομών για την στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Οι επισημάνσεις του κλάδου

Οι εκπρόσωποι του κλάδου κάνουν λόγο για εισπρακτικά μέτρα και με πολλές ασάφειες καθώς:

-δεν ανακοινώθηκε μηχανισμός είσπραξης του τέλους

-ο χαρακτηρισμός τέλος αποβίβασης είναι «νέος όρος» και προβληματικός καθώς θεωρείται αδύνατον να «μετρηθούν» οι επιβάτες που αποβιβάζονται από ένα κρουαζιερόπλοιο.

-δεν είναι καθαρό ένα το τέλος αφορά όλα τα λιμάνια της χώρας ή μόνο τα νησιωτικά.

-επίσης αφορά δημόσια και ιδιωτικά λιμάνια; Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Κρήτη το λιμάνια του ηρακλείου είναι πλέον ιδιωτικό ενώ δίπλα της Σούδας είναι δημόσιο θα αφορά το τέλος και τα δυο λιμάνια;

-άγνωστο παραμένει τι θα ισχύσει με τα υφιστάμενα τέλη επιβάτων που ήταν 0,35 ευρώ ανά επιβάτη και η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα αυξηθούν. Θα ισχύσει αυτή η αύξηση και ποια θα είναι.

-Επίσης κρίσιμο είναι αν μετά την αύξηση τα ελληνικά λιμάνια παραμένουν ανταγωνιστικά έναντι των άλλων της Μεσογείου καθώς καμία μελέτη δεν έχει γίνει -τώρα ετοιμάζονται κάποιες από φορείς του κλάδου- για τα τέλη που ισχύουν για διάφορους προορισμούς

Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας που ετοιμάζει ήδη την «απάντηση» της είχε ζητήσει «επανειλημμένα περισσότερες επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές, οι οποίες ωφελούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τους επισκέπτες». Οποιαδήποτε αύξηση στα ισχύοντα λιμενικά τέλη θα πρέπει να ανταποκρίνεται στον επιδιωκόμενο σκοπό, να είναι αναλογική προς τις συγκεκριμένες λιμενικές επενδυτικές ανάγκες και να εφαρμόζεται σε όλους τους επισκέπτες. Θα πρέπει, επίσης, να εφαρμοστεί έπειτα από έγκαιρη προειδοποίηση. Τα έσοδα από τα τέλη θα πρέπει να επανεπενδύονται απευθείας στις λιμενικές λειτουργίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη έχουν άμεσο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες και τους επισκέπτες» είχε σημειώσει η CLIA.

Επίσης είχε στείλει το μήνυμα «τα τέλη  να συγκριθούν με άλλα λιμενικά τέλη στην περιοχή της Μεσογείου, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα Ελληνικά λιμάνια παραμένουν ελκυστικά και ανταγωνιστικά».

Τέλος χαρακτηριστική είναι η επισήμανση πολύπειρου παράγοντα του χώρου ότι «στοχοποιούν ένα κλάδο στον οποίο δεν έχει προσφερθεί τίποτα. Ούτε ένα έργο κρουαζιέρας δεν έχει γίνει επί σαράντα χρόνια στη χώρα μας.  Το μόνο έργο που ξεκίνησε είναι αυτό στον ΟΛΠ, επέκταση του προβλήτα το μέλλον του οποίου είναι άδηλο».


Ρεπορτάζ: Λάμπρος Καραγεώργος

Πηγή: www.ot.gr

Κάλυμνος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 54χρονος τουρίστας


 

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε χθες από τη θαλάσσια περιοχή νότια της Τελένδου, (φωτο) 54χρονος αλλοδαπός τουρίστας που αγνοείτο. 

Ο 54χρονος ήθελε να διανύσει κολυμπώντας την απόσταση από το Μασούρι της Καλύμνου στην Τέλενδο, ωστόσο δεν τα κατάφερε.

Διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Καλύμνου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Δωδεκανήσου για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Καλύμνου. 

φωτο: driverstories.gr

Σύνταξη: Χριστίνα Μέγα / ertnews.gr


Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 16, 2024

Ρόδος: Υπό έλεγχο η φωτιά στα Μαριτσά



Δεν έχει ενεργό μέτωπο - Συνεχίζεται η κατάσβεση από την Πυροσβεστική προκειμένου να αντιμετωπιστούν διάσπαρτες εστίες - 

Υπό έλεγχο και χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 16/09 σε αγροτοδασική έκταση στα Μαριτσά Ρόδου.

Ωστόσο είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια της Πυροσβεστικής για πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς και την αντιμετώπιση διάσπαρτων εστιών.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε έκαιγε κοντά σε σπίτια.

Με εντολή του διοικητή της Π.Υ Ρόδου, στο σημείο μετακινήθηκαν 60 πυροσβέστες μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δύο ομάδες πεζοπόρου της 11ης ΕΜΟΔΕ, 20 οχήματα, 3 Α/Φ 3 Ε/Π και εθελοντές, ενώ μεγάλη ήταν η συνδρομή από μηχανήματα έργου και υδροφόρες του Δήμου της Ρόδου.

Στο σημείο της φωτιάς μετέβησαν από τα πρώτα λεπτά, ο δήμαρχος Ρόδου κος Αλέξανδρο ς Κολιάδης, αναβάλλοντας όλες τις προγραμματισμένες συσκέψεις και συνεδριάσεις στις οποίες επρόκειτο να συμμετάσχει, ο αντιπεριφερειάρχης κος Χρήστος Ευστρατίου καθώς επίσης και στελέχη του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, συνδράμοντας έτσι το έργο των πυροσβεστών.

Νωρίτερα μάλιστα ήχησε και το 112.



(Με πληροφορίες από zougla και rodiaki.gr)

Ξενοδόχοι: Στα «κάγκελα» με τους νέους φόρους – Γιατί μιλούν για ταξικά μέτρα

  


Ξενοδόχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του κλάδου και τις επιπτώσεις των μέτρων - 

«Ταξικά» χαρακτηριστικά προσδίδουν οι ξενοδόχοι στην κυβερνητική πολιτική «υπερφορλόγησης» του τουρισμού όπως χαρακτηρίζουν τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ. Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι το «οριζόντιο» μέτρο αύξησης του τέλους της κλιματικής αλλαγής πλήττει κυρίως τη μικρή ξενοδοχεία και τους μη δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ενώ ουσιαστικά αφήνει ανεπηρέαστα τα μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία. 

Είναι προφανές ότι μιλάμε για το θάνατο του μικροξενοδόχου ανέφερε παράγοντας του κλάδου,  συμπληρώνοντας ότι η μικρή ξενοδοχεία αποτελεί το 80% των μονάδων. Δεν είμαστε αντίθετοι σε ένα ανταποδοτικό τέλος όμως αυτό θα πρέπει να είναι αναλογικό συμπληρώνει. Άλλη επίπτωση έχει η επιβάρυνση από το τέλος σε ένα μεγάλο πολυτελές ξενοδοχείο σε ένα δημοφιλή προορισμό αι άλλη σε ένα μέσο ξενοδοχείο πόλης.

Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι ένα τέλος 15 ευρώ σε ένα πεντάστερο σε μία ελληνική πόλη π.χ.  στην Ξάνθη, σημαίνει μία επιβάρυνση για τον επισκέπτη στην τιμή του δωματίου μέχρι 20% ενώ σε ένα resort των 500 η 1000 ευρώ τη βραδιά η επιβάρυνσή θα είναι αμελητέα. Πρόκειται για ένα επιχείρημα που φαντάζει λογικό και γι’ αυτό ζητούν  το τέλος να είναι ανάλογο της τιμής του δωματίου.

Παράλληλα εν αναμονή της εξειδίκευσης των μέτρων από το οικονομικό επιτελείο της που έχει προγραμματισθεί για την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και ετοιμάζοντας την αντεπίθεση τους στην κατεύθυνση να αποδείξουν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον τουρισμό αποσπασματικά και σαν μια «αγελάδα για άρμεγα» προγραμματίζουν να παρουσιάσουν σύντομα μελέτη η οποία αποδεικνύει ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι ο πιο υπερφορολογημένος στη χώρα. Μέχρι και 100% είναι υψηλότερη η φορολογική επιβάρυνση του κλάδου από οποιονδήποτε άλλο σημειώνουν γνώστες της μελέτης.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «φορομπηχτικά» τον τουρισμό 

Για μια μεγάλη μερίδα ξενοδόχων μια ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «φορομπηχτικά» τον τουρισμό είναι το γεγονός ότι κατάργησε την ανταποδοτικότητα του τέλους παρεπιδημούντων ενώ και ο φόρος διανυκτέρευσης που μετατράπηκε σε τέλος κλιματικής αλλαγής και είναι υποτίθεται ανταποδοτικός δεν αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες. Υπενθυμίζουν με νόημα ότι η Περιφέρεια Αιγαίου έχει ζητήσει το 75% των εσόδων από το τέλος στα ξενοδοχεία της περιοχής να επιστρέφει για έργα στην Περιφέρεια όμως ακόμη δεν »έχει δει φως», με το ερώτημα πόσα είναι τα χρήματα που εισπράχθηκαν φέτος και πως αξιοποιούνται να παραμένει αναπάντητο.

«Ακόμα και το τέλος ανθεκτικότητας, το οποίο ως τέλος θα έπρεπε να έχει μία μορφή ανταποδοτικότητας, προσπαθούμε να δούμε πού κατευθύνθηκαν τα χρήματα που πληρώθηκαν πέρυσι και ως προς τι υποστηρίζει την τουριστική δραστηριότητα» σημείωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Χατζής μιλώντας στο OT FORUM στην Θεσσαλονίκη.

Η οριζόντια αύξηση του τέλους κλιματικής αλλαγής έρχεται σε μία περίοδο σύνθετη και γεμάτη προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό.

Το 2025, για πολλούς και διάφορους λόγους, δε θα είναι μία εύκολη χρονιά και σε τίποτα δε θα θυμίζει το 2022, 2023 και πρώτου μισό του 2024, έγραψε πρόσφατα στο «Χ» o πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, οποίος στην «ψύχραιμη» ανάρτηση του επισημαίνει ακόμη ότι «τουρισμός είναι πλέον πολύ σημαντικός για να αγνοείται και να αφήνεται στην τύχη του. Είναι πολύ απαραίτητος για το οικονομικό μέλλον της χώρας και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών…» και τονίζει ότι «κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να στοιχηθούν πίσω από ενιαία στρατηγική, που θα καθορίζει τους στόχους και θα εκπονεί και εφαρμόζει πολιτικές. Και ο ιδιωτικός τομέας, υπεύθυνα και με συνεχή αυτοκριτική, θα δημιουργεί, θα εξελίσσει το προϊόν και θα περιθωριοποιεί όλους εκείνους που επιχειρούν να το σαμποτάρουν…»

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Χατζής είπε στο ΟΤ FORUM ότι αν και είναι νωρίς ακόμη  και πως το καλύτερο benchmark για να δούμε πώς θα πάει η χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι τον Νοέμβριο, η WTM, η έκθεση του Λονδίνου, ωστόσο «οι tour operators μας λένε ότι είμαστε γύρω στο -10% με -15% σε σχέση με πέρυσι».

Άλλοι παράγοντες του κλάδου υπογραμμίζουν ότι το αυξητικό τουριστικό ρεύμα  που καταγράφηκε διεθνώς μετά την πανδημία έφτασε στα όρια του όλα δείχνουν ότι από το 2025 η τιμή θα είναι βασικός παράγοντας στην επιλογή ενός προορισμού. Συνεπώς και η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει μια ανάλογη πολιτική διατήρησης της ανταγωνιστικότητα της.

Σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούν ότι το 2025 θα είναι μια διαφορετική χρονιά καθώς η κλιματική κρίση, η γενικότερη οικονομική δυσπραγία στη Δυτική Ευρώπη, τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπει η διεθνής αρθρογραφία περί υπερτουρισμού, η ένταση του ανταγωνισμού από άλλες περιοχές της Μεσογείου, αναμένεται να παίξουν τον ρόλο τους.

Η «σύγκρουση» με τα Airbnb

Σε όλα τα παραπάνω το ελληνικό ξενοδοχείο έχει να αντιμετωπίσει και τον έντονο ανταγωνισμό από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι ξενοδόχοι απογοητεύθηκαν πλήρως από τα «μη μέτρα» που ανακοίνωσε για την βραχυχρόνια μίσθωση η κυβέρνηση.

«Εγώ δεν άκουσα κάποια μέτρο που να περιορίζει τη βραχυχρόνια μίσθωση, πέρα του ότι θα δοθούν κάποια κίνητρα για κάποιους ανθρώπους που θα θέλουν να μεταφερθούν στη μακροχρόνια μίσθωση και για κάποιο περιορισμούς σε περιοχές της Αθήνας» δήλωσε στο ΟΤ FORUM ο Γιάννης Χατζής.

«Πρέπει να καταλάβουμε και εμείς τι ακριβώς είναι η βραχυχρόνια μίσθωση. Εγώ πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, μιλάμε για περιορισμό ημερών και μας λένε ότι πρόκειται για επιχειρηματική δραστηριότητα, μιλάμε για ίση φορολόγηση και μας λένε ότι είναι οικονομία διαμοιρασμού. Πρέπει να ορίσουμε τελικά τι είναι η βραχυχρόνια μίσθωση» τόνισε.

Ρεπορτάζ: Λάμπρος Καραγεώργος

Πηγή: www.ot.gr/

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 15, 2024

Ρόδος: Το... βαθύ κράτος το μόνο που ξέρει καλά είναι να μεταθέτει ευθύνες


 

Με πολλή προσοχή παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την διαχρονική και αγωνιώδη προσπάθεια των τοπικών μας αρχών και εκπροσώπων, να πείσουν αυτό το απρόσωπο κράτος των Αθηνών, ότι επιτέλους, δεν μπορεί να αφήνει τα νησιά μας και τις τοπικές κοινωνίες να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν το οξυμένο ζήτημα του μεταναστευτικού. 

Η κατάσταση, είναι πλέον εκτός ελέγχου και όπως όλα δείχνουν, με τα καμώματα της Γερμανίας που ετοιμάζεται να σφραγίσει τα σύνορά της, χιλιάδες άνθρωποι είναι πολύ πιθανό να εγκλωβιστούν για πάντα στη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα μας.

Την ίδια ώρα, τα υπουργεία και η ίδια η κυβέρνηση, κλείνουν αυτιά και μάτια στις εκκλήσεις των τοπικών μας εκπροσώπων (Περιφερειάρχη, Δημάρχου, εκπροσώπων λιμενικών και αστυνομικών) αρνούμενοι να κατανοήσουν για ακόμα μια φορά ότι τα θαλάσσια σύνορά μας δεν μπορεί να είναι ένα ξέφραγο αμπέλι.

Η κατάσταση μέρα με τη μέρα οξύνεται, αφού υπηρεσίες και υπηρεσιακοί σε κεντρικό επίπεδο λειτουργούν με τη λογική του Πόντιου Πιλάτου, νίπτοντας τας χείρας τους και μεταθέτοντας την ευθύνη στην τοπική μας κοινωνία, η οποία ούτε πόρους, ούτε τα μέσα διαθέτει για να μπορέσει να ανταποκριθεί ακόμα και στα στοιχειώδη. Μέχρι τότε, παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές.

Ένα έργο, θλιβερό και άκρως επικίνδυνο, όπως και ο ίδιος ο Δήμαρχος Ρόδου ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real News. Η κατάσταση αυτή, που αργά ή γρήγορα θα φθάσει σε πλήρες αδιέξοδο, έχει συγκεκριμένους υπεύθυνους. Κι όσο κι αν κρύβονται αυτοί θα κληθούν να λογοδοτήσουν στην τοπική μας κοινωνία, αργά ή γρήγορα. 


Μιχάλης Μαστής

Πηγή: Η ΡΟΔΙΑΚΗ

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 14, 2024

Τουρισμός: Η «εκδίκηση» της Ρόδου και τα... κεσάτια σε Μύκονο-Σαντορίνη


 

Πώς κινήθηκαν τα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece τον Αύγουστο. Πρωταθλητής σε άνοδο το Νησί των Ιπποτών, που πέρυσι δοκιμάστηκε από τις πυρκαγιές. Στο +5,6% η κίνηση στο σύνολο των προορισμών. 

Μακράν τις υψηλότερες επιδόσεις μεταξύ των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece κατέγραψε τον Αύγουστο εκείνο της Ρόδου, με την επιβατική κίνηση να διαμορφώνεται σε πάνω από 1,26 εκατ. ταξιδιώτες, υπερβαίνοντας κατά 16,9% τα επίπεδα του 2023 και τερματίζοντας στην κορυφή ως προς τον αριθμό των διακινούμενων τουριστών. 

Η εγχώρια κίνηση κατέγραψε αύξηση κατά 8,5%, με τη διεθνή να ενισχύεται πολύ περισσότερο και να βρίσκεται στο συν 17,7%, ως απότοκο της πλήρους επαναφοράς του νησιού στην κανονικότητα, μετά τις περσινές πυρκαγιές που το στιγμάτισαν κυρίως το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου.

Αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσματα του αεροδρομίου της Ρόδου και για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, με την επιβατική κίνηση να διαμορφώνεται σε 4,88 εκατ., αυξημένη κατά 13,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στο συν 6,7% ανήλθε η κίνηση εσωτερικού, με τη διεθνή να καταγράφει σημαντική διψήφια άνοδο 14,4% σε ετήσια βάση.

Μύκονος-Σαντορίνη

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των δύο premium νησιωτικών προορισμών της χώρας, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα υστερούσαν αρκετά έναντι παρελθόντων ετών, η Μύκονος κατάφερε να ανακτήσει έστω και οριακά το χαμένο έδαφος τον Αύγουστο, με το αεροδρόμιο του νησιού να καταγράφει άνοδο 0,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Fraport Greece, η κίνηση εσωτερικού σημείωσε τον πιο «δυνατό» μήνα της σεζόν αύξηση 1,6% σε ετήσια βάση, με τη διεθνή κίνηση να καταγράφει οριακή άνοδο 0,1%.

Το αρνητικό πρόσημο, πάντως, διατηρείται στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, καθώς η επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε στο μείον 1,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η κίνηση εσωτερικού σημείωσε άνοδο 3,1%, με την αντίστοιχη εξωτερικού να καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 3,2%.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Σαντορίνη, τον έτερο premium νησιωτικό προορισμό της χώρας, που επίσης μετρούσε απώλειες το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Με βάση τα στοιχεία, η συνολική επιβατική κίνηση του κυκλαδίτικου νησιού διαμορφώθηκε το Αύγουστο σε 514 χιλιάδες και κατέγραψε αύξηση 2,8%, με τη διεθνή κίνηση να βρίσκεται στο συν 3% και την εγχώρια να σημειώνει άνοδο 2,5% συγκριτικά πάντα με το 2023.

Σε επίπεδο οκταμήνου, το αεροδρόμιο της Σαντορίνης κατέγραψε αύξηση 3,6%. Η εγχώρια κίνηση έδωσε τον τόνο με άνοδο 7,4% σε σχέση με πέρυσι, με τη διεθνή κίνηση να παρουσιάζει μικρή ενίσχυση 0,9%.

Τα δεδομένα στα 14 αεροδρόμια

Σε γενικές γραμμές, με βάση τα στοιχεία, ο Αύγουστος κινήθηκε ανοδικά στα 6,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες, με αύξηση του αριθμού των επιβατών κατά 6,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Η κίνηση εσωτερικού βρέθηκε στο συν 5,6%, με τη διεθνή να ενισχύεται περαιτέρω κατά 6,2%.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μετά τη Ρόδο κατέγραψε η Μυτιλήνη στο συν 12,9%, με την επιβατική κίνηση σε απόλυτους αριθμούς να διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του Νησιού των Ιπποτών και να ανέρχεται σε 81 χιλιάδες.

Στον αντίποδα, αρνητικό πρόσημο στο σύνολο της επιβατικής κίνησης, που διαμορφώθηκε στο μείον 8%, σημείωσε μόνο το αεροδρόμιο της Καβάλας. Βέβαια, σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε ο αριθμός των ταξιδιωτών από το εξωτερικό για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» κατέγραψε μείωση 2,6%, ποσοστό που καθήλωσε τη συνολική επιβατική κίνηση στο συν 0,1% σε ετήσια βάση.

Σε επίπεδο οκταμήνου, η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) που διαχειρίζεται η Fraport Greece ξεπέρασε τα 25,64 εκατ. επιβάτες, ενισχυμένη σε ποσοστό 6,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Η κίνηση εσωτερικού κατέγραψε αύξηση 7% και η διεθνής κίνηση ενισχύθηκε σε ποσοστό 6,2% σε ετήσια βάση.

Και πάλι τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο 15% κατέγραψε το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, ενώ τον μεγαλύτερο όγκο επιβατών υποδέχτηκε εκείνο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» διακινήθηκαν πάνω από 4,9 εκατ. επιβάτες, με τη Ρόδο να μένει στη δεύτερη θέση με 4,88 εκατ. ταξιδιώτες και την Κέρκυρα να ακολουθεί με 3,17 εκατ. εκτός από τη Μύκονο, πτώση 5,8% σε επίπεδο κίνησης σημείωσε το αεροδρόμιο της Καβάλας.

Ποιοι «ψήφισαν» Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την εισερχόμενη κίνηση, το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε στην κορυφή με 1,37 εκατ. διακινηθέντες επιβάτες, με τη Γερμανία να ακολουθεί στις 828 χιλιάδες και την Ιταλία να έπεται στις 699 χιλιάδες. Την πεντάδα συμπλήρωσαν Πολωνία με 376 χιλιάδες και Γαλλία με 244 χιλιάδες ταξιδιώτες.

Εύα Δ. Οικονομάκη

oikeva@yahoo.gr

Πηγή: euro2day.gr

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 13, 2024

Οι Γερμανοί «είναι φίλοι μας» και γι΄ αυτό «θα μας τη φέρουν» και στο μεταναστευτικό!


 

Οι Γερμανοί «είναι φίλοι μας» ως γνωστόν και γι΄ αυτό θα «μας τη φέρουν» και στο μεταναστευτικό! 

Το Βερολίνο που έχει στρίψει για τα καλά το τιμόνι προς την ακροδεξιά αποφάσισε να κλείσει τα γερμανικά σύνορα για τους μετανάστες. Πρόκειται για μονομερή παραβίαση της Συνθήκης Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ και έχει προκαλέσει ένταση σε όλες τις γειτονικές χώρες, αλλά και τις δύο πρώτες χώρες εισόδου, την Ελλάδα και την Ιταλία. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει έτσι κι αλλιώς χάσει τον έλεγχο στο μεταναστευτικό και συνεχίζει απλά να ψεύδεται ,λέγοντας ότι και σε αυτό το θέμα…όλα πάνε καλά. Η αλήθεια των αριθμών δεν διαψεύδεται . Αύξηση μεταναστευτικών ροών κατά 57% στην Ελλάδα το 2023, μείωση κατά 62% στην Ιταλία!

Η απόφαση του Βεολίνου θα επιβαρύνουν κι άλλο την κατάσταση με τους υπολογισμούς του Μαξίμου να κάνουν λόγο για άφιξη παράνομων μεταναστών που θα ξεπεράσουν τους 70.000.

Η κυβέρνηση θα απευθυνθεί λένε σε …συμμάχους και γείτονες της Γερμανίας! Ο κ.Μητσοτάκης πήγε στην Αυστρία και λέγεται ότι θα προσπαθήσει να προσεγγίσει και την Πολωνία. Για να μας κάνουν τι; Καλές είναι οι επαφές, αλλά επειδή είναι βέβαιο ότι οι «σύμμαχοι» δεν πρόκειται να βοηθήσουν θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να τους αναγκάσουμε να το κάνουν. Ακούγοντας τι λέει η Υφυπουργός Μετανάστευσης δεν μπορούμε να είμαστε αιδιόδοξοι.Πιστεύει ότι το θέμα θα το λύσει η ΕΕ…

Η γειτονική Ιταλία έχει αντιμετωπίσει το θέμα κάνοντας συμφωνία με την Αλβανία και τον Ράμα και όπως έχει εξηγήσει στο militaire channel ο Νότης Μαριάς και με τον Ερντογάν!

Συνεπώς το να περιμένουμε βοήθεια από την Αυστρία, την Πολωνία ή άλλες χώρες της Ευρώπης είναι μάλλον μάταιο. Πρέπει να βρούμε δικές μας απαντήσεις.


Πηγή: militaire.gr

Καταργείται το Ειρηνοδικείο Καρπάθου - Έντονη διαμαρτυρία δικηγόρων


Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν με επιστολή τους, 14 δικηγόροι, μόνιμοι κάτοικοι Καρπάθου, για την «κατάργηση κατ’ ουσία» και όχι αναβάθμιση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, του Ειρηνοδικείου Καρπάθου και η οποία εφόσον εφαρμοστεί, θα προκαλέσει απώλεια στους κατοίκους των ακριτικών μας νησιών (Καρπάθου και Κάσου) στην άμεση παροχή δικαστικής προστασίας, αλλά και τη γενικότερη εξυπηρέτησή τους από το Δικαστήριο, ενώ και οι νομικοί που δραστηριοποιούνται εκεί, θα αναγκαστούν να βάλουν «λουκέτο» στα γραφεία τους! 

Η επιστολή διαμαρτυρίας των δικηγόρων που διαμένουν και εργάζονται στην Κάρπαθο έχει σταλεί προς τον υπουργό και υφυπουργό Δικαιοσύνης κ.κ. Γεώργιο Φλωρίδη και Ιωάννη Μπούγα, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πελοπίδα Λάσκο, τους βουλευτές Δωδεκανήσου, τους δημάρχους Καρπάθου και Ηρωικής Κάσου, την έπαρχο Καρπάθου – Κάσου, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και τον πρόεδρο Πρωτοδικών Ρόδου και αναφέρει τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε, με πρόσφατα ψηφισθέντα ο Ν. 5108/2024 για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, με απλά λόγια ο νόμος για την κατάργηση των Ειρηνοδικείων.

Στο εξής αυτά ενοποιούνται με τα Πρωτοδικεία,

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ως άνω Νόμου περ. γ) «Περιφερειακή έδρα πρωτοδικείου» είναι η έδρα Ειρηνοδικείου, που διατηρείται με ειδική καθ΄ ύλην αρμοδιότητα», ενώ σύμφωνα με το άρθρο 6 περ. ια) οι έδρες και οι περιφέρειες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού ορίζονται ως εξής:

«Στις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου και Καρπάθου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρόδου, ως έδρα πρωτοδικείου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρόδου εμπίπτουν οι δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου και Καρπάθου. Τα Ειρηνοδικεία Ρόδου και Καρπάθου καταργούνται Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζεται η Κάρπαθος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι δήμοι Καρπάθου και Κάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζονται ως ακολούθως:

α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρόδου ανέρχονται σε σαράντα εννέα (49) και της περιφερειακής έδρας Καρπάθου σε τρεις (3)».

Όπως γνωρίζετε, στο νησί της Καρπάθου λειτουργούσε αμέσως μετά την απελευθέρωση, το Ειρηνοδικείο Καρπάθου, στο οποίο υπηρετούσε πάντα και μέχρι σήμερα μόνιμα διορισμένος Ειρηνοδίκης και δικαστικός υπάλληλος, επειδή ακριβώς κρίθηκε όλες αυτές τις δεκαετίες, ότι είναι επιβεβλημένη η παρουσία δικαστικού λειτουργού εδώ.

Το Ειρηνοδικείο Καρπάθου εξυπηρετούσε όλα αυτά τα χρόνια δικαστικά τα ακριτικά νησιά της Καρπάθου και της Κάσου, και προσέφερε τις υπηρεσίες του κατά τρόπο άψογο, και ταυτόχρονα απάλλασε το Πρωτοδικείο Ρόδου, αλλά και το Ειρηνοδικείο Ρόδου από επιπλέον δικαστηριακή ύλη.

Στο νησί της Καρπάθου διαστηριοποιούνται σήμερα τουλάχιστον 14 Δικηγόροι, οι οποίοι διατηρούν Δικηγορικά Γραφεία.

Μέχρι σήμερα το δικαστηριο μας όριζε δικασίμους κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο Μάιο και Ιούνιο κάθε έτους εκδικάζον ασφαλιστικά μέτρα, τακτικές αγωγές , αιτήσεις εκουσίας διαδικασίας και βεβαίως προσέφερε και τις λοιπές δικαστικές υπηρεσίες (προσημειώσεις, διαταγές πληρωμής, κατ'οίκον έρευνες, προκαταρκτικές κ.λπ.).

Ακόμη, η Μεταβατική Έδρα του Πρωτοδικείου Καρπάθου (Μονομελές Πρωτοδικείο, Μονομελές και Τριμελές Πλημ/κείο) συνεδρίαζε στην έδρα του Ειρηνοδικείου Καρπάθου κατά τους μήνες Μάϊο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο κάθε έτους, και ο υπηρετών Ειρηνοδίκης Καρπάθου συμμετείχε στη σύνθεση του Τριμελούς Πλημ/κείου.

Με τον πιο πάνω νόμο προβλέφθηκε η «αναβάθμισή» του σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο, διότι ακριβώς κρίθηκε, ότι τούτο είναι αναγκαίο λόγω της νησιωτικότητας κ.λπ.

Όμως, κατά την εσπευσμένη και πρόχειρα προετοιμασμένη έναρξη λειτουργίας του διαπιστώνουμε... την κατ' ουσίαν κατάργησή του!

Η μεταρρύθμιση αυτή διαφημίστηκε και προβλήθηκε ως αναβάθμιση, αλλά εν τέλει με συνοπτικές διαδικασίες αποτελεί κατάργηση του δικαστηρίου της Καρπάθου!

Έτσι με ευκολία και χωρίς περίσκεψη (προφανώς ούτε καν γνωρίζουν τι σημαίνει νησιωτικότητα, ούτε καν πού βρίσκονται τα νησιά μας) καταργείται κάθε δυνατότητα απονομής δικαιοσύνης σε δύο απομακρυσμένα ακριτικά νησιά, και όλα αυτά για να μην υπηρετεί ΕΝΑΣ δικαστής εδώ, όπως γινόταν επί δεκαετίες, αφού ορθά μέχρι σήμερα θεωρείτο αναγκαία η παρουσία του εδώ, και όλα αυτά εις βάρος των κατοίκων και όλων των παραγόντων της δικαιοσύνης. Έτσι, χωρίς λόγο, αντί να λύνονται προβλήματα, με ευκολία κάποιοι από την Αθήνα και τη Ρόδο δημιουργούν μεγαλύτερα σε κατοίκους απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών.

Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι όχι μόνο δεν αναβαθμίστηκε, αλλά πραγματικά... καταργείται κάθε δικαστική υπηρεσία στην Κάρπαθο, αφού οι κύριες υπηρεσίες του «Περιφερειακού Πρωτοδικείου Καρπάθου», ακόμα και η κατάθεση δικογράφων, η συζήτηση ασφαλιστικών μέτρων νομής, αναστολών κλπ, μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρόδου (βλέπετε πρόσφατη από 11.9.2024 ανακοίνωση της κ. Προέδρου Πρωτοδικών Ρόδου), χωρίς καν να προσδιορίζονται εδώ νέοι δικάσιμοι!, γεγονός που στην ουσία καταργεί τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη των κατοίκων των ακριτικών μας νησιών, μιας και η κάθε φορά προσφυγή στη δικαιοσύνη γίνεται εκ των πραγμάτων και της απόστασης των δύο νησιών μας από την έδρα του Πρωτοδικείου στην Ρόδο, των συγκοινωνιακών προβλημάτων κ.λπ. λειτουργικά αδύνατη. Από τώρα για κάθε δικαστική υπόθεση δημιουργείται αδικαιολόγητα υπέρογκο και δυσβάστακτο κόστος σε κάθε διάδικο (έξοδα μετακινήσεων, πολυήμερης διαμονής στη Ρόδο κ.λπ. όλων των παραγόντων κάθε δίκης, διαδίκων, μαρτύρων, δικηγόρων), που στην ουσία στερεί τη δυνατότητα κάθε πολίτη προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα βέβαια και ως συνέπεια της κατάστασης, που δημιουργείται, όλοι εμείς οι Δικηγόροι, οδηγούμεθα στο κλείσιμο των Γραφείων μας, αφού δεν υπάρχει δικαστήριο στον τόπο μας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για μας και τις οικογένειες μας, αλλά και για την ουσιαστική απονομή της δικαιοσύνης στα δύο νησιά μας.

Επειδή με την εσπευσμένη εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη από 16-9-2024, χωρίς προηγουμένως να έχει μελετηθεί η όλη λειτουργία της Περιφερειακής έδρας στην κατεύθυνση της υλοποίησης του σκοπού διατήρησης της και χωρίς έχουν επιλυθεί τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του νέου συστήματος, δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα, μία εβδομάδα πριν την έναρξη του δικαστικού έτους, δεν έχουν ψηφιστεί οι σχετικές τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας, δεν έχουν διευθετηθεί τα ζητήματα που ανακύπτουν από την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και συγκεκριμένα για το νησί μας δεν έχει προβλεφθεί έως και σήμερα πως θα λειτουργεί εν τοις πράγμασι η δικαστηριακή καθημερινότητα δημιουργώντας ασάφεια και ανασφάλεια τώρα και στο μέλλον σε όλους του παράγοντες της δίκης.

Επειδή η κατάργηση όλων των ανωτέρω δυνατοτήτων, ήτοι της ύπαρξης θέσης μόνιμου Δικαστή στο νησί μας, της δυνατότητας κατάθεσης δικογράφων, της δυνατότητας συζήτησης υποθέσεων και την ταυτόχρονη γνώση της ημερομηνίας των μελλοντικών δικασίμων από τη γραμματεία του Δικαστηρίου αλλά και τη δυνατότητα εκδίκασης των υποθέσεων τμηματικά σε διαφορετικές δικασίμους, οι οποίες μέχρι σήμερα εκτείνονταν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, που υπήρχαν έως και σήμερα, επιφέρει όχι μόνο την υποβάθμιση αλλά την πλήρη κατάργηση του δικαστηρίου στο νησί της Καρπάθου και του δικαιώματος προσφυγής σε αυτό, κατάσταση η οποία επηρεάζει όχι μόνο τους δικηγόρους που βρισκόμεθα και ασκούμε το επάγγελμά μας σε αυτό, αλλά και τους πολίτες-διαδίκους οι οποίοι θα απωλέσουν την άμεση παροχή δικαστικής προστασίας, αλλά και τη γενικότερη εξυπηρέτησή τους από το Δικαστήριο.

Κατόπιν των ως άνω ζημιογόνων τροποποιήσεων, διαμαρτυρόμαστε έντονα και αντιστεκόμαστε σθεναρά στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Καρπάθου (σήμερα εξυπηρετεί δύο δήμους με πληθυσμό πάνω από 7.000 μόνιμους κατοίκους) που αποστερεί μια ακόμα δημόσια υπηρεσία από το νησί μας, επιβάλλοντας πλέον στους δικηγόρος και τους κατοίκους της Καρπάθου την υποχρεωτική και σχεδόν εβδομαδιαία μετάβαση στη Ρόδο για κάθε είδους συναλλαγή με τη δικαιοσύνη, επιβαρύνοντας τους οικονομικά και υποβάλλοντάς τους σε μια χωρίς λόγο και προηγούμενο ταλαιπωρία.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα στην προτεινόμενη κατάργηση και ζητάμε από τον κ. Yπουργό Δικαιοσύνης και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς, να κατανοήσουν τα αληθινά προβλήματα που δημιουργούνται, τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και να αποτρέψουν την ουσιαστική κατάργηση του δικαστηρίου της Καρπάθου.


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η βούληση βέβαια της οριστικής κατάργησης του δικαστηρίου της Καρπάθου έγινε ολοφάνερη και με την υπ’ αριθ. 365/11.9.2024 απόφαση της κ. Προέδρου Πρωτοδικών Ρόδου να ακυρώσει τις ορισθείσες προ πολλού δικασίμους της 26.9.2024 (Τακτική διαδικασία) και της 27.9.2024 (Εκουσία Δικαιοδοσία) και να τις μεταφέρει στη δικάσιμο της 25.9.2024, όπου αυτήν την ημέρα συζητούνται αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, και όλα αυτά για να μην μείνει ο δικαστής... δύο παραπάνω ημέρες στην Κάρπαθο! Όλα βιαστικά και πρόχειρα εις βάρος όλων των παραγόντων της δίκης!.

Την ίδια ώρα όμως, ουδεμία δικάσιμος ορίστηκε από τώρα μέχρι τον ΜάIο του 2025 !

Με τιμή,

Κάρπαθος, 12/9/2024


Οι υπογράφοντες Δικηγόροι

Γεώργιος Σεβδαλής

Μαρία Χατζημανώλη

Ευδοξία Λάμπρου

Μιχαήλ Ιωαννίδης

Άννα Ιωαννίδη

Γεώργιος Ιωαννίδης

Ευαγγελία Βασιλαράκη

Παναγιώτα Σεβδαλή

Ζωή Μπέρτου

Νίκος Γιαλλούσης

Αθηνά Πάχου

Ιωάννης Χριστοδουλάκης

Σοφία Λιτού



Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 12, 2024

Αυξήσεις στα τιμολόγια νερού και στο στο Νότιο Αιγαίο με κλιμακωτές χρεώσεις ανακοίνωσε ο Σκυλακάκης


 

Με πρόσχημα τη λειψυδρία η κυβέρνηση απελευθερώνει την τιμολόγηση του νερού. 

Το είχε προαναγγείλει, εμμέσως, ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, το επιβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα λειψυδρίας ως δικαιολογία για να απελευθερώσει την τιμολόγηση στους λογαριασμούς νερού, κάτι που θα φέρει αυξήσεις και σε αυτούς τους λογαριασμούς. 

Αυτό προκύπτει από τις σημερινές ανακοινώσεις του Θοδωρή Σκυλακάκη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αφορμή το πρόβλημα της λειψυδρίας, με το αρμόδιο υπουργό να υπογραμμίζει ότι έρχεται ρύθμιση για τα τιμολόγια νερού.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Σκυλακάκη θα προβλέπεται δυνατότητα κλιμακωτής χρέωσης από τον πάροχο ανάλογα με την κατανάλωση, ενώ διευκρινίστηκε ότι οι αυξήσεις δεν θα ξεπερνούν το όριο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Επιπλέον, θα προβλέπεται η δυνατότητα ειδικού τιμολογίου για χρήστες όπως ευάλωτα νοικοκυριά ή δημόσιες κοινωνικές υποδομές.

Ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης θα συνενωθούν ανά περιφερειακή ενότητα προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. 

Επισήμανε, ακόμη, ότι το βασικό πρόβλημα λειψυδρίας εντοπίζεται σε Νότιο Αιγαίο, κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και της Ανατολικής Κρήτης. Αναφορικά με την Αττική, επισήμανε ότι υδροδροτείται από την κεντρική Ελλάδα και έχει επηρεαστεί μεσοπρόθεσμα από τους ξηρούς χειμώνες τα δύο προηγούμενα έτη.

«Σε αυτή τη φάση ζητάμε κατανάλωση με μέτρο. Αν έχουμε κακή περίοδο, μπορεί να εξετάσουμε και άλλα μέτρα που να περιορίζουν την κατανάλωση για να έχουμε ασφάλεια στην πιθανότητα ακραίων φαινομένων» δήλωσε σε άλλο σημείο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας επικεντρώνεται στο νότιο Αιγαίο, σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και της ανατολικής Κρήτης. 


(Με πληροφορίες από efsyn.gr)

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 11, 2024

«Βούλιαξε» η πόλη της Ρόδου από την ισχυρή νεροποντή – Μεγάλα προβλήματα (Photos)


 

 Περισσότερες από δύο ώρες βροχής ήταν αρκετές για να μετατραπούν οι δρόμοι σε ποτάμια και στη Ρόδο.

Η ισχυρή βροχόπτωση που εκδηλώθηκε στο νησί το μεσημέρι της Τετάρτης προκάλεσε αρκετά προβλήματα εντός του αστικού ιστού της Ρόδου. 

Η Πυροσβεστική δέχεται συνεχώς κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια. 

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί διεκόπη, με πρόταση του δημάρχου Ρόδου, η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας.

Εν τω μεταξύ, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, δεν πραγματοποιήθηκαν δρομολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών Ρόδου, καθώς συσσωρεύθηκε τεράστιος όγκος νερού τόσο μπροστά από τον κεντρικό σταθμό της ΡΟΔΑ όσο και στην αφετηρία στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη.

Η ροή των δρομολογίων θα αποκατασταθεί μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Τα καιρικά φαινόμενα αυτή την ώρα έχουν εξασθενήσει.

Στους δρόμους του νησιού μας και τις γειτονιές της πόλεως Ρόδου που υπέστησαν ζημιές, βρίσκονται αυτή την ώρα, ο Δήμαρχος Ρόδου κος Αλέξανδρος Κολιάδης και όλοι οι αντιδήμαρχοι και συνεργάτες του, καταγράφοντας έτσι μία προς μία τις πληγές που άφησε πίσω του το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας που από το μεσημέρι σάρωσε το νησί μας.

Οι φωτογραφίες που έφτασαν στο documentonews.gr είναι ενδεικτικές της κατάστασης που βίωσαν οι κάτοικοι, με την… πρώτη βροχή.



Πηγές: documentonews.gr και ertnews.gr



Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου για εξαγγελίες Μητσοτάκη για Τουρισμό: Παράλογα και μονομερή εισπρακτικά μέτρα, με έλλειψη αναπτυξιακού οράματος και σχεδιασμού


 

Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, που αφορούν τον τουριστικό τομέα, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: 

«Σε συνέχεια των δηλώσεων του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ διαπιστώνουμε ότι ο τουριστικός τομέας παρά την διαχρονική και σημαντική συνεισφορά του στην Ελληνική οικονομία, αντιμετωπίστηκε για άλλη μία φορά με παράλογα και μονομερή εισπρακτικά μέτρα, με έλλειψη αναπτυξιακού οράματος και σχεδιασμού.

Το τέλος ανθεκτικότητας για την κλιματική αλλαγή (πρώην Φόρος Διαμονής ανά ημέρα διανυκτέρευσης), το οποίο επιβαρύνει δυσανάλογα και απρόσμενα τους επισκέπτες μας, Έλληνες και ξένους, αυξάνεται εκ νέου (με βάση τα δημοσιεύματα κατά 50%) χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και χωρίς απολογισμό για το πως αξιοποιήθηκαν και τι απέδωσαν οι πόροι που συγκεντρώθηκαν. Επιπλέον παρά την αύξηση του τέλους δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί εάν και τι ποσοστό θα προσφερθεί στον τόπο προέλευσής του για έργα υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος. Η αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας έρχεται σε συνδυασμό με την αύξηση κατά 50% του τέλους παρεπιδημούντων, μια επιπρόσθετη οριζόντια επιβάρυνση των εσόδων των επιχειρήσεων.

 Αναγνωρίζουμε ότι ο τουρισμός πρέπει να συμβάλλει στην ενίσχυση των κρατικών πόρων για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της φορολόγησης των κερδών όπως γίνεται και στους άλλους τομείς της οικονομίας.  Όμως τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, καθώς αυξάνουν άμεσα το κόστος διαμονής  του επισκέπτη και ως αποτέλεσμα επηρεάζουν αρνητικά όλη την τουριστική αλυσίδα, επιχειρήσεις και εργαζομένους. Πώς θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε σε έναν επισκέπτη ότι η διαμονή για μία εβδομάδα θα του κοστίσει επιπλέον 105 ευρώ που αποδίδονται στο κράτος, όταν άλλοι ανταγωνιστικοί μας προορισμοί δεν επιβάλλουν παρόμοιες χρεώσεις; Αυτό δημιουργεί αποθαρρυντικό κλίμα για τον τουρίστα, μειώνοντας την ελκυστικότητα των τουριστικών περιοχών μας.

Η ουσιαστική ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, πάγιο αίτημα του κλάδου μας εδώ και μια δεκαετία, για το οποίο έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα με στοιχειοθετημένες προτάσεις, παραμένει πρακτικά χωρίς ρύθμιση ειδικά για τους νησιωτικούς προορισμούς όπως η Ρόδος, δημιουργώντας πλείστα κοινωνικά προβλήματα στέγης, υπέρμετρες επιβαρύνσεις υποδομών επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητας ζωής των κατοίκων και οδηγώντας σε αθέμιτο ανταγωνισμό με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου ως η μεγαλύτερη Ένωση Ξενοδόχων της Ελλάδος προσυπογράφοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννη Χατζή, επισημαίνει την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου με την πολιτεία και αντιμετώπισης του τουρισμού με μία αναπτυξιακή και βιώσιμη οπτική.

Τέλος, ειδικότερα για τη Ρόδο επισημαίνεται ότι η Ένωση μας με παρεμβάσεις της στον Πρωθυπουργό, έχει ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ για την Δωδεκάνησο. Ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας που επί 45 χρόνια είχε στηρίξει ουσιαστικά τον τουρισμό και την ανάπτυξη της περιοχής, αμβλύνοντας τις δυσκολίες της νησιωτικότητας και της γεωγραφικής θέσης στην παραμεθόριο. Σήμερα πλέον όπου οι αυξημένοι φόροι και τα τέλη έχουν επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος και έχουν ουσιαστικά εκμηδενίσει τα περιθώρια αύξησης τιμών στα ξενοδοχεία, η επαναφορά μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα είναι πλέον αναγκαία για την οικονομική ανάπτυξη και ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης προς την τοπική και την νησιωτική οικονομία και την κοινωνία.»


Και στα Δωδεκάνησα η κακοκαιρία Atena



Ισχυρές βροχές και καταιγίδες φέρνει η κακοκαιρία Atena μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ τα φαινόμενα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Αγ. Ευστράτιος και Λήμνος) προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 

Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι – απόγευμα. 

Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά κυρίως ηπειρωτικά όπου θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο ανατολικό Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα υπόλοιπα δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 25 με 26 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους και κατά διαστήματα ισχυρές μέχρι το απόγευμα. Τα φαινόμενα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Στις Κύκλάδες, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια καταιγίδες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες. Στην Κρήτη, νεφώσεις με πιθανούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες κυριως στα ορεινά τις μεσημβρινές ώρες.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Πηγή: ΕΜΥ

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 10, 2024

Διπλό πλήγμα από ΔΕΘ στα ξενοδοχεία, χαμηλά ο πήχης για τα Airbnb


 

Απογοητευμένοι με τις εξαγγελίες που αφορούν τα Airbnb και την αύξηση στο τέλος κλιματικής κρίσης εμφανίζονται οι επιχειρηματίες από τον χώρο των ξενοδοχείων. Ποια θα είναι η επιβάρυνση. Οι αλλαγές και το πλαφόν στην κρουαζιέρα. 

Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού τόσο για τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων όσο και για την περαιτέρω φορολόγηση του κλάδου. Αξιο λόγου ότι η αύξηση του τέλους κλιματικής αλλαγής και το τέλος κρουαζιέρας αναμένεται να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα κατά 250 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα απαγορευτεί τουλάχιστον για ένα χρόνο η ένταξη νέων ακινήτων τύπου Airbnb στις πλατφόρμες για τα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας (1ο, 2ο και 3ο), ενώ θα δοθεί απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες που θα ενοικιάσουν μακροχρόνια τα κλειστά ακίνητά τους και σε εκείνους που θα μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση. Επιπλέον, θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb.

Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια) και τα Airbnb, προβλέπεται αναλογική αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση για το διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Βάσει των εξαγγελιών, μέρος των εσόδων θα είναι ανταποδοτικό και θα κατευθυνθεί στις τοπικές κοινωνίες για την υποστήριξη των υποδομών τους.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις

Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα εκτιμούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού ότι θα είναι οι παρεμβάσεις που εξαγγέλθηκαν στο πλαίσιο της ρύθμισης της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb).

«Δεν εξαγγέλθηκε κάτι ουσιαστικό. Η ζημιά έχει ήδη γίνει και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για απαγόρευση νέων ακινήτων τύπου Airbnb δεν θα βελτιώσουν την κατάσταση που επικρατεί σε περιοχές όπως το Κουκάκι, όπου τα σχολεία κλείνουν επειδή δεν υπάρχουν πλέον μαθητές. Είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνουν άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Βαρκελώνη. Τα μέτρα είναι πολύ ήπια και πλέον δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στον αθέμιτο ανταγωνισμό που αναπτύσσεται σε σχέση με τα ξενοδοχεία, αλλά και στον κοινωνικό αντίκτυπο που έχει η συγκεκριμένη δραστηριότητα», επισημαίνει ο Ευγένιος Βασιλικός, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την έρευνα «Οικονομία Διαμοιρασμού: Βασικές Τάσεις, Κοινωνικοοικονομικές Επιπτώσεις & Ρυθμιστικές Παρεμβάσεις» που εκπόνησε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), ο αριθμός των ξενοδοχειακών κλινών στην Αθήνα το 2023 ανήλθε σε σχεδόν 35 χιλιάδες, τη στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός κλινών που διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεπέρασε τις 63 χιλιάδες.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου, τονίζει: «Είναι σαν να μην ελήφθη κανένα μέτρο. Δεν λύνεται το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο, ιδιαίτερα σε νησιά που είναι ήδη πολύ επιβαρυμένα».

Την άποψη ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν θα αποδώσουν σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος και τη μείωση των τιμών ενοικίασης εκφράζει με τη σειρά του στο Euro2day.gr ο Νάσος Γαβαλάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA).

«Τα φορολογικά κίνητρα, σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, θα οδηγήσουν κάποιους ιδιοκτήτες να αποσύρουν τα ακίνητά τους από τη βραχυχρόνια μίσθωση και να τα διαθέσουν στη μακροχρόνια ενοικίαση. Αυτό θα το πράξουν, ωστόσο, εκείνοι που δεν αποκόμισαν τα οφέλη που προσδοκούσαν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, κάτι το οποίο πραγματοποιείται σε κάθε περίπτωση. Είναι επισφαλές για την ώρα να πούμε ποιος θα είναι αυτός ο αριθμός των ακινήτων που θα μεταφερθεί από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση», τονίζει. Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές 15%-45%.

«Αυτά τα μέτρα δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στην αγορά κατοικίας και δεν θα οδηγήσουν σε μείωση της τιμής των ενοικίων, καθώς αυτό που λείπει από την αγορά κατά βάση είναι η μίσθωση “φθηνών” ακινήτων και τα ακίνητα που ενοικιάζονται βραχυχρόνια είναι κυρίως ανακαινισμένα, κάτι που αυξάνει αυτομάτως το κόστος μίσθωσης», συμπληρώνει ο Ν. Γαβαλάς.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η απαγόρευση ένταξης νέων ακινήτων στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας είναι άνευ ουσίας, αφού «πρόκειται για περιοχές κορεσμένες, στις οποίες ούτως ή άλλως κανείς δεν θα ήθελε να “επενδύσει”».

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του STAMA, τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια ανέρχονται σε 90-100 χιλιάδες, εκ των οποίων το 60%-65% αφορά φυσικά πρόσωπα.

Το τέλος κλιματικής κρίσης

Για σαφή υπερφορολόγηση του κλάδου, που ενδέχεται να επηρεάσει τη ζήτηση και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, κάνουν λόγο οι ξενοδόχοι, σχολιάζοντας την εξαγγελθείσα αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

«Για μία ακόμη φορά ακολουθήθηκε η πεπατημένη της περαιτέρω επιβάρυνσης του ξενοδοχείου. Ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, έχοντας να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις, την ίδια στιγμή που κατά την τρέχουσα σεζόν φάνηκαν έντονα τα σημάδια της κόπωσης, ακόμη και σε εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμούς της χώρας. Η αγοραστική δύναμη των τουριστών μειώνεται, το κόστος λειτουργίας αυξάνεται, οι προκρατήσεις για το 2025 δείχνουν σημάδια ωρίμανσης. Κανένα βιώσιμο αύριο για την τουρισμό δεν θα προκύψει μέσα από τις αντιγραφές του παρελθόντος και τις εύκολες εισπρακτικές λύσεις που αντιμετωπίζουν το ξενοδοχείο ως “λεφτόδεντρο”», σχολιάζει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Χατζής.

«Είμαστε στο αντίθετο ρεύμα από αυτό που θα έπρεπε. Αντί να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα, ο κρατισμός θριαμβεύει βάζοντας όλο και πιο βαθιά το χέρι στα ταμεία των επιχειρήσεων. Ξέρουμε καλά πού οδηγούν αυτές οι πρακτικές. Επιβαρύνσεις χωρίς μέτρο και σχέδιο, σε μια συγκυρία δυσκολιών και προκλήσεων, προοιωνίζονται δυσάρεστες εξελίξεις για τον ελληνικό τουρισμό και συνακόλουθα για την εθνική οικονομία», επισήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την υφιστάμενη κλίμακα του τέλους κλιματικής κρίσης, η επιβάρυνση διαμορφώνεται ως εξής:

*Για τα καταλύματα 1-2 αστέρων: 1,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση

*Για τα καταλύματα 3 αστέρων: 3 ευρώ ανά διανυκτέρευση

*Για τα καταλύματα 4 αστέρων: 7 ευρώ ανά διανυκτέρευση

*Για τα καταλύματα 5 αστέρων: 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση

Ως προς τα ακίνητα που διατίθενται με όρους βραχυχρόνιας μίσθωσης, το αντίστοιχο κόστος διαμορφώνεται σήμερα σε 1,5 ευρώ.

«Το μέτρο για την αύξηση του τέλους κλιματικής κρίσης μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για τη ζήτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και να θέσει σε “κίνδυνο” την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Διαπιστώνουμε τελικά ότι η επιτυχής έκβαση ενός κλάδου τιμωρείται. Είναι άκυρο και άκαιρο να επιβαρύνεται ο ξενοδοχειακός κλάδος, ο οποίος αποδίδει. Επί της ουσίας, αποδυναμώνεται ο κλάδος που αποδεδειγμένα είναι εκείνος που έχει τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει η Κ. Σβύνου.

Με βάση τις πληροφορίες, η νέα κλίμακα του τέλους κλιματικής κρίσης από 1/1/2025 θα διαμορφώνεται ως εξής:

*Για τα καταλύματα 1-2 αστέρων: 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση

 *Για τα καταλύματα 3 αστέρων: 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση

 *Για τα καταλύματα 4 αστέρων: 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση

*Για τα καταλύματα 5 αστέρων: 15 ευρώ ανά διανυκτέρευση

*Για τα ακίνητα που διατίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση το τέλος θα ανέλθει σε 8.

«Τα μέτρα είναι απογοητευτικά. Άλλο ένα 5άστερο ξενοδοχείο στη Μύκονο και άλλο ένα 5άστερο στην Καβάλα. Δεν γίνεται να έχουν την ίδια αντιμετώπιση», τονίζει ο Ευγ. Βασιλικός.

Σχετικά με τη φορολόγηση των τουριστικών επιχειρήσεων, υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε διαβούλευση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών η αύξηση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων μιας επιχείρησης.

Το τέλος κρουαζιέρας

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που άπτονται της τουριστικής δραστηριότητας, βάσει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, επιβάλλεται τέλος κρουαζιέρας ανά επιβάτη που θα αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι.

Υψηλότερο αναμένεται να είναι το τέλος στους δύο premium νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, στη Σαντορίνη και τη Μύκονο, όπου ο συγκεκριμένος κλάδος αναπτύσσεται γοργά, και χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το τέλος κρουαζιέρας για Μύκονο και Σαντορίνη θα ανέρχεται στα 20 ευρώ ανά επιβάτη, ενώ για τα υπόλοιπα λιμάνια θα διαμορφώνεται στα 5 ευρώ ανά επιβάτη και θα επιβάλλεται για τους μήνες από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.

Στην ίδια κατεύθυνση, με στόχο την αποσυμφόρηση προορισμών που δέχονται μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών κατά την περίοδο αιχμής της τουριστικής σεζόν, σχεδιάζεται, όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ΔΕΘ, να μπει πλαφόν στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που θα μπορούν να δένουν ταυτόχρονα στα ελληνικά λιμάνια.

Εύα Δ. Οικονομάκη

oikeva@yahoo.gr

Πηγή: www.euro2day.gr


Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 09, 2024

Κρουαζιέρα: Προβληματισμός στην αγορά από τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη


 

Όπως είναι γνωστό, από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στα μέτρα που ανακοίνωσε συμπεριέλαβε και την αύξηση του ειδικού τέλους ανά επιβάτη για όσους κάνουν κρουαζιέρα. 

«Η κρουαζιέρα έχει επιβαρύνει πάρα πολύ τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Γι’ αυτό και προχωρούμε σε παρεμβάσεις, όπως το τέλος κρουαζιέρας. Θα είναι σημαντικό, μπορώ να σας πω από τώρα ότι θα είναι 20 ευρώ για τους μήνες τους δύσκολους, την υψηλή σεζόν. Ένα μέρος των χρημάτων αυτών θα επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες για σημαντικά έργα υποδομής», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Εξήγησε, δε, ότι το μέτρο – και το ποσό – θα είναι υψηλότερο σε Σαντορίνη και Μύκονο και χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια που δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα υπερτουρισμού ενώ θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική περίοδο. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα υπάρξει και περιορισμός στον αριθμό των επισκεπτών στα νησιά από κρουαζιερόπλοια, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν γίνεται κάποιος ο οποίος πηγαίνει στην Σαντορίνη και πληρώνει 1.000 ή 2.000 ευρώ, γιατί υπάρχουν και τέτοιες τιμές, το βράδυ το δωμάτιο, να αισθάνεται ότι δεν απολαμβάνει έναν προορισμό από τον οποίον επωφελείται κάποιος ο οποίος βγαίνει για τρεις, τέσσερις ώρες, με αμφίβολο, κατά την άποψη μου, οικονομικό αποτύπωμα για την τοπική οικονομία» και προανήγγειλε ταχιστα αντίστοιχα μέτρα.

Η συγκεκριμένη εξαγγελία, ωστόσο, φαίνεται ότι ανοίγει ζητήματα για τους τουριστικούς πράκτορες που ασχολούνται με τον τομέα της κρουαζιέρας στη χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι ο προβληματισμός τους εντοπίζεται σε δύο σημεία:

*το πρώτο αφορά στο ύψος του ειδικού τέλους για τα δύο δημοφιλή νησιά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολόγιζαν ότι αυτό θα διαμορφωνόταν κοντά στα 10 ευρώ και όχι το διπλάσιο.

*το δεύτερο, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι πιο σημαντικό και αφορά στον προγραμματισμό των εταιρειών κρουαζιέρας, ο οποίος πηγαίνει ως και δύο χρόνια πίσω. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν ότι αν τα μέτρα εφαρμοστουν από το 2025, τότε ίσως υπάρξουν προβλήματα και ως εκ τούτου ζητούν κλιμακωτή εφαρμογή τους.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να βρει… ισορροπίες και σε αυτό το ζήτημα.


Πηγή: topontiki.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More